Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Nederlandse fotografen winnen bij CUPOTY 2022

Nederlandse fotografen winnen bij CUPOTY Challenge 2022
foto: © Samantha Stephens - Nature’s Pitfall | cupoty.com

De Canadese fotograaf Samantha Stephens heeft de titel Close-up Photographer of the Year 04 (2022) gewonnen met haar opvallende foto van een paar salamanders die worden opgegeten door een vleesetende bekerplant in Algonquin Provincial Park, Canada.

"Northern Pitcher Plants smullen normaal gesproken van motten en vliegen, maar onderzoekers van het Algonquin Wildlife Research Station ontdekten onlangs een verrassend nieuw item op het menu van de plant: jeugdige salamanders", zegt Samantha.

"Terwijl ik onderzoekers volgde op hun dagelijkse onderzoeken, zag ik een Pitcher Plant met twee salamanders aan de oppervlakte van de vloeistof drijven, beide in hetzelfde stadium van verval. Ik wist dat het een speciaal en vluchtig moment was. De volgende dag waren beide salamanders naar de bodem van de vloeistof gezonken."

foto: © Wim Vooijs - Veiled | cupoty.com

Ook Nederlandse fotografen vielen dit jaar in de prijzen. Wim Vooijs werd eerste in de categorie Butterflies & Dragonflies met de foto Veiled. Wim: "Ik vond deze met dauw bedekte mannelijke waterjuffers op een rietstengel tussen de beekjes in de buurt van mijn woonplaats Ede in Nederland. Waterjuffers zijn gemakkelijk te benaderen wanneer ze in de vroege ochtend rusten en opdrogen. Ik probeerde een hoek te vinden die bokeh-bubbels zou produceren in het warme licht, waardoor de sfeer ontstond waar ik naar op zoek was. Ik wil graag de schoonheid van deze insecten benadrukken door hun kracht en kwetsbaarheid te tonen. Ik ben niet op zoek naar een opname, meer naar een emotioneel portret - misschien dit komt door mijn achtergrond als portretfotograaf."

Technische informatie: Sony A7III, Laowa 100mm f2.8 2x Ultra-Macro 1/500, f/2.8, ISO500. Accessoires: geen, handheld. Nabewerking: basis aanpassingen in Lightroom, kleine uitsnede.

foto: © Alex Pansier - Shining Snail | cupoty.com

Alex Pansier werd derde in de categorie Invertebrate Portrait met zijn foto Shining Snail. Alex: "Een gewone slak op een grassprietje, met een flits genomen, zodat het detail mooi kan afsteken tegen een donkere achtergrond."

Technische informatie: Sony A1, Sony 90mm f2.8 macro 1/200, f/18, ISO125. Accessoires: flitser met oranje gel. Nabewerking: basisaanpassingen in Lightroom.

In de top-100 foto's waren ook prijzen voor de Nederlandse fotografen Bert Faber, Jan van IJken en 'young finalist' Dirk Hoogenstein.

Door close-up-, macro- en microfotografie te presenteren, wil CUPOTY de details laten zien die de meeste mensen over het hoofd zien. Tracy Calder, mede-oprichter van CUPOTY: "Ontelbare keren, kijkend naar de top 100-foto's, verbaasde ik mij over de vaardigheid en nieuwsgierigheid van de deelnemers bij het vastleggen van het ongelooflijke wonder van de wereld."

foto: © Dirk Hoogenstein (16 jaar) - Young Shield Bugs | cupoty.com

Dirk: "Ik vond deze schildwantsen die uit hun eieren kwamen in onze voortuin. Het was spectaculair om te zien in ons eigen tuintje in Utrecht. De natuur is overal!"

Technische informatie: Canon 5D lll, Canon MP-E 65 mm, 1/200, f/16, ISO800. Accessoires: Canon ringflitser. Nabewerking: basisaanpassingen in Lightroom, bijgesneden.

Foto homepage: Alex Pansier - Angry Bird
"Afgelopen juli was ik op reis naar een klein eiland boven Duitsland, bekend om zijn jan-van-gent kolonie. Het waaide erg hard en de vogels hadden het moeilijk met het landen op de enorme klif. Een aantal vogels zaten op hun nesten en keken aandachtig naar de omstanders, net als deze jan-van-gent. Het leek te zeggen: "Kom niet dichterbij!” Ik nam deze foto van een afstand en het boze uiterlijk van de vogel sprak me meteen aan."

De winnende foto's kunnen bekeken worden in de winnaars galerie van cupoty.com.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: