Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Donkere camera's door Michiel van Bakel

Tot en met 4 oktober is er in het Nationaal Glasmuseum in Leerdam een levensgrote camera obscura te bezichtigen, ontworpen door beeldend kunstenaar Michiel van Bakel. Voor dit project verdiepte Van Bakel zich in de rol van glas, als hulpmiddel voor de reconstructie van de werkelijkheid als technisch vernuft van oude meesters.

Donkere camera's door Michiel van Bakel
foto: © Nationaal Glasmuseum

Michiel van Bakel (Deurne, 1966) richt zich in zijn werk voornamelijk op video, film en multimedia-installaties. Hij ontwierp samen met glasblazer Geir Nustad een levensgrote camera obscura en deed diverse experimenten met glazen camerabehuizingen en verschillende vormen van glazen lenzen om de techniek van de oude meesters na te bootsen.

Volgens theorieën van bijvoorbeeld David Hockney gebruikten schilders al rond 1430 lenzen en spiegels en konden zij middels de camera obscura tot een verbluffend ‘fotografisch’ realisme komen.

Van Bakel experimenteert met materiaal en techniek om met de optische eigenschappen van glas onze zintuigen te verrassen. In de camera obscura ontstaan door middel van gekleurde ‘waterlenzen’, gevuld met water uit de Linge, geprojecteerde beelden van de buitenwereld.

Donkere camera's door Michiel van Bakel in glasmuseum Leerdam
foto: © Nationaal Glasmuseum

Hiernaast presenteert Van Bakel enkele andere experimenten van glazen ‘dooscamera’s’ in twee naastgelegen tuinkassen. Ook is er een film van zijn hand te zien: De Maasvlakte gefotografeerd met een glazen cameraoog.

De glazen lens is hol, handgeblazen, met de eigenaardigheid dat deze pas als lens gaat functioneren op het moment dat deze gevuld wordt met water. Het water in de lens is ter plekke uit de vaargeul gewonnen.

Meer op Nationaal Glasmuseum.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: