Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Winnaars CUPOTY Challenge 2023

Winnaars Close-up Photographer of the Year Challenge, Water 2023
foto: © Abby Raeder - Pond Geometry - cupoty.com

De Hongaarse fotograaf Tibor Litauszki heeft de Close-up Photographer of the Year Challenge 2023: Water gewonnen met zijn intrigerende foto van een watersalamander die zich 's nachts voedt met kikkerdril.

De CUPOTY Challange loopt de hele maand november, buiten de jaarlijkse wedstrijd van Close-up Photographer of the Year om, en heeft elk jaar een ander thema, dat wordt bepaald door de CUPOTY-gemeenschap. Deze laatste editie had als thema Water.

"In Duitsland, waar ik woon, zijn er veel heldere en langzaam stromende beken die een uitstekend leefgebied bieden voor alpensalamanders. Ik volg deze dieren al jaren, ook vorig jaar. Een paar dagen nadat de kikkers hun eieren hadden gelegd, in de schemering, kwamen de salamanders tevoorschijn en smulden de hele nacht van het kikkerdril. Dit moment wilde ik vastleggen onder water. Om dit te doen plaatste ik mijn camera in een onderwaterhuis, bevestigde het met gewichten en plaatste het onder de kikkereieren.

foto: © Tibor Litauszki - Between the Stars | cupoty.com

Ik was eerst een beetje zenuwachtig, omdat ik niet zeker wist of het onderwaterhuis volledig waterdicht was. Maar Ik dacht dat als er geen belletjes zouden verschijnen, mijn camera droog zou blijven. Ik heb vooraf handmatig de focus op de lens ingesteld en hoopte geluk te hebben. Dichtbij wachten tot het donker werd, verlichtte ik de eerste salamander die verscheen met een LED-lampje en activeerde de camera met een zelfgemaakte bedrade afstandsbediening."

De Britse fotograaf Ian Gilmour behaalde de tweede plaats met een gedurfde en creatieve foto van bloemen in ijs.

De Duitse Claudia Gaupp over Sparkling Crown: "Love-in-the-Mist (Nigella damascena) is voor mij het toonbeeld van de vroege zomer. Ik ben altijd gefascineerd geweest door de verscheidenheid aan nigellabloemen. Van de knop tot de gedroogde zaadcapsule: elke fase heeft zijn eigen geheim. In dit geval was ik geïntrigeerd door de details van de meeldraden en bloembladen, die omgeven zijn door netachtige bladeren.

foto: © Claudia Gaupp - Sparkling Crown | cupoty.com

Kort na een regenbui deden de kleine waterdruppels die in de bladeren zaten, me denken aan een sprankelende kroon op de bloei. Ik heb de foto in mijn tuin gemaakt bij natuurlijk avondlicht en in de nabewerking omgezet naar een hele koele blauwgroene achtergrond, passend bij het blauw van de bloem."

Sébastien Blomme uit Frankrijk won de derde plaats met een delicate waterjuffer die op het water rustte. "Op een dag ging ik in het water liggen op een plek waar ik had gezien dat er regelmatig een waterjuffer terugkeerde om te rusten. Ik wachtte geduldig op zijn terugkeer.

Bij elke verschijning vuurde ik mijn camera af in de burst-modus, in de hoop het moment vast te leggen waarop zijn vleugels in al hun glorie zouden worden uitgespreid. Na honderd pogingen heb ik uiteindelijk het gewenste beeld gekregen."

foto: ©-Sebastien Blomme - The Ice Skater | cupoty.com

Tibor neemt £300 mee naar huis en zijn werk zal, naast twaalf andere foto's, tentoongesteld worden aan een wereldwijd publiek in de winnaarsgalerij op www.cupoty.com.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: