Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Scott Kelby: Lenzen reinigen

Excerpt Scott Kelby’s digitale fotografie boek, Hoofdstuk 3 De waarheid over lenzen - Lenzen reinigen

Zodra er stof, rommel, vet of vuil op de lens zit, ligt er een ramp op de loer. Op elke foto die je vanaf dan met die lens maakt, zie je dat vuil, vet of stof. Op elke foto. Allemaal!

Daarom is het belangrijk dat je voor je op pad gaat je lenzen reinigt. En natuurlijk steeds als er iets op de lens zit. Meestal kun je het vuil weghalen met een speciale lenzendoek. Maar het beste is om eerst zo veel mogelijk rommel van de lens af te blazen. Blaas het gewoon met je mond weg of, nog beter, gebruik een klein blazertje waarmee je ‘blaast’ door in een balletje te knijpen.

Zodra alle zichtbare stofjes en vuiltjes weg zijn wrijf je voorzichtig in een ronde beweging de lens schoon met de doek. Voor ongeveer 20 euro koop je een reinigingsset met een blazertje, een doek en een heel handige lenspen met aan de ene kant een fijn penseel en aan de andere kant een speciale schoonmaakpunt. Zo’n setje verricht wonderen!

Lange lenzen hebben meestal een lensgondel

Een lange lens wordt meestal geleverd met een speciale beugel waarmee je hem op een eenbenig statief bevestigt. Zo’n beugel biedt nog een onverwacht handigheidje. Als je de vergrendelknop losschroeft, kun je camera een kwart slag roteren terwijl de lens op zijn plek blijft. Zo wissel je binnen twee seconden van staande opnamen naar liggende.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: