Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo
Bezoek ook onze Fotokadoshop ...

Fotowetenschapper Crawley overleden

Ilford FP-4 in Acutol, dat was een mooie film/ontwikkelaarcombinatie uit de jaren zestig. De uitvinder van Acutol, Geoffrey Crawley, overleed 29 oktober.

Pixelpeeping, het koortsachtig bezig zijn met het opsporen en onderdrukken van ruis in je digitale opnamen, is van alle tijden.

De fotograaf van nu is op zoek naar z'n ideale instellingen voor ruisonderdrukking en verscherping, de fotograaf uit het rolletjestijdperk was altijd op zoek naar de ideale combinatie van film- en ontwikkelchemie.

Fotografen met kennis van de fotochemie gingen zelf aan de slag om hun ideale ontwikkelsoep te brouwen. De toonaangevende fotografische wetenschapper Geoffrey Crawley (GB) vond een zwart-wit filmontwikkelaar uit die een opvallend hoge scherpte opleverde: Acutol.

Geoffrey Crawley
Geoffrey Crawley

Contourscherpte

De ontwikkelprocédés voor kleur zijn gestandaardiseerd, voor het ontwikkelen van zwartwitfilm ligt niets vast. Je kunt elke combinatie van film en ontwikkelaar proberen.

Je kunt gaan voor een filmontwikkelaar die de maximale gevoeligheid uit je film haalt, maar, bijvoorbeeld, ook voor een combinatie die de fijnste korrel geeft. Acutol, door Crawley in 1963 ontwikkeld en door Paterson op de markt gebracht, gaf geen gevoeligheidsverhoging, ook niet de fijnste korrel, maar leverde een perfecte contourscherpte (acutance, vandaar de naam).

Het werkt het best met middelgevoelige zwartwitfilms als Ilford FP-4. De eerste Acutol is niet meer leverbaar, de verre opvolger Acu FX39, wel.

Geoffrey Crawley zou eigenlijk concertpianist worden, maar door medische tegenslag liep het anders. Hij heeft zijn sporen verdiend als expert in fototechniek, medewerker aan publicaties als Amateur Photographer, hoofdredacteur en technisch medewerker van de British Journal of Photography en schrijver van diverse boeken over fotografie.

Hij werd 83. Meer nformatie te vinden over de Acu-ontwikkelaars.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Nu na aanmelding 10% korting op je bestelling in de Fotokadoshop !
Naam
e-mail
checkbox

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat. Als dank voor je aanmelding krijg je met de kortingscode 7EB53SKCM3P4 eenmalig 10% korting op een bestelling in de Fotokadoshop. Bewaar deze code goed, we sturen geen e-mail ter bevestiging.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

gewaardeerde partners: