Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Fotoexpositie Carl de Keyzer

Fototentoonstelling van de Belgische fotograaf Carl de Keyzer

In Kunsthal Helmond zijn t/m 23 september foto’s van de Belgische fotograaf Carl de Keyzer (1958) te zien onder de titel Carl de Keyzer - DPR KOREA Grand Tour. De Keyzer won prestigieuze fotoprijzen en publiceert in vele bekende magazines en dagbladen.

Carl de Keyzer maakte vier reizen naar Noord-Korea in 2015 en 2017. Hij bezocht gedurende zestig dagen meer dan 220 locaties in het meest geïsoleerde land ter wereld. De Keyzer is de eerste westerse fotograaf die zoveel locaties in het land van 25 miljoen inwoners bezocht. Weliswaar steeds begeleid door twee staatsgidsen en een chauffeur met minibus.

© Carl de Keyzer/Magnum Photos 2018 - Kaesong
© Carl de Keyzer/Magnum Photos 2018 - Kaesong

Foto boven: Een meisje speelt accordeon in het Kaesong Schoolchildren’s Palace. De accordeon is een populair instrument dat van de Sovjet-Unie is overgeërfd. Nu produceert de DVK zijn eigen accordeons, 5 november 2015 4:00 PM.

Magnum

De Keyzer is sinds 1994 lid van het beroemde Magnum fotografencollectief. Hij maakte in vele landen meerjarige fotodocumentaires waaronder India, Rusland, de Verenigde Staten en Cuba. Zijn thematiek omvat machtsstructuren en dan vooral de permanente dreiging van het verval van die macht. Hij zoekt steevast naar de impact die macht heeft op het alledaagse leven. Zijn foto's kenmerken zich door een dubbelgelaagdheid. Je moet in zijn werk op de details letten. Ook enige ironie is De Keyzer niet vreemd. Dat kwam in Noord-Korea goed van pas, want van de vierhonderd foto's die hij aan de censuur voorlegde werden er - tot zijn eigen verbazing - slechts drie afgekeurd. 

Zijn foto's kenmerken zich door een dubbelgelaagdheid. Je moet in zijn werk op de details letten.

De Keyzer wist dat hij binnen de beperkte mogelijkheden in Noord-Korea voluit zijn kwaliteiten moest inzetten. Nét even eerder of later afdrukken dan officieel de bedoeling was. Nét iemand in beeld brengen die officieel buiten beeld had moeten blijven. Of een combinatie van beeldelementen samenbrengen die vragen oproepen bij de kijker. Menigmaal ontdekken wij in zijn foto's de absurditeit van deze nauwelijks te bevatten werkelijkheid die Noord-Korea heet.

foto: © Carl de Keyzer/Magnum Photos 2018 - Pyongyang
foto: © Carl de Keyzer/Magnum Photos 2018 - Pyongyang

Foto boven: De grote menigte wuift hun familieleden en vrienden uit in het Pyongyang Railroad Station. De hoofdstad is het centrum van een uitgebreid binnenlands spoorwegnet en heeft ook internationale treinen naar China, 8 juni 2017 9:00 AM

Het fotoagentschap Magnum Photos werd in 1947 opgericht door Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, George Rodger en David Seymour. Inmiddels heeft Magnum wereldwijd vier redactiekantoren. Magnum levert foto’s aan de pers, uitgevers, reclamebureaus, televisie, galeries en musea.

Rondleiding door Carl de Keyzer

Op zondag 1 juli en zondag 2 september leidt Carl de Keyzer bezoekers van 14.30-15.30 uur rond door zijn fotoexpositie in Kunsthal Helmond. Aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie zie www.museumhelmond.nl.

Museum Helmond toont in de fotoexpositie (locatie: Kunsthal Helmond) negentig grootformaat kleurenfoto's van Noord-Korea. Daarnaast exposeert het museum één opmerkelijk schilderij uit de privécollectie van de fotograaf. Het doek is een eerbetoon aan de huidige leider Kim Jong Un. In de filmzaal wordt permanent de veelgeprezen documentaire Under the Sun (2016) van de Russisch-Letse regisseur Vitaly Mansky vertoond. Een verontrustende film over het achtjarige meisje Zin-Mi die met haar ouders een modelgezin vormt. 

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: