Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Kiekjes van Israël David Kiek

Israël David Kiek (1811-1899)

Schrijnwerker, slager, loterijcollectant en koopman. Beroepen die Israël David Kiek (1811-1899) beoefende alvorens hij in 1855 een sigarenwinkel opende in Leiden. Vijf jaar later besluit Kiek ook portretfoto’s te gaan maken; zeer waarschijnlijk vinden de woorden 'kiekje' en 'kieken' hier hun oorsprong.

foto van Israël David Kiek (1811-1899) van 5 mannen die met wandelstokken poseren
‍foto: Israël David Kiek

De klantenkring van Kiek bestaat voornamelijk uit studenten die na het uitgaan nog even een foto wilden laten maken. De meestal onscherpe gelegenheidsfoto's die hij - vaak vroeg in de ochtend - van feestende studenten maakte, werden al snel begrip en zorgden ervoor dat de naam van de maker onlosmakelijk verbonden wordt aan het 'kiekje', dat in de Van Dale wordt omschreven als amateurfoto of snapshot.

Het verhaal gaat overigens dat Kiek niet altijd even blij was met de aangeschoten meute die in alle vroegte op de deur van zijn fotoatelier klopte. Was dat het geval, dan wilde hij wel eens het ophaalbruggetje - dat de werkplaats met de openbare weg verbond - bedienen.

In 1990 krijgen de kunstenaars Norman Beierle en Hester Keijser van de gemeente Leiden de opdracht een monument te maken voor Kiek. Ze ontwerpen een archetypische snapshot-camera op een driepoot, welke zowel verwijst naar het beroep als naar datgene waaraan Kiek zijn naam heeft gegeven. Het monument biedt uitzicht op de Rijnsburgsesingel, de plaats waar Kieks atelier te vinden was. Sinds een paar jaar leeft de legende van Kiek ook in Amsterdam voort. Op het nieuwe woon- en werkeiland IJburg is sinds 2004 de Kiekstraat te vinden.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: