Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

4 tips voor het maken van foto’s in de zon

4 tips voor het maken van foto’s in de zon

Voor velen van ons is het een vreugdevol vooruitzicht om de gebeurtenissen in de zomervakantie met een camera vast te leggen. Of het nu een polaroidcamera, een standaard DSLR of je telefoon is, iedereen maakt graag foto's in de zomer. Helaas lijkt één factor in dit jaargetijde het resultaat altijd te beperken: de zon. Omdat ze de onvoorspelbare minnares is die ze is, kan zonlicht een foto maken of breken. Hieronder herinneren we je aan een aantal tips voor het maken van betere foto's in de zon.

1. Zet een flitser aan

Het lijkt misschien niet intuïtief om de flitser van je camera in te schakelen wanneer je in contact komt met fel, direct zonlicht, maar deze tip kan heel handig zijn. Bij het fotograferen in de zon hebben we te maken met een factor die in de fotografiewereld bekend staat als Racoon Eyes. Het is de aanduiding die wordt gegeven aan de schaduw die ontstaat rond de ogen van een onderwerp bij contact met direct zonlicht.

Door de flitser van je camera te gebruiken, kun je Racoon Eyes voorkomen en tevens andere schaduwen die tijdens het fotografieproces optreden, helderder maken. Heb je een smartphone gekocht en vervolgens sim only vergelijken gedaan zodat je overal foto’s kunt plaatsen op sociale media? Gebruik dan ook de flitser van je mobiel als je foto’s maakt.

2. Vermijd direct zonlicht

De meest voor de hand liggende tip is het vermijden van direct zonlicht. Het maakt het niet alleen moeilijk om de foto te maken, maar het geeft je foto's ook een vervaagd uiterlijk, verhoogt de kleurverzadiging en geeft een abnormaal hoog contrast. Simpel gezegd, het vermijden van direct zonlicht moet bovenaan de lijst staan ​​bij het maken van foto's.

Natuurlijk is zonlicht niet altijd te vermijden en in deze situaties kun je het beste gebruik maken van schaduw. Of het nu zelfgemaakt is of de kleinste plekjes onder een boom, het kan een grote invloed hebben op het elimineren van de factoren die worden veroorzaakt door contact met je camera en zonlicht.

3. Maak gebruik van een zonnekap

Als je niet het geduld hebt om natuurlijke vormen te gebruiken om de invloed van de zon op je foto's te vermijden, is een zonnekap altijd een goede optie. Een zonnekap is een handig accessoire die je aan het uiteinde van de cameralens kunt bevestigen en fungeert als een schild om de zon of andere lichtbronnen te blokkeren om verblinding of lensflare te voorkomen. Je kunt al een zonnekap kopen voor ongeveer tien euro en ze geven je de extra controle die je nodig hebt om ervoor te zorgen dat de zon geen negatief effect heeft op je foto's.

4. Gebruik de zon

In tegenstelling tot de tweede tip, is het niet altijd zo eenvoudig om direct zonlicht te vermijden en schaduw te vinden. Voor de keren dat geen van deze methoden in de praktijk kan worden toegepast, heb je mogelijk te maken met direct zonlicht in je foto's. Vrees echter niet! Het is vrij eenvoudig om direct zonlicht in je voordeel te gebruiken en toch geweldige resultaten te krijgen.

Lees daarom ook: 5 tips voor fotograferen op zonnige dagen.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
No items found.
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: