Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Rob Hornstra - Ordinary People

Rob Hornstra - Ordinary People

Met de overzichtstentoonstelling Ordinary People biedt Fotomuseum Den Haag een nieuwe kijk op het twintigjarige oeuvre van de Nederlandse fotograaf Rob Hornstra (1975). Al zijn hele carrière legt Hornstra zich erop toe een beeld van zijn eigen tijd te schetsen door mensen in hun alledaagse situaties te fotograferen met een focus op Rusland en Europa.

Tot nu toe verdween Hornstra’s aanpak naar de achtergrond in zijn publicaties en presentaties, maar in de tentoonstelling Ordinary People staat juist zijn categorische werkproces centraal. Overal waar hij komt, gaat hij op zoek naar dagelijkse taferelen, zoals de slager achter het hakblok, de ambtenaar achter het bureau en de jongeren op straat.

© Rob Hornstra - Nizjni Novgorod, 2007 ©

De tentoonstelling onderzoekt zijn werkwijze en laat zien hoe deze, bewust of onbewust, verbindingen tussen de mensen smeedt die ver voorbij de landsgrenzen reiken.

Rob Hornstra heeft tijdens zijn carrière wereldfaam bereikt met zijn maatschappelijk betrokken projecten. In de rijke traditie van de humanistische fotografie - waar onder andere grootheden als Henri Cartier-Bresson, Dorothea Lange, Walker Evans en Ed van der Elsken toe behoren - legt hij zich er op toe om een menselijk beeld van zijn eigen tijd te schetsen. Dat doet hij - geïnspireerd op de Duitse fotograaf August Sander - al twintig jaar aan de hand van een zelf gedefinieerde lijst van categorieën die als wegwijzer fungeert in de productie van nieuw werk.

Al zijn hele carrière legt Hornstra zich erop toe een menselijk beeld van zijn eigen tijd te schetsen door mensen in hun alledaagse situaties te fotograferen met een focus op Rusland en Europa.

© Rob Hornstra - Tsjeljabinsk, 2003

Tot nu toe verdween Hornstra’s aanpak naar de achtergrond in zijn publicaties en presentaties, maar in deze tentoonstelling staat juist zijn categorische werkproces centraal. De tentoonstelling onderzoekt zijn werkwijze en laat zien hoe deze, bewust of onbewust, verbinding tussen de mensen smeedt die ver voorbij de landsgrenzen reiken.

In deze tentoonstelling worden meer dan zeventig foto's gepresenteerd, gerangschikt volgens Hornstra’s categorieën. Het merendeel zijn portretten. Hoewel landschappen en stillevens in zijn projecten een belangrijk rol spelen, ziet Hornstra zich allereerst als portretfotograaf, zoekende naar iconische beelden die symbool kunnen staan voor het moment of de plek waar het portret is gemaakt.

Naast de foto’s is er ook documentatiemateriaal te zien, dat meer inzicht geeft in de werkwijze van de fotograaf.

Ordinary People - Rob Hornstra
9 december 2023 t/m 17 maart 2024
Fotomuseum Den Haag

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: