Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Reportagefotograaf Robin Utrecht

'Ten eerste vind ik dit gewoon een hele mooie foto. Daarnaast is de manier waarop ie tot stand gekomen is heel bijzonder voor mij.Ik heb deze foto onlangs genomen toen ik voor een reportage in Ethiopië was. 

Deze vrouw maakt deel uit van de Mursi-stam. Sinds een aantal jaren, ongeveer drie, komen er toeristen naar Ethiopië. Ze komen met een grote touringcar, maken een minuut of tien foto's van deze mensen en vertrekken dan weer. De mensen van deze stam zijn hierdoor volledig doorgedraaid, je wordt gewoon aangevallen als je arriveert, je moet meteen foto's van ze maken voor geld, ze hebben er een business van gemaakt.

foto van Pim Ras van vrouw die deel uitmaakt van de Mursi-stam in Ethiopië met lipplaat in onderlip
‍foto: Robin Utrecht Fotografie

Hier leven negen verschillende stammen, maar de Mursi-stam is helemaal doorgeslagen. De toeristen vertrekken ook allemaal zeer gedesillusioneerd. Ze vallen de toeristen aan, vragen om geld, ze lopen er zelfs met AK47's rond.

Deze mensen stonden ook allemaal te poseren. Ik stond met mijn handen in het haar. Hoe maak ik hier ooit een normale foto, vroeg ik me af. Uiteindelijk ben ik gewoon de hele dag gebleven, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Op een gegeven moment ben ik weg gaan rennen, een gedeelte van hen kwam me achterna rennen. Toen ik een heel eind het land in gerend was kwamen ze naar me toe en waren ze eindelijk zichzelf. Geen gezeur meer om geld, een omslagpunt. Als je langer bij ze bent begrijp je deze mensen beter, je kunt beter plaatsen waarom ze zo zijn, ze zien de camera ook niet meer. Het was belangrijk voor me dat ik toch contact met ze heb kunnen maken.

De foto is met losse flitser en groothoeklens gemaakt, zo ontstond het effect dat deze vrouw eruit springt en de achtergrond heel donker is. De Mursi-vrouwen hebben origineel lipplaten in hun onderlip, maar deze vrouw had er een steen in hangen. Haar ogen zijn erg geel wat op ondervoeding duidt.'

Naam: Robin Utrecht (1974)
Woonplaats: Rotterdam
Infowww.robinutrecht.nl

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: