Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Canon Eos 60D Review

Met de komst van de Eos 60D heeft Canon z'n middenmodel meer dan ooit afgestemd op de veeleisende vrijetijdsfotograaf: zeg maar professionele kwaliteit in luxe amateurverpakking, en supercompleet.

foto voorkant Canon Eos 60D

De voorgangers Eos 40D en 50D waren 'heavy duty' modellen: sterk, snel, duurzaam. Lichtmetalen body, extra sterke constructie, compromisloos qua vorm en grootte. Semiprofessionele werkpaarden waar ook professionals mee uit de voeten konden als ze eens niet met een grote zware Eos-1 op pad wilden.

In de praktijk werden ze echter vrijwel uitsluitend aan gevorderde amateurs verkocht, of aan hen die de ambitie hadden dat te worden. Bij de Canon 60D is de focus totaal op deze groep komen te liggen.

Daarom zijn er ook speelse/creatieve functies toegevoegd. En er kwam een uitklapbaar lcd-scherm. In grootte is de D60 vergelijkbaar met z'n voorgangers.

Hantering van de Eos 60D

En oja, de body is niet meer van lichtmetaal, maar van kunststof. Daar is al vrij snel denigrerend over gedaan. En laten we eerlijk zijn: het klinkt beter als je zegt dat de body van je camera uit een magnesiumlegering is gemaakt. Maar verder is het geen halszaak. Magnesium is licht en sterk. Wordt de druk te groot, dan buigt het niet, het breekt.

Wat veel meer telt: de lekkere grip die deze body biedt
foto van Canon Eos 60D in hand met lcd scherm open
‍Pak de Eos 60D op en het voelt direct goed; de grip is perfect.

Kunststof (of zullen we anders zeggen: polycarbonaat, dat klinkt al duurder) is veerkrachtiger, breekt uiteindelijk ook. Magnesium brandt lekker, kunststof vervormt of smelt. Kies maar wat je het belangrijkst vindt! Nee, zo'n big deal is dat kunststof van de body niet.

Qua grootte volgt de 60D de 50D en 40D, maar z'n design is veel eleganter, vloeiender.

Wat veel meer telt: de lekkere grip die deze body biedt. Resultaat van het inleggen van een rubberachtige bekleding op essentiële plekken op de body. Dat geeft een heel secuur gevoel, nét niet plakkerig. Deze Eos 60D ontglipt je niet. Des te opvallender is dan dat het instelwiel achterop de camera ondanks z'n ribbels vrij glad is en zich niet erg prettig laat regelen.

Het uitklapscherm, door Canon al heel lang toegepast op compactcamera's is hier een 'first' voor een Canon reflex

Creativiteit anno nu

Canon is vooruitstrevend in techniek, maar vaak terughoudend in het toevoegen van extra functies. Neem draadloze DDL-flitssturing. De D60 is pas de tweede Canon die heeft het. RAW-verwerking in de camera is ook een primeur voor Canon.

Het uitklapscherm, door Canon al heel lang toegepast op compactcamera's is hier een 'first' voor een Canon reflex. Dat geldt eveneens voor de creatieve filters (korrelig zwart-wit, soft focus, speelgoedcamera, miniatuureffect). Je kunt in elke geval concluderen dat er voor de 60D erg goed naar de markt is gekeken.

Programmastanden waar je wat aan hebt

Programmastanden (portret, sport, landschap, enz) geven je automatisch de instellingen die bij een type onderwerp passen.

Daarbij gaat het niet alleen om de keuze voor sluitertijd en diafragma, maar ook voor het ISO-bereik, of er geflitst mag worden en ook expert-instellingen als verscherping, verzadiging en contrast. Zo is dat al jaren en het zit ook op de 60D. Maar het verrassende is dat je in zo'n stand nu ook allerlei beeldinstellingen kunt activeren.

Sfeerselectie noemt Canon dat, het maakt de Eos 60D tot een eigentijds en speels instrument

Sfeerselectie noemt Canon dat. Je kunt kiezen uit Standaard, Levendig, Soft, Warm, Intens, Koel, Helderder, Donkerder, Monochroom. Het niveau van die effecten is instelbaar. En gebruik je live view, dan zie je direct wat er gebeurt. Het maakt de Eos 60D tot een eigentijds en speels instrument.

foto achterkant Canon Eos 60D
‍Canon koos bij de 60D voor een totaal nieuwe bedieningslayout.

Goed idee van Canon om die programmastanden meer creatieve potentie te geven, waardoor onervaren fotografen toch lekker kunnen experimenteren. Realistisch ook, want vrijeteijdsfotografen hebben wél de wens hun camera volkomen te beheersen, maar velen halen dat doel niet. Nu kun je via een makkelijke weg toch bijzondere resultaten bereiken.

Daarom is het goed dat Canon ook creatieve filters in de Eos 60D heeft gestopt. Bij steeds meer fotografen gaat het om het resultaat, niet om het technische gedoe. Waarom zou je fotografie moeilijk maken, als het met zo'n camera makkelijk is?

Om diezelfde reden is ook hier de creatieve auto stand welkom, die het gebruik van de belangrijkste instellingen wat inzichtelijker probeert te maken, zoals de scherptediepte.

Quick-toets

Wil je op de conventionele manieren instellingen uitvoeren, dan is via de Q-toets een overzichtsscherm oproepbaar, waar je zo ongeveer alles vindt dat je wilt kunnen regelen als je aan het fotograferen bent.

De gewone menu's heb je daardoor niet zo vaak nodig. In dit Q-scherm zit ook een vak voor de witbalansinstelling. Erg jammer dat Canon geen specifieke WB-knop buitenop de camera heeft gemaakt. Ben je een beetje kritisch op je eindresultaten, dan zul je toch vaak zelf wat aan de witbalans moeten doen, daarop maakt deze Eos 60D geen uitzondering.

Overigens kun je de SEL-knop achterop wel voor de witbalans programmeren. Ook de flitscorrectie kun je daaronder plaatsen. Die heeft ook geen eigen knop, dus dat wordt wikken en wegen. Canon had hier het knopje voor kunnen gebruiken waarmee je de flitser ontgrendelt. Bij Nikon werkt die oplossing uitstekend.

Compliment voor het mooie, grote lcd-scherm achterop. Daar valt heel fijn mee te fotograferen.

Overigens kun je via dit Q-scherm dingen regelen die ook als Custom Functie in het menu zitten. Prettig, maar ook verwarrend. Had je voorheen twee 'platforms' voor het instellen (menu en CF), nu is daar het Q-scherm bijgekomen. Het maakt de camera wat moeilijker te doorgronden.

De vier toetsen boven het lcd-scherm hebben geen dubbelfunctie meer. Dat betekent dat je wat meer functies via het Q-scherm moet regelen.

Stap

Auto bracketing is ook niet met een eigen knop activeerbaar en je kunt het ook niet aan een knop toewijzen, dat moet via het menu. Jammer. Een extra knop, vrij toe te wijzen aan een functie, had de Eos 60D niet misstaan.

De knoppen die voor de top-lcd zijn geplaatst hebben geen dubbelfunctie meer, vandaar dat je meer dingen via het Q-scherm of het menu moet regelen. Bezien vanaf een 40D of 50D is dat een stap terug. Als je zo'n camera hebt en een opstap wilt maken, kun je beter voor de 7D gaan.

foto Canon Eos 60D

Compliment voor het mooie, grote lcd-scherm achterop. Daar valt heel fijn mee te fotograferen. Ook in afwijkende beeldverhoudingen (zelfs vierkant). De contrastscherpstelling werkt nog steeds traag en onzeker.

Het gaat veel sneller als je de camera toestaat even de spiegel terug te klappen en het AF-systeem te gebruiken. Doordat de Eos 60D op hoge snelheid kan fotograferen (5,3 bps) is de donkerpauze van de spiegel erg kort, dus met deze functie valt vaak wel te werken.

De combinatie van klapscherm en live view is erg fijn, feitelijk toch hét selling point van de Eos 60D

De scherptedieptecontrole kan ook bij live view worden gebruikt, waarbij indien gewenst de beeldhelderheid van het lcd-scherm contsant blijft, zodat je een zeer realistische preview van de scherptediepte krijgt.

foto van Canon Eos 60D bovenkant in de aan-stand
‍Het bovenste lcd-scherm geeft inzicht in alle essentiële opname-info en kan worden verlicht.

Resultaten van de Eos 60D

Wat er aan resultaten uit de Eos 60D komt is topniveau. Schone, gedetailleerde beelden, waarbij de ruis pas vanaf ISO 3200 zou kunnen gaan storen. Vergelijkbaar met de 7D, beter dan de 50D.

De scherpstelling werkt accuraat en snel. Het blijft vreemd dat Canon aan een AF-hulplicht vanuit de flitser blijft vasthouden. Erg amateuristisch. Gelukkig uitschakelbaar; de AF is doorgaans mans genoeg om het zonder te stellen. Fine tuning van de autofocus, mogelijk met de 7D en 50D, is weggelaten.

Het onderstreept dat de 60D geen brugmodel richting professionals meer is, maar een luxe amateurcamera. Waarbij je onmiddellijk moet aantekenen dat je niet zult zien of een foto is gemaakt met een 7D of 60D. Of met een 550D, die telt ook mee. Zelfde beeldkwaliteit, drie prijskaartjes, dat maakt de keuze bij Canon erg interessant.

De oplopende prijscurve loopt bij deze drie modellen in de pas met de graad van professionaliteit en duurzaamheid. Kies je de 550D in plaats van de 60D, dan hou je geld over voor meer of betere optiek. Of een externe flitser. De 550D heeft bovendien een eenvoudiger, maar ook duidelijker bedieningsconcept.

Maar dan mis je het klapscherm, en de combinatie van klapscherm en live view is erg fijn voor onder meer macrofotografie, productopnamen en candid fotografie. Feitelijk toch hét selling point van de Eos 60D.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: