Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Uitvinder digitale camera geëerd

Het Engelse tijdschrijft The Economist kent een Innovation Award toe aan Steve Sasson, de man die de eerste digitale fotocamera ter wereld ontwikkelde. Dat was in 1975.

foto van Steve Sasson met zijn digitale camera
Steve Sasson met zijn digitale camera

Sasson deed het als onderzoeker voor Kodak, waar hij vandaag de dag nog steeds werkt, maar dan op managementniveau. Zijn camera gebruikte een cassettebandje als opslagmedium en had een resolutie van 0,1 megapixels. Het beeld was zwart-wit en het vastleggen van het eerste beeldje nam 23 seconden in beslag.

De Innovation Awards worden door The Economist zelf bestempeld als the Oscars of Innovation. De uitreiking is op 29 oktober.

Sassons camera was niet de eerste filmloze fotocamera. Die werd drie jaar eerder ontwikkeld door Texas Instruments, maar werkte analoog. De 3,6 kilo zware camera van Sasson was uitgerust met het objectief van een Kodak filmcamera, een analoog/digitaal-converter van Motorola en een CCD van Fairchild Industries uit 1973.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: