Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Wanneer verdwijnen de EXIF gegevens van een foto?

EXIF (Exchangeable Image File Format) informatie is een set metadata die aan een foto is gekoppeld. Deze informatie kan details bevatten zoals het model van de camera waarmee de foto is genomen, de datum en tijd van de foto, ISO-snelheid, GPS-coördinaten, en meer. In sommige gevallen zul je merken dat deze informatie helaas niet meer terug te vinden is. Er zijn verschillende situaties waarin EXIF-gegevens van een foto kunnen verdwijnen.

1. Bewerking of opslaan met software die EXIF verwijdert

Niet alle grafische bewerkingsprogramma's behouden de EXIF-gegevens wanneer een afbeelding wordt bewerkt of opnieuw wordt opgeslagen. Sommige programma's wissen standaard EXIF-gegevens of hebben een optie die gebruikers kunnen selecteren om metadata te verwijderen bij het opslaan van een afbeelding.

2. Uploaden naar online platforms

Veel sociale mediaplatforms en foto-sharing websites verwijderen EXIF-gegevens van afbeeldingen wanneer ze worden geüpload. Dit doen ze om privacyredenen en om bestandsgroottes te verkleinen, wat opslagruimte bespaart en laadtijden versnelt.

3. Bestand conversie

Het omzetten van afbeeldingen van het ene bestandsformaat naar het andere (bijvoorbeeld van RAW naar JPEG) met bepaalde software kan soms leiden tot verlies van EXIF-gegevens, afhankelijk van de gebruikte instellingen en de software zelf.

4. Handmatige verwijdering

Er zijn tools beschikbaar waarmee gebruikers handmatig EXIF-gegevens van een foto kunnen verwijderen. Dit kan worden gedaan voor privacyredenen of om persoonlijke informatie te verwijderen voordat de afbeelding wordt gedeeld.

5. Datacorruptie

Hoewel minder gebruikelijk, is het mogelijk dat EXIF-gegevens verloren gaan als het bestand beschadigd raakt. Dit kan gebeuren door storingen in de opslagmedia, overdrachtsfouten of andere problemen die gegevenscorruptie veroorzaken.

Om ervoor te zorgen dat EXIF-gegevens behouden blijven, is het belangrijk om:

  • Software te gebruiken die bekend staat om het behouden van EXIF-gegevens bij het bewerken of opnieuw opslaan van afbeeldingen.
  • De instellingen van de camera, de foto-apps en de conversietools te controleren.
  • Bewust te zijn van het beleid van websites met betrekking tot het uploaden van afbeeldingen en hoe zij omgaan met EXIF-gegevens.
Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: