Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Robert Vos wint Zilveren Camera 2008

De Zilveren Camera 2008, de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland, is zojuist in het Fotomuseum Den Haag toegekend aan Robert Vos (43), in dienst van het ANP. Zijn nieuwsfoto met zwemmer Maarten van der Weijden, die zojuist de tien kilometer zwemmen in open water heeft gewonnen en door een euforische Pieter van den Hoogeband wordt omhelsd, is uit ruim 8.000 inzendingen verkozen.

Fotograaf Robert Vos wint Zilveren Camera 2008 met zijn nieuwsfoto met zwemmer Maarten van der Weijden, die zojuist de tien kilometer zwemmen in open water
foto: Robert Vos

Volgens het juryrapport komen in de foto journalistiek en fotografie perfect samen; een foto die een verhaal vertelt waar mensen over vijfentwintig jaar nog over praten.

Olympisch kampioen Maarten van der Weijden wordt, direct na zijn winst van de tien kilometer zwemmen in open water in Beijing, opgevangen door zijn euforische ploeggenoot Pieter van den Hoogenband. Volgens de jury komen in de foto journalistiek en fotografie perfect samen.

De Nieuwspoort Fotojournalist van het Jaar 2008 is Joost van den Broek, die de prijs voor de tweede keer ontvangt. Volgens het juryrapport heeft het werk van Van den Broek een ‘constante hoge kwaliteit’ en is hij in staat om in een veranderende wereld met succes zijn beroep uit te oefenen.

Daarnaast roemt de jury Van den Broek als een ‘allround vakman’ die zijn werk doet met een ‘touch van mededogen en humaniteit’ en een oog voor ‘de nieuwe invalshoeken van het dagelijks nieuws’.

foto: Alex de Smit | Martijn Beekman, winnaar Zilveren Camera 2007, overhandigt de prijs aan Robert Vos
foto: Alex de Smit | Martijn Beekman, winnaar Zilveren Camera 2007, overhandigt de prijs aan Robert Vos.

De Canonprijs voor jong talent is toegekend aan fotograaf Kees van de Veen, 28 jaar oud.

De Zilveren Camera is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF) en bekroont jaarlijks de beste nieuwsfoto gemaakt door een Nederlandse fotograaf of een in Nederland wonende fotograaf. Ter gelegenheid van de feestelijke uitreiking van de 60e editie van de prijs interviewde presentator Wilfried de Jong de oudste, nog levende winnaar van de Zilveren Camera, Simon Smit (95).

foto: Alex de Smit | De 95-jarige Simon E. Smit (de oudste nog levende winnaar van de Zilveren Camera) verlaat het podium.
foto: Alex de Smit | De 95-jarige Simon E. Smit (de oudste nog levende winnaar van de Zilveren Camera) verlaat het podium.

Smit won met de foto van twee nonnen die de Taptoe Delft gadeslaan de Zilveren Camera in 1955. Twee jaar later won hij de prijs voor de foto met de blinde man die uit het water wordt gered.

Decennia geleden voorspelde Smit dat fotografen een moeilijke tijd tegemoet zouden gaan. Smit kreeg veel bijval met zijn slotwoorden: 'Niet zij maken de prijs, wij maken de prijs.'

De tentoonstelling met de genomineerde en winnende foto’s in acht verschillende categorieën is te zien van 17 januari t/m 15 maart 2009.

Meer informatie op www.zilverencamera.nl.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: