Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Monography Series Award

Sébastien Van Malleghem wint de Monography Series Award NIKON-BOZAR #3. De jonge fotograaf wist de jury te overtuigen met zijn pakkende serie Prisons, waarvoor hij gedurende enkele jaren het leven in Belgische gevangenissen documenteerde.

Sébastien Van Malleghem (°1986, Rosières) heeft met Prisons (2011-2014) een gevoelige snaar geraakt. Na zijn serie Police (2008-2011), waarvoor hij het reilen en zeilen bij de Belgische politie op het terrein volgde, heeft hij zich toegelegd op onze Belgische gevangenissen. Het resultaat van zijn jarenlange werk is een intense reeks in zwart-wit, die op niets verhullende en authentieke wijze het dagelijkse leven achter de tralies documenteert.

foto van drie mannen in een gevangeniscel, eentje knielend met sigaret, een in rolstoel met een been geamputeerd en eentje staat met stropdas en een pijp
foto: © Sébastien Van Malleghem | Prisons

Van Malleghem richt zijn lens op wat we niet willen zien: de gaten in ons juridisch systeem, in ons land dat idealen van recht en menselijkheid hoog in het vaandel zou dragen. Eens in de gevangenis, worden gedetineerden onttrokken uit het zicht van de maatschappij, en sluiten we collectief onze ogen voor hun lot.

De multidisciplinaire jury koos met veel overtuiging voor deze serie, wegens de urgentie van het onderwerp en de consequente uitvoering ervan. Van Malleghem benadert de gedetineerden vanuit een universeel gevoel voor humaniteit. Uit zijn foto’s spreekt een enorme betrokkenheid en respect voor zijn onderwerp.

Voor deze derde editie stelden NIKON en BOZAR een multidisciplinaire jury samen om de inzendingen van de fotografen te beoordelen: Hilde Windt (reportagemaker voor VRT), Jan Desloover (chef beeldredactie De Standaard), Saskia De Coster (auteur), Hugues De Wurstemberger (fotograaf), Maarten Goossens (NIKON) en Christophe De Jaeger (BOZAR).

De Monography Series Award bekroont het oeuvre van een Belgische fotograaf (van Belgische nationaliteit of al minimum één jaar wonende in België) en geeft hem of haar de kans een solotentoonstelling in het Paleis voor Schone Kunsten te presenteren.

De serie wordt getoond in het Paleis voor Schone Kunsten, van 13 november 2015 tot 3 januari 2016.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
No items found.
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: