Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Open call: Noorderlicht Fotofestival 2021

Het Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2021

Het Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2021 speelt zich van 7 augustus t/m 3 oktober 2021 af op meerdere locaties in Groningen en Friesland. Vertrekkend vanuit de fotografie richt het festival zich op het hele spectrum van het beeld, zowel analoog als digitaal: van computer-generated imagery tot virtual, mixed en augmented reality, installaties, projecties en mappings.

Met het thema The Makeable Mind wil het festival de relatie verkennen tussen visuele cultuur en de werkelijkheid: wat is de invloed van beeldtechnologieën, communicatiemedia en (burger)journalistiek op ons denken en hoe verhullen, onthullen, beschrijven of herschrijven zij de werkelijkheid?

LAWKI, film still, 2020.  Artists ARK (Louis Braddock Clarke, Roosje Klap, Zuzanna  Zgierska)
foto: © LAWKI, film still, 2020.  Artists ARK (Louis Braddock Clarke, Roosje Klap, Zuzanna  Zgierska)

Dat de werkelijkheid niet eenduidig is, weten we al lang. Maar er is iets fundamenteels aan het veranderen in hoe wij de wereld zien en hoe de wereld aan ons getoond wordt. De maatschappij worstelt meer en meer met de begrippen ‘waarheid’ en ‘werkelijkheid’ en ook beeldmakers werken in de context van deze nieuwe ambiguïteit.

"I'm not crazy, my reality is just different than yours."
(Cheshire Cat internet meme)

Digitale en online technologieën hebben de traditionele opvatting van het fotografisch, filmisch of beeldend medium als ‘venster op de werkelijkheid’ veranderd. Daarnaast is het internet een cruciale bron van informatie geworden, een eindeloze stroom van al dan niet geverifieerde data en al dan niet betrouwbare boodschappers, met een grote impact op ons wereldbeeld.

Noorderlicht vraagt zich met de 28e editie van haar festival af: hoe wordt ons denken gestuurd door de verschijningsvormen van grenzeloze communicatie, een op hol geslagen beeldcultuur, technische ongekende mogelijkheden en razendsnelle internetverbindingen?

Open call

Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2021 is op zoek naar nieuw en bestaand werk: reguliere Open Call voor het festival, inzenden tot 1 maart - en Open Student Call, inzenden tot 17 mei.

Meer info op Noorderlicht.com.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: