Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo
Bezoek ook onze Fotokadoshop ...

Unieke fotocollectie Wim Zilver Rupe online

Met ingang van dinsdag 21 augustus zijn ruim 500 foto’s van fotograaf Wim Zilver Rupe te bekijken en te bestellen op de online beeldbank van het Noord-Hollands Archief.

De foto’s van Wim Zilver Rupe zijn gemaakt in dienstbetrekking van de gemeente Haarlem en een aantal jaar geleden door de gemeente Haarlem overgedragen aan het Noord-Hollands Archief.

Willem Marloed Zilver Rupe: Een marktkoopman biedt zijn waar in de Zuidpolderstraat in Haarlem (1959)
foto: © Willem Marloed Zilver Rupe, Collectie Noord-Hollands Archief. | Een marktkoopman biedt zijn waar in de Zuidpolderstraat in Haarlem (1959)

Willem (Wim) Marloed Zilver Rupe (1904-1993) was één van de belangrijke naoorlogse fotografen. Geboren te Malang, Indonesië, groeide hij vanaf 1908 op in Nederland. Samen met fotografen Aart Klein, Henk Jonker en Maria Austria vormde hij de harde kern van fotobureau Particam, een groep van fotografen en filmers die de wederopbouw van Nederland na de Tweede Wereldoorlog vastlegde. In 1953 vestigde hij zich als zelfstandig fotojournalist aan de Passeerdersgracht te Amsterdam.

In de periode 1957 tot 1971 was Zilver Rupe als fotograaf gedeeltelijk in dienst bij het Bedrijf Openbare Werken van de Gemeente Haarlem. In die hoedanigheid legde hij de vele veranderingen vast die zich in deze periode in Haarlem voltrokken: zowel de verkrotting van de binnenstad enerzijds als de uitbreidingen en stadsvernieuwingen anderzijds zijn in zijn werk terug te zien.

Willem Marloed Zilver Rupe: Winkelend publiek in de Grote Houtstraat in Haarlem (1962)
foto: © Willem Marloed Zilver Rupe, Collectie Noord-Hollands Archief. | Winkelend publiek in de Grote Houtstraat in Haarlem (1962)

Maar ook de opeenvolgende modes, de toename van het aantal en type vervoersmiddelen en de drukte in de stad. De gedigitaliseerde collectie geeft een weergaloze indruk van het leven in Haarlem en van de Haarlemmers vanaf eind jaren vijftig tot begin jaren zeventig.

www.beeldbank.noord-hollandsarchief.nl (zoekterm: Zilver Rupe)

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Nu na aanmelding 10% korting op je bestelling in de Fotokadoshop !
Naam
e-mail
checkbox

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat. Als dank voor je aanmelding krijg je met de kortingscode 7EB53SKCM3P4 eenmalig 10% korting op een bestelling in de Fotokadoshop. Bewaar deze code goed, we sturen geen e-mail ter bevestiging.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

gewaardeerde partners: