Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Films over bijzondere fotografen op 2Doc.nl

23 april werd de World Press Photo Award uitgereikt aan de Australische fotograaf Warren Richardson. Wat typeert zo'n prijswinnende fotograaf? In de volgende on demand documentaires proberen filmmakers topfotografen als Vivian Maier en Elmar van der Marel te doorgronden.

Finding Vivian Maier (AVROTROS, John Maloof en Charlie Siskel)

Vivian Maier werkte in de jaren vijftig en zestig als kindermeisje voor rijke families in Chicago. Haar echte belangstelling ging echter uit naar de fotografie en ze maakte in al die jaren met haar Rolleiflex circa honderdduizend foto's van het straatleven in Amerika. Deze foto's waren compleet onbekend bij het grote publiek en dat maakt dit verhaal zo bijzonder: na haar dood in 2009 werd Maiers archief op een veiling ontdekt en groeide haar bekendheid en haar naam met rap tempo. Ze geldt tegenwoordig als een belangrijke fotografe wiens oeuvre zich kan meten met dat van andere straatfotografen als Helen Levitt en Robert Frank. In Finding Vivian Maier wordt haar opmerkelijke verhaal uiteengezet en gereconstrueerd.

foto van een fotograaf met camera die een foto neemt in een ruimte waar ook andere mannen staan te wachten
Beeldjagers

Beeldjagers (NCRV, Wilko Bello)

Persfotografen bepalen voor een belangrijk deel ons beeld van de werkelijkheid. Hun afbeeldingen van wereldleiders en asielzoekers halen regelmatig de voorpagina's van Nederlandse kranten en sites. Persfotograaf Elmar van der Marel won driemaal een Zilveren Camera en wordt in Beeldjagers gevolgd, net als zijn gerenommeerde collega Serge Ligtenberg. Hoe worden prijswinnende foto's geschoten?

Foto-Eddy (NTR, David de Jongh)

De documentaire Foto-Eddy gooide hoge ogen op IDFA 2013 en gaat over de gelijknamige fotograaf Eddy de Jongh (1920-2002). Hij verwierf in de jaren zeventig en tachtig bekendheid met zijn onopgesmukte portretten van prominente landgenoten. Vrij Nederland publiceert zijn 'koppen' bij de interviews van Bibeb en het NOS Journaal toont zijn portretten achter de nieuwslezer. Wanneer Eddy de Jongh overlijdt, denkt regisseur David de Jongh de belangrijkste grilligheden van zijn vader wel te kennen. Hoe anders is de werkelijkheid. In Foto-Eddy onderneemt hij een persoonlijke zoektocht en ontvouwt zich in een rijk geïllustreerd tijdsdocument van naoorlogs Nederland het verhaal van een overlever, die zich dankzij de fotografie staande weet te houden.

Klik hier om de documentaires direct te zien.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: