Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Fotograaf Dolf Toussaint (1924-2017) overleden

Op 13 juni jongstleden overleed op 92-jarige leeftijd Dolf Toussaint, Amsterdammer en een van de meest vooraan­staande fotografen van Nederland.

Dolf Toussaint verkende in de eerste helft van de jaren ’60 de Jordaan, met als resultaat een beroemd geworden fotoboek dat in 1965 verscheen. Op de foto’s van Toussaint staan de Amsterdammers centraal. ‘Dit boek toont u geen gevels, maar mensen,’ schreef Simon Carmiggelt in een van de begeleidende teksten. Toussaint zelf verklaarde: ‘Je moet het zó uitleggen dat er geen tekst meer aan te pas komt. Je moet steeds díe foto geven, die ellenlange explicatie overbodig maakt. Geur, geluid, kleur – alles moet je telkens weer overbrengen in een plat vlak van zwart, wit en grijs.’  

Foto: Dolf Toussaint - Twee vrouwen op de Dam voor het Koninklijk Paleis, 1971-1972.
foto: Dolf Toussaint uit de serie 'Amsterdam voor het voorbij is' gemaakt in opdracht van Stadsarchief Amsterdam en het Amsterdams Fonds voor de Kunst - Twee vrouwen op de Dam voor het Koninklijk Paleis, 1971-1972.

Het Stadsarchief bewaart zijn Amsterdamse foto’s. In de zomer van 2018 zal het Stadsarchief een overzichtstentoonstelling van al zijn Amsterdamse werk organiseren.

Elk beeld van Toussaint is een verhaal, en samen vormen al die kleine en grote verhalen een indringend portret van Amsterdam. De stad is in de periode dat hij fotografeerde – tussen circa 1960 en 2000 – ingrijpend veranderd, door stadsvernieuwing en door de verandering van de bevolkingssamenstelling. Hij voelde de urgentie om die ontwikkelingen voor de toekomst te documenteren, ‘voordat het voorbij was’. In een brandbrief riep hij in 1971 de Kunstraad op om de fotografie te stimuleren met een opdrachtenbeleid. ‘Er was geen tijd te verliezen’. Toussaint stond hiermee aan de wieg van het foto-opdrachtenbeleid in Nederland. Hijzelf was een van de eersten die zo’n fotodocumentaire maakte.

Foto: Dolf Toussaint  Popfestival in het Amsterdamse Bos, 26 juni 1971
foto: Dolf Toussaint uit de serie 'Amsterdam voor het voorbij is' gemaakt in opdracht van Stadsarchief Amsterdam en het Amsterdams Fonds voor de Kunst - Popfestival in het Amsterdamse Bos, 26 juni 1971

Zijn journalistieke, parlementaire werk wordt, evenals zijn buitenlandse reportages, bewaard in het Nationaal Archief. Het Stadsarchief bewaart zijn Amsterdamse foto’s. In de zomer van 2010 was in het Stadsarchief Amsterdam de expositie De Jordaan: foto’s van Dolf Toussaint te zien.

Tentoonstelling Amsterdams werk Dolf Toussaint

In de zomer van 2018 zal het Stadsarchief een overzichtstentoonstelling van al het Amsterdamse werk van Dolf Toussaint organiseren. Deze expositie zal worden samengesteld op basis van het onlangs verworven archief van Toussaint, met tienduizenden negatieven en honderden afdrukken van zijn Amsterdamse werk. Het Stadsarchief was al in het bezit van twee waardevolle documentaire foto-opdrachten: Amsterdam voor het voorbij is (1971-1972) en Landelijk Noord (1974). Toussaints foto's zijn, naast een weemoedige terugblik, ook een uniek historisch document.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: