Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Vier Nederlandse fotografen genomineerd voor SWPA 2016

foto van twee donkere mannen ontbloot bovenlijf en benen zittend met veel tattoo's
foto: © Marielle van Uitert, Netherlands, Shortlist, Professional, Contemporary Issues, 2016 Sony World Photography Awards

Vier Nederlandse fotografen zijn genomineerd voor de Sony World Photography Awards 2016 (SWPA), 's werelds grootste fotografiewedstrijd. Drie genomineerden maken kans op een prijs in de wedstrijd voor professionele fotografen en één genomineerde maakt kans op een prijs in de open wedstrijd.

Het aantal inzendingen uit Nederland nam met 116 procent toe ten opzichte van 2015. De fotografen werden geselecteerd uit het recordaantal van 230.103 inzendingen uit 186 landen. Het totale aantal inzendingen voor de Sony World Photography Awards sinds de lancering in 2007 bedraagt meer dan een miljoen foto’s.

foto van rug van man met geel jasje met glitters op mouwen die zijn bril vastpakt met een hand met op achtergrond publiek
‍foto: © Yvonne Brandwijk, Netherlands, Shortlist, Professional, Candid, 2016 Sony World Photography Awards

De volgende Nederlandse fotografen werden door een jury van experts (volledige lijst hier) geselecteerd voor de stortlist:

  • Yvonne Brandwijk, categorie Professional Candid
  • Marielle Van Uitert, categorie Professional Contemporary Issues
  • Simone da Lima, categorie Professional Still Life
  • Max van Son, categorie Open Architecture

De deelnemers op de shortlist nemen het tegen elkaar op voor winst in hun categorie en voor de titels Iris d'Or en Open Photographer of the Year, plus een gedeelte van de $30.000 aan prijzengeld. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens een gala-avond in Londen op 21 april. Het werk van de fotografen zal ook in Londen te zien zijn als onderdeel van de Sony World Photography Awards 2016-tentoonstelling in april en mei en wordt bovendien gepubliceerd in het Sony World Photography Awards-boek, editie 2016.

Marielle Van Uitert, categorie Professional Contemporary Issues

Marielle Van Uitert is documentair fotografe uit Vught. Ze studeerde af aan de Fotovakschool in Amsterdam en Boxtel en richt zich in haar werk op het Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Amerika. Ze won diverse internationale prijzen voor fotojournalistiek, schreef twee boeken en is geselecteerd voor de shortlist in de categorie Professional Contemporary Issue met de foto ‘A look behind El Salvador’s new Iron Fist approach’. In dit werk onderzoekt ze de maatschappelijke en menselijke impact van het geweld in Latijns-Amerika.

Marielle Van Uitert over haar nominatie: “Ik ben bijzonder vereerd dat dit verhaal geselecteerd is voor de shortlist. Ik probeer verschrikkelijke situaties tastbaar te maken aan de hand van persoonlijke verhalen en Tatiana Rivera verdient het om herinnerd te worden.”

Yvonne Brandwijk, categorie Professional Candid

Yvonne Brandwijk (1971) is een fotografe uit Amsterdam. Ze studeerde aan de Koninklijke academie voor schone kunsten in Breda en werkt samen met diverse reclamebureaus en tijdschriften. Sinds 2014 focust ze op opkomende steden en samen met journalist Stephanie Bakker heeft ze Future Cities gecreëerd, een transmediaal project (documentaire, levensverhalen en live-events) over vijf van 's werelds boeiendste opkomende stedelijke gebieden.

Yvonne Brandwijk over de Awards: “Op de shortlist staan van de Sony World Photography Awards helpt de impact van dit project te vergroten. In plaats van te focussen op de negatieve impact van urbanisering, benadruk ik met deze foto de energie en de inspiratie van opkomende steden.’’

Max van Son, categorie Open Architecture

Max van Son is een internationaal gerenommeerd architect en focust als fotograaf op architectuur en design, milieu en abstracte stadsfotografie. Hij werd geselecteerd voor de shortlist met het beeld ‘Roll Over’, dat een verbluffende abstracte weergave vormt van een meerlaags parkeergebouw in Amsterdam.

architectuurfoto van Max van Son
‍foto: © Max van Son, Netherlands, Shortlist, Open, Architecture, 2016 Sony World Photography Awards

Simone da Lima, categorie Professional Still Life

Simone Da Lima is een voedselfotografe uit Almere met een uitgebreide expertise in visual brand identity op het vlak van duurzaamheid. Sinds 2013 focust ze in haar werk op culinaire stillevens op smartphone met een opvallend minimalistisch en poëtisch verhaal.

De Sony World Photography Awards belonen en bekronen 's werelds beste fotografen van het afgelopen jaar. De awards trekken fotografen aan van elk niveau en omvatten vier wedstrijden: Professional, Open, Youth en Student. Meer informatie over de awards is te vinden op www.worldphoto.org.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: