Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Drie fotojournalisten winnen Getty Images Beurs

luchtfoto van Darfur
foto: Lynsey Addario/ Getty Images | Darfur

Lynsey Addario, David Gillanders en Eugene Richards zijn verkozen tot de drie ontvangers van de Getty Images Beurs voor Redactionele Fotografie. Alle drie zullen zij $20,000 en de steun en samenwerking van fotoredacteurs van Getty Images ontvangen tijdens het maken hun fotografie documentaires.

De drie fotojournalisten zijn gekozen uit 153 aanmeldingen uit 26 verschillende landen door een prestigieus panel bestaande uit onder andere: Monica Allende, fotoredactrice van Sunday Times Magazine, Londen; Ruth Eichhorn, directeur fotografie, GEO Magazine, Duitsland; Jean-Francois Leroy, directeur, Visa Pour l’Image, Frankrijk; Tom Stoddart, fotojournalist, Getty Images, Verenigd Koninkrijk.

Lynsey Addario

Lynsey Addario’s project, Darfur zal gaan over het voortdurende conflict in het westen van Sudan. Het conflict begon in 2003 en heeft naar schatting geleid tot 200.000 doden, door geweld, ziekte en honger terwijl ongeveer 2,5 miljoen mensen gedwongen hun huizen moesten verlaten.

Lynsey fotografeerde de situatie in Darfur voor het eerst in 2004 en sindsdien is ze elk jaar minstens een maand teruggekeerd. Lynsey legt uit: "Als fotojournalist, vind ik het bijna onmogelijk om het conflict in Darfur te negeren. Het is één van de grootste voorbeelden van etnische zuivering en de oorzaak van één van de grootste humanitaire crises van deze tijd."

Lynsey wil haar Getty Images Beurs voor Redactionele Fotografie gebruiken om haar reportages over Darfur voort te zetten en een bezoek te brengen aan Darfur en aan één van de vluchtelingenkampen in buurland Tsjaad. Momenteel is ze gestationeerd in Istanbul, Turkije.

David Gillanders

David Gillanders’ project Glasgow zal zich gaan richten op de cultuur van de gewelddadige steekcriminaliteit, een nalatenschap van de Schotse clan cultuur, die de titel ‘Moord hoofdstad van Europa’ voor Scotland heeft verdiend.

foto van man met twee messen in zijn handen als een soort kunstobject om geweld uit te beelden
foto: David Gillanders | Glasgow

David legt uit: "Ik kom zelf uit Glasgow en wilde daarom aandacht genereren voor dit fenomeen dat een schaduw werpt over mijn stad en dagelijks levens verwoest. Deze barbaristische en gewelddadige criminaliteit is zo gewoon geworden dat het bijna wordt geaccepteerd als een onderdeel van het leven."

Zijn voorgaande werk over dit onderwerp laat de ernst van de problemen zien die in Glasgow veroorzaakt worden door de steekcriminaliteit.

Het project dat hij gaat doen met de Getty Images Beurs voor Redactionele Fotografie, zal zich meer gaan richten op de levens van de families die hij heeft ontmoet en die te maken hebben met de steekcultuur.

David denkt dat het eindresultaat het moderne Schotse clansysteem zal laten zien. "De Getty Images Beurs voor Redactionele Fotografie zal mij de financiële mogelijkheden geven om dit project ongestoord te kunnen voltooien", concludeert David.

Eugene Richards

Eugene Richards begon zijn werk aan War is Personal in 2006 met een serie foto’s en essays die zich richtten op de levens van mensen uit de Verenigde Staten, die zwaar getroffen zijn door de oorlog in Irak. Eugene zal de beurs gaan gebruiken om het project de komende maanden vooruit te helpen.

gezicht van man dichtbij met ogen dicht en traan over zijn wang
foto: Eugene Richards | War is Personal

"Er zijn nu acht fotografische essays compleet", legt hij uit. "Met behulp van de Getty Images Beurs voor Fotografie, wil ik er minstens nog zeven maken."

Als het project af is, zal er een boek en een multimediaal stuk verschijnen die de foto’s combineert met persoonlijk geschreven stukjes en interviews, met als doel het verbeteren van het dialoog over de oorlog in Irak.

Eugene is een bekende fotojournalist, schrijver en filmmaker en wordt vertegenwoordigd door Magnum Photos. Momenteel is hij gestationeerd in New York.

Getty Images Beurs voor Redactionele Fotografie start het vijfde jaar van toewijding aan fotojournalisten met de bekendmaking dat vijf beurzen, bij elkaar $100,000, weer toegewezen zullen worden aan professionele fotojournalisten in 2009.

Daarnaast komt Getty Images met een uitbreiding van het programma, door een categorie voor studenten toe te voegen. Op deze wijze wil Getty Images veelbelovende fotojournalisten over de hele wereld ontdekken en aanmoedigen. Er zullen vier beurzen beschikbaar zijn van elk $5,000, voor studenten onder de dertig jaar die ingeschreven zijn voor een voltijd en erkende opleiding voor fotojournalistiek.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: