Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Thuis in de stad. 100 jaar Tuindorp Oostzaan

Thuis in de Stad. 100 jaar Tuindorp Oostzaan

Raimond Wouda fotografeert al 30 jaar Tuindorp en Tuindorpers. De wijk speelt een belangrijke rol in zijn leven. Zijn moeder en grootmoeder groeiden er op en hij woonde er de eerste jaren van zijn leven. Wouda’s visie op Tuindorp en Tuindorpers wordt in de tentoonstelling Thuis in de stad. 100 jaar Tuindorp Oostzaan verbonden met historische beelden en bronnen en met persoonlijke verhalen van Tuindorpers vroeger en nu.

Honderd jaar geleden kregen de eerste bewoners de sleutel van hun gloednieuwe huis in Tuindorp Oostzaan. Het eerste echte tuindorp van Amsterdam, gebouwd om arbeidersgezinnen licht, lucht en ruimte te bieden en een fatsoenlijke woning. Vlakbij de scheepswerven, ver van de binnenstad, middenin een polder aan de noordkant van het IJ.

meisje in tuinstoel in tuin uit Thuis in de stad expositie van Raymond Wouda
foto: © Raymond Wouda

Tuindorp Oostzaan werd ontworpen vanuit idealen die ook nu nog relevant zijn, geïnspireerd door Engelse ideeën over tuinsteden. Als een ruimtelijke eenheid met tuintjes, pleinen en culturele voorzieningen om ontmoeting en gemeenschapszin te stimuleren. In de wijk groeide een hechte gemeenschap, zoals de idealen beoogden.

Met de jaren veranderden de samenstelling van de gemeenschap en de wereld om Tuindorp heen. Naoorlogse uitbreidingen van de wijk brachten nieuwkomers, eerst de arbeidsmigranten, nu jonge gezinnen. Maar tegelijk verdwenen ook voorzieningen zoals bibliotheken, buurthuizen en een deel van het openbaar vervoer.

vrouw in tuinstoel in tuin die gehaktballen maakt uit Thuis in de stad expositie van Raymond Wouda
foto: © Raymond Wouda

Houden de idealen van toen stand in het ‘dorp’ van nu? Blijft een hechte gemeenschap mogelijk in tijden van gentrificatie? Met Thuis in de stad. 100 jaar Tuindorp Oostzaan presenteert het Stadsarchief samen met fotograaf Raimond Wouda de geschiedenis van een stukje Amsterdam dat bijzonder is en tegelijk een groter verhaal vertelt over wonen en je thuis voelen in een veranderende stad.

Thuis in de stad is een kijk op leefbaarheid en gemeenschapszin in de stad. Het toont de voortdurende spanning tussen idealen en de dagelijkse realiteit, tussen nostalgie en continue verandering.

foto: © Raymond Wouda - Tuindorp Oostzaan zwembad in de mist
foto: © Raymond Wouda

Raimond Wouda over Tuindorp Oostzaan: “Naarmate ik ouder werd, werd mijn relatie met Tuindorp complexer en ambivalenter. Het was een plek die voor mij zowel vreemd als vertrouwd was. Om te kunnen begrijpen wat dat voor mij betekende begon ik de wijk en inwoners te fotograferen. Tuindorp is mijn meest persoonlijke werk geworden.”

Wouda’s visie op Tuindorp en Tuindorpers wordt in de tentoonstelling verbonden met historische beelden en bronnen en met persoonlijke verhalen van Tuindorpers vroeger en nu.

Thuis in de Stad. 100 jaar Tuindorp Oostzaan
Tentoonstelling Stadsarchief Amsterdam
2 september 2021 – 9 januari 2022

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: