Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Joost van den Broek winnaar Zilveren Camera 2011

De Zilveren Camera 2011, de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland, is in het Fotomuseum Den Haag toegekend aan fotograaf Joost van den Broek (1967).

Op zijn foto is te zien dat de buren willen dat de penningmeester van pedofielenvereniging Martijn uit hun buurt in Hengelo vertrekt. Ze lijken het recht in eigen hand te willen nemen.

Buren willen dat penningmeester van pedofielenvereniging Martijn uit hun buurt in Hengelo vertrekt. Ze lijken het recht in eigen hand te willen nemen.
foto: Joost van den Broek

Marthijn Uittenboogaard is penningmeester van de pedofielenvereniging Martijn. Zijn buren in Hengelo keuren dat af. In juli bedreigden ze hem. Eerder al sneuvelden de ruiten.

De winnende foto geeft een glashelder beeld van Nederland anno 2011, zo meent de jury. Een multiculturele samenleving waarin ongeduld, agressie en de neiging om het recht in eigen hand te nemen de overhand lijken te krijgen. Joost van den Broek laat dit zien door tussen de mensen, maar toch op gepaste afstand te gaan staan.

Van den Broek slaagt erin om nieuws op pakkende wijze in beeld te brengen. Niet alleen met de winnende foto, ook met andere inzendingen toont hij dit aan. Hij is een terechte winnaar met een fotoreeks over een uitzetting van Irakezen; een foto van Nasrdin Char en zijn trotse ouders tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren in Utrecht, en dus ook met de foto van het volksgericht in Hengelo.

De winnende foto is, samen met de andere genomineerde foto’s, tot en met 26 februari te zien in het Fotomuseum Den Haag.

Meer informatie op www.zilverencamera.nl.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: