Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Vijf tips voor festivalfoto’s

foto van podium met band en publiek ervoor in de nacht

Het festivalseizoen is begonnen! Met Lowlands, Pinkpop en Mysteryland voor de deur geeft de Britse fotograaf en Canon ambassadeur Paul Underhill vijf tips hoe je jouw favoriete festivalmomenten kunt vastleggen.

Paul Underhill heeft meer dan twintig jaar ervaring met fotografie op festivals wereldwijd en is de huisfotograaf van onder andere Glastonbury en Mysteryland. Hij geeft je graag advies hoe je de mooiste momenten vangt in een foto door bijvoorbeeld een uniek perspectief te kiezen. Verder vertelt hij hoe je kunt spelen met licht en donker, kleuren en emoties en welke camera je hiervoor het beste kunt gebruiken.

Speel met licht en donker

Het is heerlijk dat festivals de hele dag en soms zelfs meerdere dagen duren, maar dat brengt direct een uitdaging met zich mee. Je hebt namelijk zowel te maken met de zon, helderblauwe lucht en wolken als met de schemering, donkere lucht en felle lampen. Kies overdag voor de unieke aspecten van het festival, terwijl je ’s avonds juist tussen het publiek gaat staan om foto’s te maken.

‍foto: © Paul Underhill van meisje met korte broek op terrein festival
‍foto: © Paul Underhill

Tip: Gebruik overdag de automatische flitser om je foto op te lichten en diepe schaduwen te voorkomen. In het donker is het lastig fotograferen: laat daarom je camera het zware werk doen. Zet je instellingen op automatisch; met de juiste sluitertijd en ISO waardes krijg je het beste resultaat.

Kleuren en publiek fotograferen

Midden in het publiek kan je het beste de sfeer van het festival vastleggen. En je staat tevens op de perfecte plek wanneer er bijvoorbeeld kleurige linten vanaf het podium worden afgeschoten. Houd je camera gereed, want dit soort momenten zijn snel voorbij. Maak optimaal gebruik van de inzoommogelijkheden en probeer je shot vanuit diverse hoeken te maken.

‍foto: © Paul Underhill van podium op festival met publiek ervoor met confetti in lucht
‍foto: © Paul Underhill

Tip: Gebruik je groothoeklens om sfeervolle foto’s vol kleur te maken. Hiermee kan je de mensenmassa tot in de details vastleggen. Gebruik een retrofilter om nog meer sfeer in je foto te brengen.

Verhalen vertellen met video

Naast het fotograferen van de artiesten kan je op festivals prachtige filmpjes maken. Het heeft iets magisch om mensen te filmen wanneer ze relaxt zijn en genieten van muziek en de acts op het podium.

‍foto: © Paul Underhill van twee dames verkleed als beer en schaap op steen zittend
‍foto: © Paul Underhill

Tip: Zet je stabilisator alvast aan, zodat je tijdens het filmen gewoon mee kunt dansen op de muziek. Maak je video creatiever door te experimenteren met de afspeelsnelheid. Maak je gebruik van stilstaand beeld in je video? Zoom dan in zodat je jouw favoriete act of artiest dichterbij haalt.

Leg het festivallicht vast

De meest spectaculaire beelden maak je vaak tijdens de finale van het festival, wanneer de lichtshow losbarst en de kleuren fel afsteken tegen de donkere lucht. Vuurwerk en lasershows geven een geweldig effect op foto’s, zorg dus dat je daarbij bent.

‍foto: © Paul Underhill van publiek met handen in lucht bij podium festival in nacht
‍foto: © Paul Underhill

‍foto: © Paul Underhill

Tip: Gebruik de ‘short burst’ sluitertijd om het licht vast te leggen. Dit creëert vaak fantastische patronen. Je kan de camera ook op de vuurwerk stand zetten om de explosies in de lucht te fotograferen. Vergeet ook niet om tijdens de lichtshow je camera op het publiek te richten. Wanneer de mensen worden verlicht, krijg je de mooiste shots.

Let op de details

Kijk goed om je heen, want juist op festivals zijn detailfoto’s interessant. Maak eens een foto vanaf de grond naar boven of kies juist voor een ander perspectief en leg ‘verborgen schatten’ vast. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden van dit soort mooie detailshots.

foto van papieren bloemen van onderaf en lucht met blauw en witte wolken
‍foto: © Paul Underhill

Tip: Laat je inspireren door de aankleding van het festivalterrein. Zet je camera op de macro modus en vang de prachtige kleuren, het licht en de setting van het festival tot in de kleinste details.

Over de PowerShot SX710 HS

foto van PowerShot SX710 HS

Met deze krachtige, compacte camera met superzoom op zakformaat maak je tijdens festivals de mooiste foto's en video's die je met anderen kunt delen. Een 30x zoomlens en geavanceerde functies helpen je om mooie momenten gedetailleerd vast te leggen. Doordat de camera zo compact is, kan je de Powershot SX710 HS makkelijk meenemen, waar je ook naar toe gaat. Dit is je ideale partner tijdens het festivalseizoen.

Kom dichter bij de actie en maak indrukwekkende, gedetailleerde opnamen dankzij de zoom. Hiermee kan je scherpe, gedetailleerde foto’s maken en zelfs video-opnames wanneer er weinig licht is. De intelligente Optical Image Stabilizer past zich aan elke situatie aan. Dankzij de 20,3 Megapixel sensor met Canon's krachtige DIGIC 6-processor kan je onder alle omstandigheden levendige, scherpe en heldere opnamen maken. Zelfs in het donker leg je moeiteloos de sfeer vast met duidelijke kleuren, weinig ruis en zonder de flitser te gebruiken.

Leg met één druk op de opnameknop eenvoudig vloeiende Full HD-video's van hoge kwaliteit (60p/30p) vast. Ook bij weinig licht film je verbazingwekkende beelden dankzij de geavanceerde ruisreductie, terwijl een 5-assige Dynamic Image Stabilizer ervoor zorgt dat de beelden stabiel blijven, zelfs als je aan het dansen bent op het festival.

Klik hier voor meer informatie over deze camera.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: