Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Winnaar Travel Photographer of the Year 2022

Matjaz Krivic, Pejeta Conservancy, Nanyuki, Kenia, Travel Photographer of the Year 2022, winner/TPOTY.com
foto: © Matjaz Krivic, Pejeta Conservancy, Nanyuki, Kenia, Travel Photographer of the Year 2022, winner/TPOTY.com

De Sloveense fotograaf Matjaz Krivic heeft de titel International Travel Photographer of the Year 2022 (TPOTY) op zijn naam staan. Er zijn bijna 20.000 foto's van fotografen uit 154 landen voor de jaarlijkse wedstrijd ingezonden.

De beelden van de 33-jarige Najin - een van 's werelds laatste twee overgebleven noordelijke witte neushoorns - en haar verzorger, Zachary Mutai, in Ol Pejeta Conservancy, Kenia, zijn zowel hartverwarmend als bijna ondraaglijk aangrijpend.

De andere beelden van Matjaz die de effecten laten zien van de langlopende uitbarsting van de Cumbre Vieja-vulkaan op La Palma op de Canarische Eilanden, zijn een sterke herinnering aan de kracht van de natuur.

foto: © Matjaz Krivic, Tacande, La Palma, Spain, Travel Photographer of the Year 2022, winner/TPOTY.com

Matjaz Krivic - Pejeta Conservancy, Nanyuki, Kenia (winnende foto):
Najin, 33, is een van de laatste twee noordelijke witte neushoorns achtergelaten in de wereld rustend onder een hetemiddagzon met haar vriend en verzorger Zachary Mutai in het reservaat Ol Pejeta. Deze neushoorn is zo goed als uitgestorven. De laatste twee mannetjes zijn enkele jaren geleden overleden. De twee vrouwtjes zijn nog steeds in leven, maar te zwak om baby's te baren. In een Italiaans laboratorium worden hun eieren nu kunstmatig bevrucht door het sperma van de overleden mannetjes, en op min 196 Celsius bewaard, in de hoop dat neushoorns van een andere soort deze kunnen dragen. (Canon 5D mk IV, 100mm 2.8 Canon L lens, f8, 1/1000s, ISO 100)

Tacande, La Palma, Spanje: beelden van een verwoeste berghelling met een enkele boom die bestand is tegen de lavastroom.
De uitbarsting van de vulkaan Cumbre Vieja op het eiland La Palma is de langstlopende vulkaanuitbarsting van het eiland. Enorme rivieren van lava en enorme hoeveelheden continu vallende vulkanische as hebben dit Spaanse vakantieparadijs getransformeerd. Zevenduizend mensen zijn geëvacueerd, meer dan zeventienhonderd gebouwen werden verwoest door de vulkaan. Sterke aardbevingen en permanente bevingen traumatiseerden de lokale bevolking.

Foto hieronder:

Katy Gomez Catalina, Spain, Southeast Cameroon:
Een kleine, sierlijke figuur komt tevoorschijn uit de jungle, een vaag kleuraccent in een verdwijnende wereld. Duizenden jaren lang hebben Baka-pygmeeën in harmonie geleefd met de magnifieke oerwouden in Zuidoost-Kameroen, maar binnen een generatie zal een groot deel van hun unieke levensstijl voorgoed verdwenen zijn als gevolg van ontbossing en industriële belangen, het beleid van sedentarisatie en behoud van beschermde gebieden dat hen dwong hun traditionele leven achter zich te laten. (Sony ILCE-7M3, 24-105mm lens, f8, 1/50s, ISO 6400)

foto: © Katy Gomez Catalina, Spain, Southeast Cameroon, TPOTY 2022, Cultures - Special Mention

Matjaz Krivic is een documentair fotograaf die langetermijnverhalen van mensen en plaatsen vastlegt. Al vijfentwintig jaar legt hij het aardoppervlak in zijn intense, persoonlijke en esthetisch ontroerende stijl vast, waarbij hij arme delen van de wereld portretteert die worden gekenmerkt door tradities, sociale onrust en religieuze devotie. De afgelopen jaren heeft hij zich met zijn werk gericht op milieukwesties en treedt hij op als pleitbezorger voor een groenere toekomst.

Zijn werk en multimediaprojecten zijn tentoongesteld in galerieën, musea, openluchttentoonstellingen in Slovenië en de rest van de wereld, op internationale fotofestivals zoals La Gacilly Photo, Les Rencontres d'Arles en Visa pour l'image, en op grote schaal gepubliceerd over de hele wereld door tal van nationale en internationale media waaronder Wired, Boston Globe, Geo, Guardian, Stern, Spiegel, Le Figaro, Le Monde, Newsweek, GQ, Internationale, D-La Repubblica, Wall Street Journal, Forbes en vele andere. Krivic heeft verschillende prestigieuze prijzen gewonnen, waaronder World Press Photo, Picture of the Year International en Lens Culture.

Art of Monochrome

De categorie Art of Monochrome-portfolio werd gewonnen door de Israëlische fotograaf Roie Galitz, voor een portfolio-opname in Svalbard met twee sterk contrasterende afbeeldingen van ijsberen: de ene, een magische en zeldzame glimp van de verkering van een ijsbeer tijdens een sneeuwstorm, de andere met een uitgemergelde , uitgehongerde ijsbeermoeder en haar twee welpen; de welpen stierven een paar dagen nadat de foto was gemaakt.

foto: © Dana Allen USA, Hwange National Park, Zimbabwe, TPOTY 2022, Art of Monochrome-Portfolio - Runner Up

De 'beetle's eye view' van de Amerikaanse fotograaf Dana Allen, die opkijkt naar een Afrikaanse olifant, won de prijs voor beste enkele afbeelding in deze categorie.

Hwange National Park, Zimbabwe: Een Afrikaanse olifant tussen de kudde. (Nikon D4, Nikon 28-300mm lens, f16, 1/500s, ISO 800)

De prijs van Matjaz Krivic omvat de nieuwe Fujifilm X100V-camera, een geldbeurs van £1000 van TPOTY, een gepersonaliseerd leren portfolioboek of iFolio van Plastic Sandwich, Radiant Photo-beeldvormingssoftware, lidmaatschap van de Royal Photographic Society en het tijdschrift Tonic.

Alle ingezonden foto's werden beoordeeld door een internationaal panel van zeer ervaren fotografen en experts in het veld. Alle jurering vond 'blind' plaats - de juryleden kennen de identiteit of nationaliteit van de deelnemers niet - en de finalist moet de RAW/originele beeldbestanden aanleveren voor de laatste jureringsfase.

De winnende foto's - die allemaal kunnen worden bekeken in de online Winners' Gallery op tpoty.com - zullen in mei te zien zijn in een spectaculaire, gratis te bekijken buitententoonstelling in Bristol, Engeland en deze zal 24 uur per dag, zeven dagen per week te bezichtigen, van 1 tot 31 mei 2023. De tentoonstelling maakt deel uit van 'World Photography in Focus', waarbij Travel Photographer of the Year, Wildlife Photographer of the Year en Food Photographer of the Year allemaal exposeren in mei 2023. Het belooft een feest van internationale fotografie te worden.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: