Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Frank Kunert - Carpe Diem

Frank Kunert - Carpe Diem
foto: © Frank Kunert - Carpe Diem

Op het balkon van een huis uit de Wilhelminische periode is een duikplank gemonteerd; het zwembad beneden is ingebed in de straat en zo klein dat er een zekere moed voor nodig is om van de bel étage de diepte in te springen. Er is waarschijnlijk ook moed nodig om in te checken in een ondergronds hotel dat alleen via de schoorsteen te bereiken is. Dit soort dingen bestaan! Of misschien niet?

Bij nadere beschouwing blijkt dat deze foto's, die schommelen tussen droom en werkelijkheid, in eerste instantie zijn gemaakt als miniatuurmodellen. Met een minutieuze voorliefde voor detail ontwerpt Frank Kunert deze kleine decors alvorens ze te fotograferen in het kunstlicht van de studio.

De opnames onderzoeken met een knipoog de absurditeit van ons leven en stralen tegelijkertijd een zekere melancholie uit. Ondanks al hun grilligheid verbeelden de constructies vergankelijkheid, met al zijn gebruikssporen, een flinke dosis vuil en verweerde kleuren.

foto: © Frank Kunert - Carpe Diem

De werken van Frank Kunert zijn even dubbelzinnig als het leven zelf. Voortdurend de menselijke conditie in vraag stellend, vertaalt de kunstenaar zijn interpretaties van de wereld en legt ze fotografisch vast. Kunerts constructies bevatten intelligente observaties over de delicate taak om werk en leven in balans te houden, of de grilligheid van het alledaagse.

In navolging van zijn geïllustreerde delen Topsy-Turvy World, Wonderland en Lifestyle onthult Carpe Diem de tegenstellingen van ons bestaan - tussen euforie en dreigende ellende. Komedie en tragedie zijn nauw met elkaar verweven in het werk van modelbouwer en fotograaf: Kunert neemt ons mee in een parallel universum dat surreëel en tegelijkertijd vreemd vertrouwd lijkt.

Op de foto's zijn nergens mensen te zien, "alsof ze allemaal zijn weggelopen en nog niet zijn teruggekeerd - gelukkig voor hen, in de meeste gevallen", schrijft Eva-Maria von Máriássy in het voorwoord van dit geïllustreerde boek.

foto: © Frank Kunert - Carpe Diem

Frank Kunert (*1963 in Frankfurt am Main) begon als tiener met fotograferen. Zijn interesse ging aanvankelijk uit naar landschapsfotografie. Hij volgde na zijn middelbare school een opleiding tot fotograaf, waarbij hij leerde hoe hij in de studio moest werken. De mogelijkheid om illusies te creëren met kunstlicht heeft hem sindsdien gefascineerd en tot op de dag van vandaag concentreert zijn werk zich op het ontwerpen en fotograferen van miniatuuromgevingen.

De werken van Frank Kunert zijn regelmatig te zien op tentoonstellingen in binnen- en buitenland. De kunstenaar ontving verschillende prijzen voor zijn werk, waaronder de Heinrich Zille-karikatuurprijs en de Duitse fotografie-zilverboekprijs.

Frank Kunert - Carpe Diem
Pagina’s: 88
Prijs: € 26,34
Uitgever: Hatje Cantz
ISBN: 9783775752916

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: