Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Foto van één miljoen dollar

Jeff Wall | Adrian Walker, artist, drawing from a specimen in a laboratory in the Dept. of Anatomy at the University of British Columbia, Vancouver
foto: Jeff Wall | Adrian Walker, artist, drawing from a specimen in a laboratory in the Dept. of Anatomy at the University of British Columbia, Vancouver

De Canadese fotograaf Jeff Wall staat op het punt zich tussen een zeer select groepje fotografen te scharen. Volgens een expert zou zijn uit 1992 daterende foto van een tekenaar die een onderarm schetst, volgende maand tijdens een veiling in New York weleens meer dan 1 miljoen dollar kunnen opbrengen.

Jeff Wall (1946) is een meester van hedendaagse fotografie, de man van zorgvuldig gecomponeerde scènes waaruit een bedrieglijke alledaagsheid spreekt. Het zijn beelden die uitpuilen van de sfeer, terwijl je je als kijker afvraagt wat er precies aan de hand is. Meer, Wall gebruikt een beeldtaal die je doet nadenken over kunst en filosofie.

Zijn 1,2 bij 1,6 meter grote foto van de tekenaar, banaal getiteld Adrian Walker, artist, drawing from a specimen in a laboratory in the Dept. of Anatomy at the University of British Columbia, Vancouver, geldt als een meesterwerk van de moderne kunst en wordt door veilinghuis Christie’s geprezen als een fotografisch tour de force.

Het is de eerste van een reeks foto's waarin Wall gebruikmaakt van un profil perdu (verloren profiel), een pose waarbij het onderwerp zijn hoofd van de toeschouwer afwendt, en wel zo dat er net geen expressie is te zien.

Juist dat gecombineerd met het minimalistische en leergierige karakter van het laboratorium waarin de scène plaatsvindt, geeft een gevoel van onthechting en mysterie.

Mocht de foto meer dan de geraamde 1,2 miljoen dollar opbrengen, dan is dat overigens geen unieke ervaring voor Wall. In juli 2008 was zijn foto The Well, waarop een vrouw een diep gat aan het graven is, bij veilinghuis Sotheby's in Londen goed voor bijna 1,3 miljoen dollar.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: