Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

De tong van Einstein

Albert Einstein (14 maart 1879 - 18 april 1955). Zijn naam staat synoniem voor grote intelligentie, zijn gezicht is een van de meest herkende ter wereld. Dat laatste is voor alles te danken aan Arthur Sasse, de persfotograaf die de Duits-Zwitsers-Amerikaanse theoretisch natuurkundige in een bijzonder verrassende pose snapte.

foto: Arthur Sasse - de tong van Einstein
foto: Arthur Sasse

The Photograph that Allowed Geniuses to Have a Sense of Humor. Zo staat de wereldberoemde, zwartwitte afdruk te boek. Sasse schoot de foto op de campus van de Amerikaanse Princeton-universiteit op 14 maart 1951, de dag dat Einstein zijn 72ste verjaardag vierde.

Het is het moment dat Einstein op de achterbank van een auto zit met aan zijn linkerzijde Frank Aydelotte, het toenmalige hoofd van het Institute for Advanced Study, en rechts diens vrouw.

Wat bewoog de man van E = mc2 zijn tong uit te steken? Het verhaal gaat dat de Nobelprijswinnaar en het echtpaar Aydelotte zojuist terugkeerden van een feest dat ter ere van Einstein had plaatsgevonden. Hoewel al in de auto bleef een batterij verslaggevers en fotografen de jarige lastigvallen.

Het zoveelste verzoek om even te lachen naar de camera voor een verjaardagsfoto leidde bij Einstein zelfs tot een uitbarsting: 'That’s enough, that’s enough!'. Veel indruk maakte het allemaal niet: de journalisten bleven vragen stellen, de fotografen bleven afdrukken. Omdat niets meer leek te helpen om zich te ontdoen van z’n belagers, restte de vermoeide revolutionair van de relativiteitstheorie nog maar een ding: hij stak z’n tong uit…

Einstein vond de ondeugende-jongen-foto (waarop ook zijn gezelschap zichtbaar is) erg mooi, zo fraai dat hij er een uitsnede van maakte, en wel zo dat hij alleen zichtbaar bleef. Vervolgens kopieerde hij het 'gemanipuleerde' beeld om 'm als een wenskaart naar zijn vrienden te sturen. Het is dit beeld dat is verankerd in de populaire cultuur, een foto die duidelijk maakt dat Einstein behalve een genie, ook one cool dude was.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: