Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

In het licht van Venus

In het licht van Venus is de titel van de overzichtstentoonstelling van fotograaf Jan van der Horn. Emiel van der Pol, kunsthistoricus en galeriehouder te Nijmegen maakte een selectie uit het archief van Jan van der Horn die, met gepaste trots, vanaf 7 juli wordt gepresenteerd in Museum Voorschoten.

Venus, de godin van de liefde, het symbool voor de vrouw staat ook voor een andere wereld die Jan van der Horn ontsluit met zijn theatrale geënsceneerde fotografie. Hij begon zijn carrière achter de lens bij de schoolkrant van het Dalton Lyceum en had daardoor toegang tot die andere wereld van illustere artiesten zoals Pink Floyd, Frank Zappa, Dr. John the Nighttripper en Marina Abramovic met Ulay. Bovendien was hij deel van een internationaal werkende groep jonge kunstenaars die, met wat nu bekend staat als ‘geënsceneerde fotografie’, een nieuw elan binnen de beeldende kunst introduceerde.

foto: © Jan van der Horn - Lichtbak Gemeentehuis Voorschoten
foto: © Jan van der Horn - Lichtbak Gemeentehuis Voorschoten

In het licht van Venus omschrijft een kern-idee dat verschijnt in zijn werk. De camera is voor van der Horn een manier om een wereld te laten zien waar men anders geen toegang zou hebben. Als fotograaf zet hij zijn theatrale decors in een ander licht dan het aardse, hij laat het licht van Venus er over schijnen. Langzaam verandert zijn atelier in een fotostudio waar er vervolgens een een licht biotoop ontstaat. Daar bloeit de magische nacht orchidee, mysterieuze landschappen verschijnen en tovertuinen lichten op. Hij dwaalt met zijn camera in die wereld rond op zoek naar het perfecte toeval, op zoek naar het magische moment: “the twilight”.

In het licht van Venus staat ook voor de Godin. Ongenaakbaar, oogverblindend en mysterieus als de avondster. Al eeuwen een geliefd thema voor kunstenaars die nooit de volledige essentie kunnen vastleggen, ongrijpbaar als een onbereikbaar ideaal. Met een camera ertussen verandert de relatie tot het model en ontstaat er een spel van verleiding tussen lens en mens. De vrouwen in zijn fotografie zijn iconisch en geven een tijdsbeeld van de Sixties, de tijd waar Jan van der Horn begon met zijn wereld fotografisch vast te leggen.

foto: © Jan van der Horn - lichtbak bij mevrouw van Oel, op de Voorstraat, vlak bij  Museum Voorschoten
foto: © Jan van der Horn - lichtbak bij mevrouw van Oel, op de Voorstraat, vlak bij  Museum Voorschoten

Jan van der Horn beheerst alle technieken en heeft het studiolicht waar zijn collega fotografen jaloers op zijn, Broncolor, Hasselblad en Face One hebben voor hem geen geheimen. Zijn analoge zwart/wit werd via high end scans weer in het nu gezet door digitale remastering en duotone. Geen vluchtige wegwerpfotografie, Een museale norm wordt gehaald met een passie voor hoogwaardige afwerking.

Dit alles om te laten zien dat zijn wereld van licht, buitenaardse schoonheid en magische werkelijkheid ook in Museum Voorschoten overrompelt en overtuigt.

Tekst boven: Emiel J.L. van der Pol / Nijmegen/ juli 2018 

Na zijn indrukwekkende installatie tijdens ArtZaanstad is Jan van der Horn nu ook begonnen met exposeren via lichtbakken in vensters in zijn oude dorp Voorschoten als 'voorloper' op de solo in Museum Voorschoten. Hier en daar poppen er werken op: in het venster van zijn oude klaslokaal van de voormalige Parkschool (dat is nu het gemeentehuis), het Burgemeester Berkhout Park, indertijd een bron van inspiratie voor het werk van nu, en de orchidee bij mevrouw Van Oel, op de Voorstraat. 

Als aanvulling op deze synergie gaat er op 4 juli een groot werk 'branden' in het etalageraam van het Museum in de Voorstraat. Ook andere panden rondom de dorpspomp bij het Museum zullen een lichtbak krijgen. Zo ontstaat er een verbinding tussen de historische huizen. 

In het licht van Venus - Jan van der Horn
7 juli t/m 29 juli 2018 in Museum Voorschoten
Opening zaterdag 7 juli om 16.00 uur

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: