Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Twintig jaar fotografie langs de mooiste kuststrook van Zuid-Afrika

Transkei in Transitie - foto door Tom van der Leij - Bul feest
foto: © Tom van der Leij - Transkei in Transitie, Bul feest

Twintig jaar is een mooie tijdspanne voor een journalistiek fotografieproject. Een van de armste en meest afgelegen delen van Zuid-Afrika is het voormalig thuisland Transkei. Een schrale plek waar tijdens de Apartheid zwarten gedwongen werden te wonen. Het herbergt misschien wel de mooiste kuststrook van het land, de Wildcoast.

In deze Xhosa regio is Nelson Mandela geboren, het is een plek van kansloze armoede en witte gelukzoekers. Een plek die Tom van der Leij veelvuldig bezocht, waar hij de locals portretteerde en waarover hij veel publiceerde. De fotomodellen van toen heeft de fotograaf in zijn recente reis in december 2021 achterhaald en aan het woord gelaten.

foto: © Tom van der Leij - Transkei in Transitie, Mandela2

Hoe is hun leven de afgelopen twee decennia veranderd in het nieuwe Zuid-Afrika? Het leverde een verrassende zoektocht op, tussen traditie en verandering, tussen teleurstelling en hoop, tussen dood en leven. Alles komt samen in het journalistieke fotoproject Transkei in Transitie.

De Amsterdamse reisfotograaf Tom van der Leij (1975) exposeerde eerder Afrika Voeltbalt! en Women@Work, een doorlopende foto expositie.

Als reisfotograaf en travel editor reist hij de hele wereld over en bezocht meer dan honderd landen. Zijn werk publiceerde hij in uiteenlopende media, van toonaangevende reismagazines en websites tot buitenlandse vaktijdschriften en reisgidsen. Hij studeerde in 2000 kort in Zuid-Afrika en bezoekt sindsdien elk jaar zijn tweede ‘moederland’ zoals hij het zelf omschrijft.

foto: © Tom van der Leij - Transkei in Transitie, Bulun lucht

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Steunfonds Freelance Journalisten en door mede-financier Cultuur Explosie.

Tegenwoordig is Van der Leij eigenaar van een privé gidsen bedrijf; www.tomstraveltours.com in Amsterdam waar hij op maat gemaakte tours in Nederland en België organiseert. Ook biedt hij privé cultuur en fotografie tour aan naar zijn geliefde Zuid-Afrika.

Bekijk hier meer foto's van Tom van der Leij.

Transkei in Transitie - voorhuis van het Zuid-Afrikahuis (gratis op afspraak)
Keizergracht 141, Amsterdam
Looptijd: vanaf 14 februari 2022 tot en met 26 mei 2022

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: