Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Eerste Lex van Rossen award uitgereikt

foto van twee mannen die haring eten en deze heel in mond hangen, foto: Annie Hoogendoorn | Daan & Bjorn eating haring (zZz), LVC Leiden, dec 2005
foto: Annie Hoogendoorn | Daan & Bjorn eating haring (zZz), LVC Leiden, dec 2005

Vanmorgen heeft Noorderslag directeur en juryvoorzitter Frans Vreeke in het Conservatorium gebouw in Groningen de eerste Lex van Rossen award uitgereikt aan Nederlands muziekfotografe Annie Hoogendoorn. De prijs is bedoeld als stimulans voor jonge, Europese muziekfotografen.

Hoogendoorn was samen met collegae Dennis Duijnhouwer (NL), Matthias Popp (DLD), Bertrand Bosredon (FRA), Tom Verbruggen (BEL), Emma Svensson (ZWE) en het duo Ben van Alboom & Wouter van Varenbergh (BEL) genomineerd. Van alle fotografen zijn 6 foto's te zien in de Popview expositie, in de Oosterpoort, Groningen.

De jury waardeert het dat Annie Hoogendoorn, een soort Nederlandse Nan Goldin, zo haar best heeft gedaan om vertrouwd te raken met de artiesten die ze portretteert. Ze kijkt achter het masker dat popmuzikanten opzetten. Ze gaat voorbij de stoere pose. Haar foto's zijn in tegenstelling tot de foto's van de andere fotografen niet beeldbevestigend. 'Het zijn geen beelden die worden gedicteerd vanuit de muziekindustrie en krantenredacties'.

Annie Hoogendoorn lijkt zich niets aan te trekken van de regels van de popfotografie, en volgt intuitief haar eigen weg. Voor de jury is dat voldoende reden om haar te belonen met de eerste Lex van Rossen Award.

Hoogendoorn ontving naast een geldbedrag van 2500 euro ook aandacht in het NRC Handelsblad, de krant waarvoor de begin 2007 overleden Nederlandse popfotograaf Lex van Rossen meer dan 20 jaar werkte als freelance fotograaf.

Popview is van 10 tot 30 januari 2008 te zien in de Oosterpoort (Groningen) en zal daarna doorreizen naar de Melkweg fotogalerie, waar de expositie van 6 februari tot 2 maart 2008 is te zien.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: