Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Tips voor fotografie binnenshuis

"Het leven gaat behoorlijk snel. Als je niet stopt en af en toe rondkijkt, zou je het kunnen missen." - Een zin van Matthew Broderick in de film Ferris Bueller's Day Off uit 1986. Het overkomt ons allemaal wel eens dat als er weer een jaar voorbij is, je toch het gevoel hebt dat je heel veel hebt gemist. Wellicht geeft deze momenteel zo onstuimige periode een aantal onder ons nu de gelegenheid tot het vastleggen van al het mooie binnenshuis.

Op een dag realiseer je je dat de baby die je niet zo lang geleden in je armen hield, nu een oneerbiedige tiener is, die je mascara inpikt en om twee uur 's ochtends haar BFF nog sms't.

Ook kan er een tijd komen dat je beseft dat een geliefde deze aarde heeft verlaten, en je toch minder tijd hebt besteed aan het smeden van herinneringen met die persoon dan je had gewild.

man vrouw en kind liggen op bank, zwartwit

Nog geen tweehonderd jaar geleden was de levensverwachting kort, de kindersterfte hoog en er waren geen camera's beschikbaar in een modaal gezin. In die tijd betaalden mensen vaak voor 'post-mortem'-foto's, en dat was precies wat de naam zegt. Omdat het fotograferen van een geliefde niet regelmatig plaatsvond, betaalden families vaak fotografen om foto's te maken van dierbaren na hun dood - vaak zittend in levensechte poses - omdat dat letterlijk de enige fotografische herinnering zou worden van een familielid.

Wanneer iemand nog gezond was, waren de kosten voor het inhuren van een fotograaf te duur, en een 'post-mortem'-foto was dan vaak het enige beeld van die persoon na de dood. Het lijkt morbide voor moderne mensen, maar in die tijd werd het gedaan uit de wanhopige behoefte om de herinneringen van een overleden persoon vast te houden, om te voorkomen dat het gezicht van die persoon uit het geheugen verdween.

Soms geeft de uitdrukking op iemands gezicht de essentie weer van wie die persoon is..

Moderne mensen hebben gelukkig hun eigen camera. Maar doet die verzameling selfies en snapshots die je hebt echt recht aan je tijd op aarde? Heb je alleen de gezichten van je geliefden vastgelegd, zoals die post-mortem-beelden deden? Of heb je echt de essentie vastgelegd van wie die mensen zijn? Als je antwoord je niet bevalt, is het tijd om echt na te denken over je fotografie en hoe je die kunt gebruiken om alles in je buurt vast te leggen. Hieronder een aantal tips.

1. Fotografeer het leven

Fotografeer de vreugde in het gezicht van je kind, de zorg die je partner in een maaltijd steekt, de ervaring om de zon te zien opkomen. Vooral: fotografeer die belangrijke momenten terwijl ze plaatsvinden. Als je dat lukt, kun je het goede gevoel van een moment vastleggen met je camera en het elke keer als je naar die beelden kijkt opnieuw beleven.

papa rijdt paarje met dochter in keuken

De sleutel tot het fotograferen van het leven is waakzaam te zijn en altijd een camera bij je te hebben. Hoezeer we ook worden bespot omdat we te afhankelijk zijn van onze telefoons, de waarheid is dat onze telefoons juist de tools zijn die we nodig hebben om ervoor te zorgen dat belangrijke momenten niet voor altijd verloren gaan.

Maar om het leven echt vast te leggen, moet je meer doen dan alleen selfies of foto's van je familie maken op vakantie. Zeker, die dingen zijn belangrijk, maar ze hebben niet veel diepgang. Om het leven echt vast te leggen, moet je de emotie in je afbeeldingen zien te krijgen. Je moet dromen, liefde, geluk en menselijkheid vastleggen. Mogelijk ook verdriet, teleurstelling en verveling, omdat die dingen ook deel uitmaken van het leven.

Om het leven echt vast te leggen, moet je de emotie in je afbeeldingen zien te krijgen

De allereerste stap in dit proces is persoonlijk. Wat maakt jou gelukkig, en in het bijzonder welke mensen in je leven maken je gelukkig. Richt je op de personen die je het meest gelukkig maken en vraag jezelf dan af welke eigenschap van hen je zo blij maakt.

Leg niet alleen je kind vast wanneer die betrokken is bij activiteiten, maar probeer ook de vreugde vast te leggen die het ervaart wanneer het zich met die activiteiten bezighoudt. Leg de leergierigheid vast tijdens het bestuderen van de blauwe buik van een zojuist gevangen hagedis. Leg de spanning vast in een gezichtje terwijl een vlinder vlakbij landt net voordat ie de wereld weer in vliegt.

twee kleine meisjes passen samen schoentjes
foto: © Anna Kraynov

Je foto's moeten niet alleen over een activiteit gaan, ze moeten over de emoties gaan die de mensen van wie je houdt tijdens die activiteit ervaren. Soms geeft de uitdrukking op iemands gezicht de essentie weer van wie die persoon is. Je moet altijd klaar zijn voor dat moment en een camera bij de hand hebben als dat gebeurt. Dit zijn straks de momenten waarop je graag terugkijkt.

2. Fotografeer het goede ... en het minder goede

Dat betekent natuurlijk niet dat je een tegendraadse puber niet moet fotograferen. Dat ongehoorzame hoort ook bij het leven, De waarheid is de essentie van goede fotografie en een kans om die vast te leggen moet nooit geschuwd worden.

jongetje boos in vensterbank
foto: © Tatyana Tomsickova

3. Fotografeer de dingen waar je van houdt

Hoe zit het met de dingen in het leven die je geluk brengen, maar die misschien niet per se iets te maken hebben met individuele mensen? Bijvoorbeeld hobby's, passies en bezigheden.

Iedereen heeft activiteiten die hen vreugde brengen. Als je bijvoorbeeld van breien houdt, is de voorraad wol waarschijnlijk een gelukkige plek. Heb je er ooit over nagedacht om het te fotograferen? Heb je er ooit over nagedacht om je verzameling van draad, naaimachine, onafgemaakte projecten of erfstukken te fotograferen die je grootmoeder aan je heeft doorgegeven?

4. Fotografeer plekken in huis

Plekjes hebben ook voor ons een grote betekenis. Heb je een favoriete plek, een plek die je rust en vrede brengt? Fotograferen die plek, maar niet op een strikt documentaire wijze. Denk in plaats daarvan na over de emotie die de plek in jou oproept en probeer de essentie van dat gevoel vast te leggen.

stilleven bank en bolletjes wol

Je kunt gebruik maken van het licht als het een plek is waar je je goed kan terugtrekken zelfs als je humeurig bent. Misschien is het zelfs mooi om te fotograferen op een stormachtige middag. Of je zou kunnen proberen het te fotograferen tijdens het gouden uur, wat vaak de meest warme en mooiste tijd van de dag is.

5. Fotografeer moeilijke momenten

De sleutel tot het fotograferen van moeilijke emoties is gevoelig te blijven en open en eerlijk over wat je met je camera doet. Niemand die verdriet, eenzaamheid of frustratie ervaart, zal het waarderen als je een camera zonder waarschuwing voor zijn gezicht houdt.

mooi licht door raam in kamer

Dus de truc is om ervoor te zorgen dat je eerlijk bent tegen de persoon: je wilt een foto maken, je belooft dat je geen foto's zult maken die de persoon niet goedkeurt, en je belooft te stoppen met fotograferen wanneer de persoon erom vraagt. Laat ook weten dat de beelden met niemand anders worden gedeeld dan met naaste familie en vrienden, en respecteer de wens als iemand besluit dat ie liever niet wordt gefotografeerd.

De waarheid is de essentie van goede fotografie

Als je bijvoorbeeld gaat verhuizen en het oude huis het enige huis is dat je kind ooit heeft gekend, zal deze gemengde gevoelens hebben over het idee om de eigen kamer achter te laten. Dit is precies het soort levensmoment dat je wilt vastleggen voor je familiealbum. Het is een overgangsmoment, een mijlpaal, het einde van een hoofdstuk in een leven en het begin van een nieuw.

Vraag je kind om vlak voor het vertrek van de verhuiswagen naar de lege slaapkamer te gaan en te poseren. Vraag natuurlijk niet om een lach en probeer haar te ontmoedigen om naar de camera te kijken en de gebruikelijke brutale grijns te geven. De kans is groot dat je dat toch niet hoeft te doen, omdat ze zich misschien van nature somber voelt.

meisje kijkt droevig voor zich uit

Als je niet het soort emotie krijgt dat je wilt, vraag haar dan om te praten over de ervaring om haar huis te verlaten. Dat kan psychologisch gunstig voor haar zijn en het geeft je ook de mogelijkheid om het moment vast te leggen. Beëindig de sessie door haar te vragen waar ze naar uitkijkt in het nieuwe huis - dat kan helpen haar op te vrolijken en je ook nog een foto geven om aan de serie toe te voegen.

Natuurlijk kun je ook foto's van de gezelligheid en het wonen in die slaapkamer maken in de tijd voordat je besluit te verhuizen. Dat zijn ook belangrijke onderdelen van een levensverhaal.

Conclusie

De truc om het leven echt effectief te fotograferen, is ervoor te zorgen dat je emotie vastlegt. Onverwachte emotie of voorspelbare emotie, het maakt niet uit, zolang het maar nauwkeurig in het gezicht van de persoon teruggevonden kan worden. Als je deze dingen tot leven kunt brengen en ze op een zinvolle manier kunt vastleggen, dan zijn het niet alleen herinneringen voor jezelf, maar ook voor je toekomstige zelf en toekomstige generaties.

Een wijze man zei ooit: "In drie woorden kan ik alles samenvatten wat ik over het leven heb geleerd: het gaat door." En dat was echt een wijze man: dichter Robert Frost. Dat zijn woorden om te onthouden wanneer je iets doet met iemand van wie je houdt. En zorg ervoor dat je een camera hebt.

© In samenwerking met / dank aan David Peterson - Fotografie.nl
Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: