Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Fotofestival aan de Maas

foto: © Jelle Pieter de Boer - Ida Haendel (5)
foto: © Jelle Pieter de Boer - Ida Haendel (5)

Het tweejaarlijkse Fotofestival aan de Maas brengt het beste werk van Nederlandse amateurfotografen samen in een tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum. Het fotofestival is uniek in zijn soort, omdat het zich volledig richt op vrijetijdsfotografen, terwijl de hoofdexpositie in één van de bekendste fotomusea van Nederland wordt gehouden. Van donderdag 10 t/m zondag 13 mei 2018 op de Kop van Zuid en Katendrecht in hartje Rotterdam, wordt op het mooie naburige Deliplein het festival verder vormgegeven met exposities in zeecontainers en extra activiteiten rondom fotografie. 

Voor deelname aan de tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum kunnen alle Nederlandse amateurfotografen hun fotoseries uploaden via www.FotofestivalaandeMaas.nl. Inmiddels hebben de eerste 150 enthousiastelingen zich gemeld. Nicole Robbers (o.a. bekend als bestuurslid van De Zilveren Camera en de beeldredactie van het NRC) zal als curator een selectie maken uit het werk. 

foto's: © Bas Berkhout
foto's: © Bas Berkhout

Er is bewust gekozen voor seriematig werk. Series overstijgen de toevalstreffer, worden gemaakt door fotografen die zeer bewust aan een onderwerp werken en tonen de signatuur van die fotograaf. Series lenen zich ook voor toepassing van diverse media. Kortom series openen de weg om de volle breedte, creativiteit, kennis en kunde van vrijetijdsfotografen te tonen. Seriematig werken kan bovendien binnen elk genre (portret, documentair/journalistiek, landschap, stilleven, naakt, etc).

Doe mee: zend je beste fotoseries in en misschien hangen jouw foto's dit voorjaar in het Nederlands Fotomuseum! Inzenden kan nog tot en met 28 februari 2018 via de website (menukeuze 'deelnemen').

Een goede fotoserie' wat is dat?

Er is veel gezegd en geschreven over wat een serie nu eigenlijk is. Men is het er wel over eens dat een serie meer is dan een willekeurige verzameling foto's; er moet iets zijn dat de foto's verbindt. Wat dat precies is, die verbinding, daar lopen de meningen over uiteen, zeker als we het gaan hebben over het wat een "goede" serie is.

Op www.FotofestivalaandeMaas.nl vind je diverse teksten en meningen over wat een goede serie kenmerkt. Er moet iets zijn dat foto's samen meer maakt dan een toevallige verzameling van beelden. Dat 'meer' gaat over de relatie die de foto's met elkaar hebben. Je zou ook kunnen zeggen: de relatie die ze krijgen doordat ze bij elkaar worden gezet. Het feit dat ze door dezelfde fotograaf zijn gemaakt, of in dezelfde stad is op zich meestal niet genoeg.

foto: © Colette Lukassen
foto: © Colette Lukassen

Veel mensen denken bij een serie aan een verhaal vertellen. Daar hoort dan een soort inleiding, een verhaallijn en een afsluiting bij. Maar dat hoeft helemaal niet. Een goede serie kan net zo goed gaan over een stemming, een gevoel dat wordt neergezet, of over de schoonheid der dingen, weergegeven in een aantal beelden waarbij de samenhang vaak sterk bepaald wordt door de beeldtaal die gebruikt wordt. Beeldtaal gaat over het gebruik van zaken als licht en schaduw, scherpte versus onscherpte, afstand tot hoofdonderwerp, kleurgebruik, oogcontact of juist niet en ga zo maar door. De kijker ervaart iets veel sneller als een serie als je duidelijk dezelfde beeldtaal terugziet in de foto's. Maar als het verhaal heel sterk is, wordt de beeldtaal toch minder belangrijk. 

Als kijker moet je even stil willen blijven staan om de beelden in je op te nemen. Je nieuwsgierigheid moet worden gewekt en even later kan je je het beeld nog herinneren.

Een goede serie bevat niet te veel en niet te weinig beelden; van het begin tot het eind moeten de beelden blijven boeien en dat betekent dat herhaling van min of meer dezelfde beelden niet verstandig is. Als je als kijker het gevoel hebt dat er iets ontbreekt, dat er een gat in de serie zit, dan heb je te weinig beeldmateriaal. 

foto's: © Jelle Pieter de Boer - Ida Haendel
foto's: © Jelle Pieter de Boer - Ida Haendel

De curator van de expositie, Nicole Robbers geeft aan dat "goed" uiteindelijk vooral ook over de stopkracht van de foto’s gaat. Als kijker moet je even stil willen blijven staan om de beelden in je op te nemen. Je nieuwsgierigheid moet worden gewekt en even later kan je je het beeld nog herinneren.

Er zijn verschillende auteurs die lijstjes hebben opgesteld over typen series (rapportage, documentaire, uitdrukken van een emotie, associatief, typologie, sequenties, etc.). Voor het inzenden voor het Fotofestival aan de Maas maakt het niet uit met welk soort series je bezig bent. Het mag allemaal!

‍‍foto: © Koen Verjans - AdWorkx (4)

Hetzelfde geldt voor de presentatievorm; die is vrij. Kom met verrassende voorstellen voor interessante multimediale toepassingen of presentatie vormen. Het moet uiteindelijk wel om fotografisch beeld gaan, het is niet de bedoeling dat de presentatievorm het beeld domineert.

Wil je er bij zijn, stuur dan je mooiste series naar Fotofestival aan de Maas en misschien hang jij over een paar maanden in het Nederlands Fotomuseum...!

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: