Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Amber Bracken wint World Press Photo 2022

De Canadese fotograaf Amber Bracken heeft de World Press Photo 2022 gewonnen met haar foto Kamloops Residential School

De Canadese fotograaf Amber Bracken heeft dit jaar de World Press Photo-wedstrijd gewonnen voor haar foto Kamloops Residential School, zij ontvangt een geldprijs van vijfduizend euro en een award. De jury koos Saving Forests with Fire van de Australiër Matthew Abbott als World Press Photo Story of the Year.

In de winnende afbeelding van Amber Bracken zien we rode jurken die opgehangen werden aan kruisen langs een berm en die de kinderen herdenken die stierven in de Kamloops Indian Residential School, een instelling die is opgericht om inheemse kinderen te assimileren, na de ontdekking van maar liefst 215 ongemarkeerde graven, Kamloops, British Columbia, 19 juni 2021.

Foto Amber Bracken:

Het ophangen van rode jurken als een visuele reactie op het onevenredige geweld waarmee vrouwen met een inheemse afkomst worden geconfronteerd, begon in 2011 in Winnipeg, Manitoba; oranje shirts worden ook gebruikt, met name om het lijden te erkennen dat kinderen wordt aangedaan door het residentiële schoolsysteem in Canada.

foto: © Amber Bracken - Kamloops Residential School, World Press Photo of the Year 2022, for The New York Times

Residentiële scholen begonnen in de 19e eeuw te werken als onderdeel van een beleid om mensen uit verschillende inheemse gemeenschappen te assimileren in de westerse en overwegend christelijke cultuur. Studenten werden uit hun huizen en bij hun ouders weggehaald - vaak met geweld - en vaak verboden om in hun eigen taal te communiceren. Hun haar werd kortgeknipt en ze moesten uniformen dragen in plaats van traditionele kleding, ze kregen Euro-christelijke namen in plaats van hun eigen namen en werden fysiek en soms seksueel misbruikt. Opperrechter van het Hooggerechtshof, Beverley McLachlin, beweerde dat Canada de instellingen heeft gebruikt om een culturele genocide te plegen.

Meer dan 150.000 kinderen gingen door de deuren van residentiële scholen voordat de laatste in 1996 werd gesloten. Een Waarheids- en Verzoeningscommissie, opgericht in 2009, concludeerde dat ten minste 4.100 studenten stierven, als gevolg van mishandeling, verwaarlozing, ziekte of ongeval.

De Kamloops School, opgericht in 1890, werd de grootste in het systeem, bijgewoond door honderden Secwépemc- en andere First Nations-kinderen. Deze sloot in 1978. In mei 2021 identificeerde een onderzoek met behulp van gronddoordringende radar maar liefst 215 potentiële jeugdbegraafplaatsen in Kamloops - wat de rapporten uit mondelinge geschiedenissen bevestigde.

foto: © Bram Janssen - Winnaar in de categorie Long Term Projects voor de regio Azië

Jurylid Rena Effendi: "Het is een soort beeld dat zich in je geheugen schroeit, het roept een soort zintuiglijke reactie op. Ik kon de rust bijna horen op deze foto, een stil moment van wereldwijde afrekening voor de geschiedenis van de kolonisatie, niet alleen in Canada maar over de hele wereld."

De Nederlander Bram Janssen is winnaar in de categorie Long Term Projects voor de regio Azië voor The Associated Press met zijn serie The Cinema of Kabul.

Foto Bram Janssen:

Asita Ferdous zit op woensdag 10 november 2021 in haar huis in Kabul, Afghanistan. Ze is de directeur van de Ariana Cinema en mag de bioscoop niet betreden omdat de Taliban vrouwelijke regeringsmedewerkers opdroeg weg te blijven van hun werkplek.

World Press Photo, de grootste en meest prestigieuze fotografiewedstrijd van de wereld, bestaat sinds 1955. De organisatie is gevestigd in Amsterdam. De World Press Photo Contest erkent de beste fotojournalistiek en documentaire fotografie van het voorgaande jaar. Dit jaar werden de winnaars gekozen uit 64.823 foto's en inzendingen in open formaat, door 4.066 fotografen uit 130 landen.

De World Press Photo Exhibition 2022 gaat op 15 april in première in De Nieuwe Kerk in Amsterdam, Nederland, voordat deze aan de wereldwijde tour begint.

Meer informatie op www.worldpressphoto.org.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: