Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Winnaars World Press Photo 2019

foto: © John Moore, United States, Getty Images, World Press Photo of the Year 2019 winner - Crying Girl on the Border

De World Press Photo Foundation heeft zojuist de resultaten bekendgemaakt van de 62e jaarlijkse World Press Photo Contest en de 9e jaarlijkse World Press Photo Digital Storytelling Contest tijdens de jaarlijkse Awardshow in Amsterdam. De onafhankelijke jury van de 2019 fotowedstrijd heeft John Moore's afbeelding Crying Girl on the Border geselecteerd als World Press Photo of the Year en de serie The Migrant Caravan van Pieter Ten Hoopen is gekozen tot World Press Photo Story of the Year.

De winnende afbeelding van John Moore laat de huilende Hondurese peuter Yanela Sanchez zien als zij en haar moeder, Sandra Sanchez, op 12 juni 2018 door Amerikaanse grensfunctionarissen in McAllen (Texas, VS) in hechtenis worden genomen. Nadat deze foto wereldwijd is gepubliceerd, heeft de US Customs and Border Protection bevestigd dat Yanela en haar moeder niet bij de duizenden horen die door Amerikaanse functionarissen werden gescheiden. Desalniettemin leidde de publieke verontwaardiging over de controversiële praktijk ertoe dat president Donald Trump het beleid op 20 juni ongedaan maakte.

“I think that this image touched many people’s hearts as it did mine because it humanized a larger story.“ - John Moore

John Moore is een bekende fotograaf en speciale correspondent voor Getty Images. Hij fotografeerde in 65 landen op zes continenten en werd 17 jaar internationaal te werk gesteld. Sinds hij in 2008 terugkeerde naar de Verenigde Staten, concentreerde hij zich op immigratie en grensaangelegenheden.

foto: © Pieter Ten Hoopen, Agence Vu/Civilian Act - The Migrant Caravan

De winnende serie van Pieter Ten Hoopen documenteert de grootste migrerende caravan in de recente geschiedenis, met maar liefst 7.000 reizigers, waaronder minstens 2.300 kinderen, volgens VN-agentschappen.

De caravan verliet San Pedro Sula, Honduras, op 12 oktober en verspreidde zich met mensen uit Nicaragua, El Salvador en Guatemala.
Lees hier meer.

Foto rechts: Mensen rennen naar een vrachtwagen die gestopt is om ze een lift te geven, buiten Tapanatepec, Mexico, op 30 oktober 2018. Sommige chauffeurs vroegen geld om reizigers een lift te geven voor een deel van de reis, maar de meeste boden gratis diensten aan als een teken van ondersteuning.

Pieter Ten Hoopen is lid van Agency VU in Parijs, evenals de oprichter van het bedrijf Civilian Act in Stockholm, Zweden. Pieter fotografeert sinds 2004 de nasleep van oorlogen en humanitaire crises.

De foto Flamingo Socks van Jasper Doest is gekozen tot tweede winnaar in de categorie Nature - Singles.

Zowel voor de World Press Photo of the Year als de World Press Photo Story of the Year-award is een geldprijs van 10.000 euro beschikbaar.

De bekroonde foto's worden verzameld in een tentoonstelling die een jaar lang duurt en 45 landen en 100 steden bezoekt en wordt gezien door meer dan vier miljoen mensen. De winnende foto's worden ook gepubliceerd in een jaarboek, dat beschikbaar is in zes talen.

Meer info en overige winnaars op www.worldpressphoto.org.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: