Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Winnaars Wildlife Photographer of the Year

foto door Tim Laman van een oerang oetan die in boom wil klimmen
foto: © Tim Laman, Wildlife Photographer of the Year 2016, Grand Title winner

De Amerikaanse fotograaf Tim Laman is benoemd tot Wildlife Photographer of the Year. Hij kreeg de award voor zijn foto Entwined lives.

Jasper Doest ontving een eervolle vermelding voor zijn foto Dawn of the Bison in de zoogdier categorie. De foto toont een kudde wisenten (europese bison) in Kraansvlak in Nationaal Park Zuid-Kennemerland, waar Doest in 2010 een reportage maakte voor National Geographic Magazine over de herintroductie van deze grote grazer.

Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze Wildlife Photographer of the Year competitie. Volgend jaar zal Doest de eervolle taak als Wildlife Photographer of the Year jurylid op zich nemen en samen met andere gerespecteerde collega’s een weg banen door de duizenden inzendingen.

Nadat Doest eerder prijzen ontving met zijn werk van Japanse makaken, Indische kraanvogels en Spaanse ooievaars is hij verguld via deze prestatie Nederlandse natuur op de internationale kaart te kunnen zetten. "Nederland is een voortrekker in Europa op het gebied van 'Rewilding', waarbij er ruimte wordt gemaakt voor wilde natuur, wildernis en wilde dieren. Zo werd in 2007 ruimte gemaakt voor de herintroductie van de wisent, het grootste landzoogdier van Europa. Nu leven er 16 wisenten in het Kraansvlak en zijn er onlangs ook wisenten uitgezet in de Veluwe en de Maashorst. Dat is iets waar we trots op mogen zijn“, aldus Doest die als lid van de International League of Conservation Photographers zijn fotografie gebruikt om de schoonheid en kwetsbaarheid van de natuur onder de aandacht te brengen.

foto van bisons van Jasper Doest
foto: © Jasper Doest / Wildlife Photographer of the Year | Dawn of the Bison

Naast het succes van Jasper Doest gingen er ook eervolle vermeldingen naar Joris van Alphen en de 10-jarige Dirk Hoogenstein.

Wildlife Photographer of the Year viert zijn tweeënvijftigste verjaardag. In 1965 begon de wedstrijd met maar 361 inzendingen, terwijl er deze keer 50.000 foto's uit 95 verschillende landen worden ingestuurd. Dit jaar worden de honderd winnende beelden internationaal getoond en kunnen miljoenen mensen uit zes verschillende continenten deze bekijken.

De wedstrijd wordt georganiseerd door twee instituten die traditiegetrouw speciaal oog hebben voor de diversiteit van het leven op aarde: het Natural History Museum in Londen en het BBC Wildlife Magazine.

foto van vogel op tak in silhouet met blauwe lucht en de volle maan erachter
‍foto: © Gideon Knight / Wildlife Photographer of the Year, Young grand title winner

De winnende beelden worden vanaf 20 oktober tentoongesteld in het Natural History Museum in Londen. In een later stadium zullen de beelden ook in Nederland te zien zijn.

Meer info en beelden zijn te vinden op www.nhm.ac.uk/wpy.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: