Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Fotograferen op mooie locaties in Nederland

Als hobby- of professionele fotograaf ben je altijd op zoek naar de mooiste plek. Niet alleen de apparatuur en de kennis van de fotograaf zijn van belang bij het maken van interessante foto's, maar uiteraard ook de locatie waar je gaat fotograferen. Wil je op vakantie gaan fotograferen? Vergeet niet om een extra accu, oplader, lens en andere fotografie accessoires mee te nemen. Ga je naar de kust, bos of naar de stad? De bestemming bepaalt welke apparatuur je moet meenemen.

Om te overnachten is een vakantiepark een ideaal verblijf waar je bij terugkomst van een dagje fotograferen kunt genieten van de faciliteiten die het te bieden heeft. Hieronder drie locaties met vakantieparken in Nederland waar de kans op mooie foto’s groot is.

De Biesbosch

Voor het fotograferen van fauna of meer in het bijzonder vogels zit je in de Biesbosch heel goed.

De Biesbosch is een avontuurlijk doolhof van rivieren, met eilandjes met wilgenbossen en grillige kreken met glashelder water. Je kunt er wandelen en langs de randen van het gebied ook fietsen, maar de natte, ruige natuur van dit moeras laat zich het best beleven vanaf het water, in een klein bootje of kano. Tijdens een vaartocht in de kano of rondvaartboot is de kans groot om iets te spotten. 's Avonds of vroeg in de ochtend zijn de juiste momenten om er tussenuit te gaan.

twee vogels in ochtenzon close in groen
foto: © Marcel den Hoedt via Pixabay

Het is een van de weinige zoetwatergetijdengebieden van Europa. Je kunt er dus eb en vloed meemaken. Bij de Biesbosch bevinden zich mooie vakantieparken om prettig te overnachten. Kies voor een vakantiepark in het noordwesten van Noord-Brabant of zuidoosten van Zuid-Holland.

De Hoge Veluwe

Een van de mooiste Nationale Parken van Nederland. Er is niet alleen een verscheidenheid aan dieren, maar ook aan landschappen. De totale oppervlakte van De Hoge Veluwe bedraagt 5400 hectare. Hierin vind je mooie zandverstuivingen, wandelpaden, bossen en rustige plekjes om mooie statische foto’s, of gewoon mooie kiekjes te maken.

hinde close portret in bos
foto: © Gert Keijzer via Pixabay

Binnen de Veluwe bevinden zich ook hele mooie locaties om te gaan fotograferen. Denk aan Kootwijkerzand (vele zandverstuivingen en reeën, herten en dassen), Leuvenumse bossen (landschappen wisselen zich hier snel af), Deelerwoud (zeer bebost gebied) en de Posbank (kleurrijke heide met paarden, zwijnen en herten). In de buurt van de Hoge Veluwe zijn genoeg vakantieparken te vinden.

Zeeland

Zeeland heeft veel moois te bieden als het gaat om landschappen, flora en fauna. Waar je ook een vakantiehuisje in Zeeland boekt, overal is wel een prachtig stukje natuur te vinden om in beeld te brengen.

Het Zwin in Zeeland is bijvoorbeeld een ideale locatie om prachtige foto’s te schieten van bomen, landschappen, planten en dieren. Breng de getijen van het water in beeld, de duinen of het moerassige gebied. Het Zwin is een slufter: een strandvlakte achter de duinen die in open verbinding staat met de zee. Direct achter de geulmonding ligt zandstrand, meer naar binnen liggen duinen en schorren. Achter de duinenrij liggen twee kleine polders: de Kievittepolder en de Oudelandsepolder.

schelpenhoeck zeeland nederland
foto: © Alfred Derks via Pixabay

In de Zwinweide, ooit een zijgeul van het Zwin, is zeer gevarieerd gebiedje waar zoet en zout elkaar op kleine afstand afwisselen. Dankzij de afwisseling tussen nat en droog, zout en zoet, en klei en zand kent het hele gebied een grote variatie in plantengroei.

Naast het Zwin is ook natuurgebied De Oranjezon een aanrader. Dit heeft een heel afwisselend kustgebied. De Oranjezon is lang in gebruik geweest als waterwingebied: water van elders werd de duinen ingebracht, om door het zand gefilterd te worden. Door het vele zoete water zijn de duinen verruigd. Tegenwoordig is Oranjezon een prachtig natuurgebied, waar je reeën en damherten kunt tegenkomen. Door de variatie in landschap is het een gunstig leefgebied voor heel veel soorten planten en dieren.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: