Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

9 tips voor nachtfotografie met Samsung S9(+)

The night time is the right time

Romantiek, spanning en avontuur. De avond (of nacht) heeft hét allemaal - behalve goede lichtomstandigheden dan. Voor het vastleggen van de momenten tijdens de donkerste uren van de dag ontpopt de Samsung Galaxy S9 zich als de ideale assistent. Negen tips & tricks voor de mooiste nachtfoto’s.

1. Schone cameralens

Je moet er maar net aan denken: een schone cameralens. Want een vieze lens resulteert in wazige foto’s. Natuurlijk heb je voor het poetsen van de lens niet altijd een microvezeldoekje bij de hand. Voor de Samsung Galaxy S9(+) is dat geen probleem, ook de onderkant van je T-shirt of de binnenkant van je broekzak zijn daarvoor geschikt. Wel eerst even de zandkorreltjes uit je kleding kloppen!

2. Hulplijnen-raster

Je kent de optie wel van de gewone fotocamera: het raster. Twee strepen horizontaal en twee strepen verticaal, waardoor je scherm negen vlakken telt, bedoelt om het beste camerastandpunt in te nemen. Ook de Samsung S9-camera kent deze handige hulplijnen.

iPhone maakt foto op dansevent

Tik op het ‘tandwieltje’ om naar de camera-instellingen te gaan en selecteer ‘Hulplijnen’. Je kunt kiezen tussen een 3x3-raster of een vierkantje in het midden van het beeld. Het raster helpt je om het onderwerp van je foto fotogeniek op een derde of tweederde (de gulden snede) van de foto te zetten. Geen verrassingen meer.

3. f/1.5-diafragma

De Samsung Galaxy S9(+) heeft twee diafragma’s. Meer precies: f/2.4 en f/1.5. Hoe lager het nummer, hoe wijder het diafragma. En hoe wijder het diafragma, hoe meer licht de camera binnenlaat. En hoe donkerder de omstandigheden, hoe langer licht nodig is om het onderwerp duidelijk in beeld te krijgen. Kort: daarom heb je het f/1.5-diafragma van de S9(+) nodig. En handig: het toestel stelt automatisch vast of er genoeg licht is en schakelt over naar het juiste diafragma.

4. Focus!

Focus, concentreer! Nou, niet met de Samsung Galaxy S9(+). Voor het maken van scherpe foto’s beschikt de camera over een even snelle en accurate autofocus. De focus van je foto zelf aanpassen? Ook dat kan. Om het accent te leggen op een detail, tik je op het scherm op dát deel van de foto waarop je wilt focussen, et voilà, de S9(+) ‘concentreert zich’ voor jou!

5. Belichting

De camera van de Samsung Galaxy S9(+) regelt de belichting vrijwel automatisch. Tijdens een kampvuur in de nacht stemt de camera de belichting dus af op het vuur. Maar jij kunt de belichting in je foto ook zelf uitkiezen, bijvoorbeeld door je vrienden rond het kampvuur wat meer op te lichten. Leg je vinger dan iets langer op één plek en de belichting wordt aangepast aan de hoeveelheid licht op díe plek. 

man en vrouw bij kampvuur in avond

Wil je de gehele belichting van de foto aanpassen? Dat kan met de schuifbalk die in beeld verschijnt zodra je ergens op het scherm tikt om te focussen. Schuif deze slider op en neer om de foto lichter of donkerder te maken.

6. HDR

Ooit van HDR gehoord? Staat voor high dynamic range en betekent zoveel als ‘rijke toon’. Je begrijpt, de Samsung Galaxy S9(+) biedt ook een HDR-functie waarmee vooral (felle) kleuren op een foto er lekker uitspringen. Tik op het ‘tandwieltje’ om naar de camera-instellingen te gaan en kies voor de optie 'HDR'. Staat de optie nog op ‘uit’, zet ‘m dan – hèhè - 'aan' of tenminste op 'Auto'. De camera brengt nu de kleuren van het onderwerp beter naar voren.

7. Zoomen met de sluiterknop

Een verborgen pareltje in de Samsung S9: de sluiterknop is ook de zoom-knop! Hou de telefoon horizontaal, dan is de sluiterknop naar boven te schuiven om in te zoomen en naar beneden om uit te zoomen. En vice versa als je de telefoon verticaal houdt. Plus: je zoomt wel tot 10x in of uit! 

smartphone die foto maakt bij band in donker

Deze manier van zoomen is vooral handig als je je S9 maar in een hand kunt houden. Dus geen gedoe met je vingers of met de volumeknop in het donker!

8. Pro

Jij een foto-pro? Dan naar een volgend level en zet de professionele stand van de Samsung Galaxy S9 aan. In deze pro-modus kies je alle instellingen van de camera zelf. Belichting, ISO-waarden en diafragma. Om ’s nachts die romantische sterrenhemel te vangen, kies je een langere sluitertijd... Dan wel je toestel goed stilhouden.

9. Pretty pimpin’!

Is je foto niet licht genoeg? Of wil je je foto opleuken met stickers of filters? Bewerk ‘m na in een fotobewerkings-app. Verhoog het contrast om je donkere foto lichter te maken. Of leg een lichtfilter over je foto. Apps als Pixlr, Qwik of Photoshop Express zijn makkelijk te gebruiken en geven jouw nachtfoto’s de perfecte make-over.

Deel jouw nachtelijke avonturen:

Laat iedereen meegenieten van jouw nachtelijke avonturen met de Samsung Galaxy S9(+). Dus deel jouw nachtfoto’s op Twitter, Instagram en Facebook met de hashtag #deeldenacht.
Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: