Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Fotograaf Oscar van Alphen overleden

In de nacht van zaterdag 20 op zondag 21 november 2010 is Oscar van Alphen (pseudoniem van Kees Nieuwenhuijzen) overleden. Oscar/Kees (geboren 1923, Alphen aan de Rijn) werd 87 jaar oud. Hij was tot het laatste moment scherp van geest. Wij verliezen in hem een onafhankelijk denker en een inspirerend voorvechter van de kritische documentaire fotografie.

foto: Bas Vroege | Oscar van Alphen 2010
foto: Bas Vroege | Oscar van Alphen 2010

Zijn eerste fotoboek Kinderen in de grote stad, dat verscheen in 1958, was een exponent van het na-oorlogse humanisme in de fotografie. Daarna zou zijn werk zowel politiek geëngageerde als abstracter worden.

Typische voorbeelden van het eerste aspect waren Het Rijke Onvermogen (over de periode van het RAF-activisme en de 'Berufsverbote' in Duitsland uit 1978) en het boek Palestijnen, Palestina! uit 1982. Even ambitieus was De slak op het grasveld uit 1992.

Een monumentale monografie (geschreven door Frits Gierstberg, hoofd Tentoonstellingen van het Nederlands Fotomuseum) over zijn werk en zijn denken werd precies vijftig jaar later, in 2008 gepubliceerd.

foto: (c) Oscar van Alphen Nederlands Fotomuseum | Bruggenbrouwer ca. 1956
foto: (c) Oscar van Alphen Nederlands Fotomuseum | Bruggenbrouwer ca. 1956

Zijn belangrijkste werk, de op een tekst van Georges Bataille gebaseerde audiovisual De Oorlogen uit 1984, werd in 2006 door Paradox digitaal gereconstrueerd. Gecompleteerd met een Engelstalige soundtrack werd het in 2008 in het Nederlands Fotomuseum getoond onder de titel The Wars.

Van Alphen schreef een groot aantal artikelen waarin de betekenis en het functioneren van het fotografisch beeld werd ondervraagd. Met Hripsimé Visser stelde hij in 1989 de bundel Een woord voor het beeld: Opstellen over fotografie samen die tot op heden een rolt vervult in het fotografieonderwijs.

Van Alphen was jarenlang (bestuurs)lid van de fotografenorganisatie GKf en was sinds 1993 lid van de Raad van Toezicht van de stichting Paradox.

Zijn fotografische nalatenschap wordt beheerd door het Nederlands Fotomuseum.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: