Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Tips voor het fotograferen van spinnenwebben

Het fotograferen van de schoonheid en finesse van een spinnenweb is een mooie uitdaging en hoeft zelfs geen probleem te zijn als je bang bent voor spinnen. Misschien ben je wel heel erg bang voor spinnen... kijk dan goed, er zit altijd een bijzondere esthetiek in de delicate structuren waar spinnen wonen, en als ze thuis zijn zitten ze vrijwel altijd stil.

Dus schud die schroom van je af de volgende keer dat je een spinnenweb tegenkomt en doe een stap achteruit, bekijk de compositie ervan en vraag jezelf af of het een interessante of mooie foto zou kunnen opleveren.

spinnenweb macro met druppels
foto: Jessica Joh via Pixabay

Wanneer je besluit om spinnenwebben te gaan fotograferen, besef dan dat ze het altijd waard zijn om onbeschadigd te blijven. De volgende keer dat je een web tegenkomt op je looproute, probeer dat dan niet te beschadigen, want zo creëer je onnodig werk voor de bewoner - ze zal dat web op een gegeven moment opnieuw moeten opbouwen...

Je kan overwegen om een klein beetje water op een web te spuiten zodat je die dauwdruppel-look krijgt, maar zelfs een klein beetje verkeerd aangebrachte mist kan het web beschadigen, dus het is beter om te wachten op een ochtend met veel natuurlijke dauw.

Wat heb je nodig

Spinnenweb fotografie is net als elke andere macrofotografie: je hebt een macrolens nodig voor je DSLR-camera, of je hebt een goede 'point-and-shoot'-camera nodig met een macrostand die dichterbij kan worden scherpgesteld. Ook is een statief nodig. Statieven kunnen je helpen om dat focuspunt goed te krijgen. (Ik kom hier straks nog een keer op terug).

Daarnaast moet de sluiter op afstand bediend kunnen worden. Als je geen afstandsbediening hebt gebruik je normaal gesproken een zelfontspanner, maar dat kan problematisch zijn bij het fotograferen van spinnenwebben, vooral als ze spinnen bevatten, omdat de belichting kan veranderen of de spin zich kan verplaatsen tijdens het aftellen.

Kortom, een ontspanknop op afstand en een statief zijn de beste hulpmiddelen om een opname te maken met de juiste belichting en focus, zonder het risico te lopen dat de camera beweegt.

spin in web in bosachtige achtergrond
foto: SergeevichROCKS via Pixabay

Een camera die handmatig kan scherpstellen is het beste. Dat wil niet zeggen dat je geen goede foto's van spinnenwebben kunt maken met een point-and-shoot-camera die geen handmatige scherpstelling heeft, maar het kan moeilijker zijn. Aangezien een spinnenweb zo fijn is kan de autofocus er misschien niet op vastgezet worden, maar verkiest deze in plaats daarvan om zich te vergrendelen op wat zich op de achtergrond bevindt.

Als er een echte spin in het web zit is dit probleem veel minder - de autofocus kan dan gebruikt worden om op de spin zelf te vergrendelen, en ook het web wordt zo scherp, mits je geen diafragma gebruikt dat zo groot is waardoor de spin een ander focusgebied heeft dan het web.

Uitdagingen

Spinnenwebben zijn erg licht, delicaat en kunnen soms moeilijk te zien zijn. Heb je ooit de ervaring gehad dat iemand je op een spinnenweb wees en dat het even duurde voor je het zag en je het pas na verplaatsing naar een paar verschillende hoeken zelf kon zien? Dat komt doordat spinnenzijde buitengewoon fijn is, gemiddeld ongeveer .003 mm in diameter voor de gemiddelde kruisspin. Dus tenzij je op zo'n manier staat dat het licht op het web weerkaatst in plaats van er doorheen valt, kun je het niet zien. Dat betekent dat de camera het ook niet zal zien.

Maak het spinnenweb beter zichtbaar door de camera zo te richten dat het web zich voor een donkere achtergrond bevindt. Groen gebladerte zal het web laten opvallen, terwijl lichtere kleuren zoals droog gras of een bewolkte lucht dat misschien niet doen. En hoe gelijkmatiger de achtergrond is gekleurd, hoe gemakkelijker het web te zien zal zijn. Achtergronden die overgaan van licht naar donker en weer terug, zullen ervoor zorgen dat sommige strengen zwakker lijken of helemaal verdwijnen, terwijl andere strengen vrij goed zullen opvallen.

spinnenweb tegen bruine achtegrond
foto: Artur Pawlak via Pixabay

Als je ooit delicate bloemen op een winderige dag hebt gefotografeerd, weet je hoe uitdagend het kan zijn. In feite is wind (of het ontbreken daarvan) de belangrijkste reden, naast het licht, dat bloemenfotografie het beste in de vroege ochtend gedaan kan worden. Hetzelfde geldt voor spinnenwebben. Zelfs een heel klein briesje kan voldoende zijn om dat spinnenweb te laten verschuiven, wat bewegingsonscherpte kan veroorzaken bij langzame sluitertijden. Maar wat nog belangrijker is: wind kan dat zeer fijne web uit het focusgebied doen raken en ervoor zorgen dat het wazig wordt in de opname. De ochtend is meestal het meest windvrije moment van de dag.

Natuurlijk is de wind niet het enige dat een spinnenweb uit het focusgebied kan gooien, de beweging van je handen kan dat ook. Dit is waar dat statief van pas komt. Wanneer je heel dicht bij een heel klein onderwerp bent, zoals een spinnenweb, kan het moeilijk zijn om de camera vast te houden en het web scherp te houden. Dat komt doordat het web zich op een zeer smal focusgebied bevindt en zelfs een kleine verandering in de camerapositie kan ervoor zorgen dat het dat focusgebied verlaat. Dus als de camera op een statief gemonteerd staat, klikt deze vast op het web tenzij zich onvoorziene omstandigheden voordoen zoals een plotselinge windvlaag.

Compositie

Met name zijdespinnen weven zeer symmetrische webben, dus een symmetrische compositie kan mooi zijn. Maar experimenteer zeker ook met andere manieren om de foto samen te stellen. Onthoud dat wanneer je heel dicht bij het onderwerp komt, de scherptediepte erg klein wordt. Een web vanuit een vaste hoek gefotografeerd, kan redelijk snel onscherp worden of alleen een heel smal gebied van de opname komt scherp in beeld, zelfs als je een kleiner diafragma selecteert.

Dat kan uiteraard een interessante compositie opleveren, maar probeer ook een paar foto's te maken met het web parallel aan je lens. Omdat zijdespinnenwebben eendimensionaal zijn, kun je als het web parallel aan je lens is een veel groter diafragma gebruiken om de achtergrond te vervagen, waardoor het web naar voren komt en het een stuk gemakkelijker te zien is.

spinnenweb tussen bloemen in ochtend

Denk niet dat je absoluut een symmetrische compositie op een symmetrisch web moet gebruiken. Ook een compositie met de regel van derden geeft interessante en unieke foto's. Probeer vanuit zoveel mogelijk verschillende perspectieven te fotograferen.

Natuurlijk maakt niet elke spin een eendimensionaal web, maar er zijn ook overal interessante spinnenwebben te vinden die een heel breed gebied bedekken. Als je zo'n web fotografeert, is er waarschijnlijk een kleiner diafragma nodig, maar toch kun je misschien niet het hele web scherp krijgen, vooral als je er redelijk dichtbij bent.

Let op het licht

Het licht kan je spinnenwebfoto's echt maken of breken, dus als je het moeilijk vindt om je spinnenweb vanuit één hoek vast te leggen, loop er dan achterlangs en schiet vanaf de andere kant. Het kan zijn dat het licht er aan de ene kant beter op valt dan aan de andere kant. Je kunt ook overwegen om een klein beetje licht toe te voegen met je flitser. Soms kan het weerkaatsen van een kleine hoeveelheid licht vanaf die delicate strengen spinnenzijde het web echt naar de voorgrond brengen, maar zorg ervoor dat je het niet overdrijft, anders krijg je een afbeelding die er echt onnatuurlijk uitziet.

© In samenwerking met / dank aan David Peterson - Fotografie.nl
Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: