Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Mooiere foto's maken met de smartphone - Deel 2

Mooiere foto's maken met de smartphone - door Bob Timroff

Preview Fotograferen en filmen met de smartphone: Hoofdstuk 6 Mooiere foto's maken, Deel 2

Of lees eerst Deel 1

ONDERWERPEN OM TE FOTOGRAFEREN

Het staat u vrij om uw camera alleen te gebruiken voor het vastleggen van familiebijeenkomsten of vakanties en dergelijke, maar als u de intentie hebt serieus met smartphonefotografie aan de slag te gaan, dan liggen de fotografieonderwerpen voor het oprapen. We zetten er enkele op een rij.

PORTRETFOTOGRAFIE

Jong, oud, knap of lelijk: mensen zijn altijd een interessant onderwerp. Fotograferen in portretstand ligt voor de hand, maar is niet verplicht. Een portret in landschapsstand kan soms ook prima werken.

Gebruik de modus Portret om het onderwerp eruit te laten springen en gebruik bij voorkeur een telelens. Als u fotografeert met de standaard groothoeklens, houd dan enige afstand om vervormingen in het gezicht te voorkomen, maar ga ook niet te ver van het onderwerp af staan.

Zorg dat kinderen zich op hun gemak voelen als u ze fotografeert. Een speelgoedkonijn kan bijvoorbeeld werken als afleidingsmanoeuvre.

Veel mensen denken dat het altijd het beste is om met de zon in de rug te fotograferen. Bij een gebouw of een landschap lukt dat ook meestal wel, maar als u mensen portretteert met de zon in het gezicht, kan dat lelijke schaduwen in het gezicht opleveren en bovendien is de kans groot dat uw onderwerp later met dichtgeknepen ogen op de foto blijkt te staan.

Om het zonlicht te beteugelen kunt u het beste indirect licht gebruiken, dat bijvoorbeeld wordt weerkaatst door een witte wand. Zet het onderwerp op enige afstand van de wand, met het gezicht naar de wand, of parallel als u zijlicht wilt, maar zorg dan dat de wand niet op de foto komt.

Omdat de zon tijdens het maken van dit portret veel te fel was, maakten we dankbaar gebruik van zijlicht uit het grote raam links van het model.

U kunt ook gebruikmaken van een raam met licht op het noorden. Deze truc werd al toegepast door schilders als Rembrandt, Vermeer en andere Hollandse meesters. De eigenschap van dit type licht is dat het zacht en diffuus is. Helder vensterglas heeft niet veel effect op het licht tot u uw onderwerp verder van het venster verwijdert. Op twee meter afstand wordt het licht mooi en zacht.

NATUURFOTOGRAFIE

Als u eropuit trekt om de natuur in te gaan, komt u ongetwijfeld allerlei interessante flora en fauna en fotogenieke onderwerpen tegen. Gebruik, indien mogelijk, verschillende type lenzen. Bijvoorbeeld, een extra wijde groothoek om het hele landschap mooi vast te leggen, of een telelens om dieren te fotograferen zonder ze te storen en te verjagen.

MACROFOTOGRAFIE

Als uw smartphone de mogelijkheid biedt om macro-opnamen te maken, let dan beslist ook op ‘het kleine grut’ dat u op elke vierkante meter kunt tegenkomen.

Macrofotografie toont u de schoonheid van de natuur. Maar ook een druppel melk leent zich uitstekend voor macrofotografie. Foto: Chris Pelliccione - Gorilla-kid4352012 (flickr.com).

Bij macrofotografie denkt u al snel aan bloemen of insecten of andere dingen in de natuur, maar ook thuis zijn er talloze macro-onderwerpen te vinden. Details van huishoudelijke apparaten, voedsel zoals een bloemkool, een verfkwast, of andere gebruiksvoorwerpen die u in huis hebt.

REIS- EN LANDSCHAPSFOTOGRAFIE

Als u reist ziet u alles waarschijnlijk voor het eerst. Dat kan overweldigend en indrukwekkend zijn. Het blijkt niet altijd eenvoudig om die sfeer goed vast te leggen. Vaak is het een kwestie van de juiste lens gebruiken. De extra wijde groothoek doet het natuurlijk goed bij weidse landschappen, maar dan weet de kijker niet altijd even goed waar naar te kijken. Zorg daarom voor een vlakverdeling die het oog van de kijker automatisch naar het pièce de résistance in de foto leidt. Ook de telelens is zeer geschikt bij landschapsfotografie, omdat dit type lens de voor- en achtergrond enigszins in elkaar drukt. Bergen of andere objecten op de achtergrond komen dichterbij en lijken dan imposanter.

Licht is eveneens een belangrijk ingrediënt voor indrukwekkende landschapsfoto’s. Fotografeer bij voorkeur tijdens het zogeheten blauwe uur en gouden uur. Dit zijn de korte periodes (die geen uur duren…) na zonsopkomst en vóór zonsondergang.

Er zijn talloze gratis apps bij Google Play en App Store te vinden die u precies vertellen wanneer het blauwe of gouden uurtje op uw locatie begint en eindigt.

ARCHITECTUURFOTOGRAFIE

Kathedralen, paleizen, wolkenkrabbers en andere gebouwen zijn soms even imponerend als de natuur. De gewone groothoeklens, maar vooral de ultragroothoeklens is uitermate geschikt voor het fotograferen van gebouwen.

Hoewel we gebouwen meestal fotograferen van onderaf, komt een gebouw, of een deel daarvan, soms beter tot z’n recht als u de foto vanaf een hoger standpunt maakt. Als het mogelijk is om toegang tot een hoge verdieping in een tegenoverliggend gebouw te krijgen, moet u die kans niet laten schieten.

Bij architectuurfotografie geldt hetzelfde als bij bijna alle andere soorten fotografie: licht kan de foto maken of breken. Fotografeer vroeg in de ochtend of laat op de dag en zoek een mooie lichtval tussen gebouwen of door de glas-in-loodramen van de kathedraal.

NACHTFOTOGRAFIE

Als de avond valt en alles verlicht is door kunstlicht, verandert de sfeer volledig. Dingen zien er ineens sprookjesachtig uit en krijgen een verstillend karakter. Fotografeer bij voorkeur in nachtmodus of met HDR. Meestal stelt de camera-app dit zelf in wanneer het nodig is. Let op dat de lampen niet overbelicht zijn in de opname.

De passage in Den Haag ziet er 's avonds, en zonder publiek, nog mooier uit dan overdag.

Een statief zorgt voor betere opnamen en maakt langere sluitertijden mogelijk. De ISO-waarde wordt dan ook meteen verlaagd en hiermee de ruis verminderd.

ABSTRACTE FOTOGRAFIE

Fotografie leent zich uitstekend om abstracte vormen vast te leggen. De truc is om anders naar de dingen te leren kijken. Soms valt het licht op een aparte manier op een muur, of ziet u patronen die zich op een mooie manier herhalen. Ook texturen, schaduwen, silhouetten, en dergelijke kunnen interessante resultaten opleveren. U ziet enkele voorbeelden op de volgende pagina.

TIPS & TRUCS

Nu u meer weet over compositie, vlakverdeling en welke onderwerpen u kunt fotograferen, geven we een aantal tips die hierbij van pas kunnen komen.

GEBRUIK EEN RASTER

Dat wist u al, maar we willen dit nog eens benadrukken: schakel het in. Al is het maar om te controleren of u de horizon recht houdt, maar vooral bij het toepassen van de regel van derden is een raster met hulplijnen onontbeerlijk.

HOUD DE CAMERA STIL

Om een foto of video te maken, tikt u eenvoudigweg op de cameraknop. Dan is het echter mogelijk dat de smartphonecamera hierbij (licht) beweegt. Afhankelijk van de instellingen in de camerasoftware, kan hierdoor bewegingsonscherpte in de opname ontstaan.

Als u op een andere manier naar de dagelijkse dingen om u heen kijkt, worden schaduwen, lijnen, patronen en structuren plotseling uiterst fotogeniek.

Fotografeert of filmt u overdag, dan zal het niet zo’n vaart lopen. De camerasoftware kiest dan namelijk een snelle sluitertijd en u hebt dan geen last van bewegingsonscherpte. Het wordt echter een probleem wanneer de lichtomstandigheden minder gunstig zijn. De camera-app zal een langere sluitertijd (en een hogere ISO-waarde) gebruiken en dat verhoogt de kans op bewegingsonscherpte.

Het is gelukkig mogelijk om een opname te maken zonder op de cameraknop te tikken. Bijvoorbeeld met:

• Spraakopdrachten waarmee u foto’s maakt, door “Smile”, “Cheese”, “Capture” of “Shoot” te zeggen. Om een video-opname te starten zegt u “Record video”. Overigens: uw smartphone kan prima overweg met steenkolenengels. De spraakopdrachten werken alleen in de camera-app. Wilt u een opname zonder dat de camera-app actief is, activeer de spraakopdrachten dan met Google Assistent (Android) of met Siri (iOS).

CS Den Haag

• Volumeknoppen van uw smartphone zijn ook te gebruiken als cameraknop. U hoeft hier helemaal niets voor in te stellen. Het maakt niet uit of u de knop Volume omhoog of Volume omlaag gebruikt. Hoewel u dit alternatief zowel bij portret- als landschapsstand kunt toepassen, werkt het ideaal bij het gebruik van de landschapsstand.

• De zwevende sluiterknop in Android is een extra knop die u naar een plek op het scherm kunt slepen waar u er het prettigst met uw vinger bij kunt. Om de extra knop te gebruiken opent u Camera-instellingen, Opnamemethoden en schakelt u Zwevende sluiterknop in.

• Timer – ook wel de zelfontspanner of cameratimer genoemd – maakt de opname met een vertraging. Dat is handig als u zelf op de foto wilt, maar vooral als u wilt voorkomen dat de camera trilt bij het maken van de foto.

ZET DE FLITSER UIT

De camerasoftware staat standaard ingesteld op automatisch flitsen. Als het volgens de camerasoftware te donker is om te fotograferen, wordt de flitser actief. Er zijn zeker situaties te bedenken waarbij het nodig is om te flitsen, maar over het algemeen wordt een foto er nooit beter op. Het geeft frontaal, hard en meestal zeer onflatteus licht. Stel dat u een foto wilt maken van u en uw vrienden in een sfeervol restaurant, dan haalt de flitser alle sfeer er juist helemaal uit.

Flits ook niet bij concerten, dat heeft namelijk geen enkele zin: het podiumlicht is vele malen sterker dan het minuscule flitsertje van uw smartphone en bovendien zou u het ook niet leuk vinden als u voortdurend in het gezicht wordt geflitst.

Tip: Het kan overigens echter wel handig zijn de flitser overdag te gebruiken wanneer u fotografeert met zonlicht. Dat klinkt wat vreemd, maar u kunt het onderwerp er meer laten uitspringen en storende schaduwen verminderen. Dit wordt een invulflits genoemd.

VIND STEUN

Vooral als u fotografeert in landschapsstand, is het belangrijk dat u de smartphone zo veel mogelijk steun biedt. De meeste mensen houden de telefoon tussen duim en middelvingers en tikken (krampachtig) met de rechterwijsvinger op de cameraknop. U weet gelukkig inmiddels dat u daar ook de volumeknoppen voor kunt gebruiken.

Er is een manier waarmee u meer grip hebt op de camera en flexibelere camerabewegingen kunt maken. U doet dit als volgt:

1 Houd de smartphone – als u rechtshandig bent – in uw linkerhand en plaats hem in uw handpalm.

2 Houd uw hand haaks en steun met uw vingers tegen het toestel. Let erop dat u de vingers van uw linkerhand niet voor de lens houdt.

3 Houd de rechterwijsvinger tegen de bovenkant van het toestel en zoek met uw rechterpink steun bij uw linkerhandpalm.

4 Voor nog meer steun kunt u uw armen zo dicht mogelijk tegen uw lichaam houden. Draai tijdens het bepalen van de compositie met uw lichaam en niet te veel met uw armen.

5 Gebruik uw duim om op de cameraknop te tikken.

ZOEK HULP

Als u de smartphone veel gebruikt om ermee te fotograferen of filmen, dan kan het zinvol zijn enkele hulpstukken aan te schaffen. Bijvoorbeeld een selfiestick, om uzelf eenvoudiger te fotograferen en te filmen. Of een zogeheten grip, waarmee u de smartphone beter kunt vasthouden.

Ook handig is een zogeheten pop socket. Dit is een knop die u vastplakt aan de achterkant van uw camera, tablet of telefoon. Als u de knop uittrekt biedt die steun tijdens het filmen en voorkomt u bovendien dat uw dure telefoon uit uw handen valt. Het hulpmiddel wordt veelal geleverd met een houder, een clip, zodat u de knop bijvoorbeeld ook aan de muur of aan een dashboard kunt bevestigen.

U kunt uw smartphone op vele manieren omtoveren tot een volwaardige camera.

Een ander onmisbaar gereedschap is een statief, in het bijzonder de uiterst handige Gorilla-tripod. Dit is een licht statief waarvan u de buigzame poten desgewenst ook kunt bevestigen aan een hek, een (lantaarn)paal of iets anders. Dergelijke statieven zijn uiterst geschikt voor ongelijkmatige oppervlakten. Dit type statief is lichter dan een traditioneel statief en neemt vanwege het compacte formaat minder ruimte in uw rugtas, cameratas of koffer in.

Ook uiterst handig is de Benro Smart Mini Tripod and Selfie Stick. Zoals de naam al verraadt is het een (tafel)statief en een selfiestick in één. Het product wordt geleverd met een Bluetooth-afstandsbediening om de opname te starten. Het koppelen met uw smartphone werkt eenvoudig

ZOEK UW LENS

Voor allerlei smartphones, maar vooral voor de iPhone, zijn er opzetlensjes die u voor de lens van uw smartphonecamera kunt bevestigen zodat u met een macro-, supergroothoek-, of telelens kunt fotograferen. Ze zijn er in alle soorten en maten en prijzen. Goedkoop blijkt in de meeste gevallen duurkoop, dus oriënteer u op het aanbod alvorens u iets aanschaft.

PAK HET MOMENT

Een goede foto vertelt vaak een verhaal, hoe klein dan ook. Het is dus belangrijk om de foto op het juiste moment te maken. Er zijn tweehandige manieren om het perfecte moment nooit meer te missen: Continu-opnamen (iOS: Burstmodus) en Bewegende foto’s (iOS: Live Photos). Gebruik een van deze opties. Als u niet meer weet hoe u dat doet, lees dan hoofdstuk 4.

Lees ook: Fotograferen en filmen met de smartphone, Hoofdstuk 6 Mooiere foto's maken, Deel 1

Zorg ervoor dat je je mooiste smartphone foto uploadt naar de fotowedstrijd Smart Art op onze website !

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: