Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Fotograaf Marvin E. Newman bij Kahmann Gallery

© Marvin Newman, Sun Shadow, 1956  | Courtesy of Howard Greenberg Gallery

Bij Kahmann Gallery in Amsterdam is vanaf vandaag de solotentoonstelling van de beroemde Amerikaanse fotograaf Marvin E. Newman te bewonderen. Vanwege de renovatie van de galerie op de Lindengracht, vindt deze expositie plaats in 5&33, de expositieruimte van het art’otel.

In de jaren vijftig, een tijd waarin bijna alle kunstfotografen in zwart-wit werkten, durfden maar enkele pioniers met kleur te experimenteren. Marvin Newman (VS, 1927) was een van hen. Newman, deels geïnspireerd door tijdschriften, was een van de eersten die straatbeelden in kleur fotografeerde en publiceerde. Times Square en Wall Street zagen er in deze verzadigde kleuren levendiger uit dan ooit.

‍© Marvin Newman, Boy Blowing Bubble Gum, Chicago, 1951 | Courtesy of Howard Greenberg Gallery
‍© Marvin Newman, Boy Blowing Bubble Gum, Chicago, 1951 | Courtesy of Howard Greenberg Gallery

Hoe baanbrekend Newman’s straatfotografie ook was, was hij niet iemand die zich tot één genre beperkte. Gedurende zijn bijna vijftigjarige carrière, fotografeerde hij uiteenlopende onderwerpen: kunst, mode, reclame, portretten en sociale misstanden. 

Zijn sportfoto's zijn iconisch: hij had het lef en de vaardigheden om zijn technische camera in het midden van de actie van basketbalwedstrijd mee te nemen en deze in ongekend detail vast te leggen, terwijl hij de illusie van beweging in stand wist te houden.

‍© Marvin Newman, Broadway, Believe It, 1958  | Courtesy of Howard Greenberg Gallery
‍© Marvin Newman, Broadway, Believe It, 1958  | Courtesy of Howard Greenberg Gallery

Ondanks de vernieuwing en veelzijdigheid van Newman als fotograaf, kwam de erkenning voor zijn werk pas later in zijn leven. Door zijn veelzijdigheid was hij moeilijk te labelen, maar het was Howard Greenberg die de kracht van Newman's oeuvre zag en hem in 2013 aan het bestand van zijn prestigieuze galerie toevoegde, waar hij tussen legendarische namen als Walker Evans, W. Eugene Smith en William Klein kwam te staan. 

Zijn status nam verder toe toen Taschen begin 2017 Newman's eerste grote carrièreoverzicht publiceerde. Nu maakt hij onderdeel van het fotografische canon, en wordt het werk van Marvin Newman erkend als een essentieel onderdeel van de beeldtaal van de 20ste eeuw.

American Beauty - Marvin E. Newman
3 mei tot 15 juni 2018
Gallery 5&33, art'otel Amsterdam

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: