Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

6 februari: Fotografencafé Kasteel Woerden

Het Fotografencafe Kasteel Woerden: maandag 6 februari 2023

Programma Fotografen Café Kasteel Woerden 6 februari 2023

16.00 uur - FCKW-Cinema: Finding Vivian Maier

In 2007 werden meer dan 100.000 negatieven ontdekt van foto’s die in de jaren vijftig en zestig waren genomen in de straten van Chicago en New York. De fotografe: de volslagen onbekende Vivian Maier. Wie was zij? Deze intrigerende documentaire gaat op zoek naar de vrouw achter die duizenden prachtige foto’s.

Maiers raadselachtige leven wordt uit de doeken gedaan aan de hand van interviews met mensen die haar kenden, foto’s en filmfragmenten. Het fantastische verhaal van een excentrieke vrouw die na haar dood werd uitgeroepen tot een van de beste fotografen van de twintigste eeuw.

Deze film kreeg een Oscar Nominatie voor Beste Documentairefim.
Speelduur: 81 min.

foto: © Annabel Oosteweeghel

18.00 uur Fotografendiner

In het restaurant van het Kasteel Woerden.
Aanmelden via info@kasteelwoerden.nl.

19.00 uur Photoplaza

Met Photoplaza krijgen aankomende fotografen de gelegenheid fotowerk te presenteren aan een enthousiast fotopubliek. Deze keer presenteren Floris van Woudenberg, Lotte Hoekstra en Ed van der Weijden hun werk voor het FCKW-publiek.

Floris van Woudenberg
"
Ooit ben ik begonnen als landschapsfotograaf. Zo heb ik inmiddels heel veel gefotografeerd op Terschelling waar ik al ruim vijftig jaar regelmatig kom. Maar ook op reis in het buitenland maakte ik veel foto’s. In de loop der tijd heb ik me ook wat verdiept in macro-, straat en portretfotografie en cursussen gedaan bij Dies Groot.

foto: © Floris van Woudenberg

Toch wilde ik iets anders, mijn fotografie wat meer betekenis geven. Via een mentoraat documentairefotografie ben ik op het spoor van De Terugwinning gekomen, een circulair ambachtscentrum in Woerden. Daar ben ik afgelopen jaar regelmatig geweest om een project vorm te geven."

Lotte Hoekstra
Studeerde Toegepaste Fotografie aan de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie, waar ze in 2022 haar Bachelor of Arts behaalde. Gedurende deze jaren vond ze haar eigen weg in de fotografie en richtte ze zich uiteindelijk op reclamefotografie. Het liefst fotografeert zij buiten en maakt ze gebruik van natuurlijk licht, met waar nodig een opvul lampje.

Binnen reclamefotografie heeft lifestyle fotografie haar interesse het meest gewekt, omdat een product in context meer zegt dan een productfoto an sich. De toevoeging van lifestyle geeft een verhaal of een gevoel mee aan het desbetreffende product, wat voor haar een reclamebeeld aantrekkelijker maakt.

Ed van der Weijden
Fotografeert sinds acht jaar en heeft zich naast het volgen van een aantal cursussen vooral autodidactisch verder bekwaamd. Hij is gestart met architectuurfoto’s die vooral kenmerkend zijn door belichting, lijnenspel en strakke vormgeving. Sinds drie jaar heeft hij zich toegelegd op portretten, met als specialiteit stoere mannen.

foto: © Ed van der Weijden

Zwart-witte Low-key foto’s hebben zijn voorkeur, maar hij maakt ook regelmatig een uitstapje naar kleur. Hij is lid van fotoclub Iris en heeft sinds een half jaar een eigen studio in het oude Minkema college. Tijdens zijn presentatie worden uitsluitend portretten getoond.

20.00 uur - Lezing Annabel Oosteweeghel

Annabel Oosteweeghel (1969) is fotograaf en woonachtig in Noordwijk. Ze studeerde Audio-visuele Vormgeving aan de Academie St. Joost in Breda. Door haar filmachtergrond zijn haar foto’s meer dan beeld, ze vertellen een verhaal.

Haar commerciële werk richt zich op lifestyle en mensen. Annabel fotografeerde voor talloze bladen in binnen- en buitenland. Naast haar commerciële werk richt ze zich op persoonlijke fotografie projecten.

Ze had een museale fototentoonstelling in museum Hilversum en in Museum de Fundatie in Zwolle.

foto: © Annabel Oosteweeghel

21.00 uur: Portfolio reviews en lange tafel

Gasten kunnen een aantal foto’s voorleggen aan onderstaande reviewers en die zullen, ieder vanuit hun eigen insteek, de sterke en minder sterke punten van de foto bespreken. De reviewers hebben een jarenlange ervaring in de wereld van de fotografie en veel ervaring als coach/leermeester. Met de adviezen van de reviewers krijg je handvatten om nog meer uit je fotowerk te halen.

Bram Tackenberg, krachtige en kwetsbare portretten.
Bram is begonnen als beeldend kunstenaar. Inmiddels heeft het middel zich geëvalueerd tot doel en heeft hij zich verder gespecialiseerd in de fotografie zelf. Zijn fotografie kenmerkt zich door een directe, onverbloemde manier van kijken. Hij begon in 2014 met zijn serie De Woonkamers waarin hij mensen in hun eigen woonkamer fotografeert.

Katharina Pöhlmann, fotografe en beeldend kunstenaar.
In 2011 afgestudeerd aan de Foto-academie Amsterdam, werkt ze sindsdien aan haar eigen fotoprojecten en tevens als jurylid, portfolio-reviewer en coach. Haar werk wordt internationaal geëxposeerd en werd diverse keren genomineerd.

foto: © Annabel Oosteweeghel

Evelyne Jacq, persfotografe, cursusontwikkelaar en jurylid en portfolio-reviewer
Ze zoekt de kunst van het toeval; daarin is ze bevrijd van het primaat van het ene beslissende moment, zoals dat geldt in de fotojournalistiek: dat ene gebaar van de omstreden politicus, de bal die net van een schoen vertrekt.

Annabel Oosteweeghel is fotograaf. Zie boven.

Voor meer informatie: www.fotografencafekasteelwoerden.nl

TOEGANG AVOND GRATIS | AANMELDEN NIET NODIG

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: