Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Women by Women - expositie bij Kahmann Gallery

Kahmann Gallery: over vrouwen, door vrouwen, Women by Women

De tentoonstelling Women by Women - vanaf 19 juni te bezoeken bij Kahmann Gallery in Amsterdam - laat werk zien van zowel breed bekende fotografen als talent met een selecte fan base. Carla van de Puttelaar, Laura Hospes, Justine Tjallinks, Costanza Gastaldi, Marianna Rothen, Sara Punt, Chantal Elisabeth Ariëns, Linelle Deunk en Ata Kandó vallen onder de participerende namen.

Zij concentreren zich op een verkenning van het vrouwelijk lichaam: een contrast met de dominante male gaze die vaak leidend is in de hedendaagse kunstcultuur. De werken zijn niet beïnvloedt door seks en stellen body positivity centraal: een bevrijdend perspectief voor zowel onderwerp als publiek.

Costanza Gastaldi - Kahmann Gallery, foto van vrouw zwartwit
foto: © Costanza Gastaldi - Kahmann Gallery

Emancipatie en fotografie in retrospect

Fotografie en emancipatie zijn nauw met elkaar verweven. In de negentiende eeuw konden westerse vrouwen fotografie studeren omdat buitenshuis werken gebruikelijker werd en er geen link met de door mannen gedomineerde kunstacademies bestond. De camera werd een symbool van zelfbeschikking en gaf vrouwen ontplooiingsmogelijkheden. Tegelijkertijd zorgde fotografie ook voor een seksualisering van het vrouwelijk lichaam.

Ata Kandó - Kahmann Gallery, foto van vrouw in bergen zwartwit
foto: © Ata Kandó - Kahmann Gallery

In de daaropvolgende jaren bleven vrouwen van groot belang voor de ontwikkeling van dit artistieke medium en gerelateerde kunstbewegingen. Klassen, ras en genderongelijkheid waren heersende spanningsvelden. Vanaf de jaren negentig werd fotografie een leidend medium in de kunstwereld en kregen vrouwen steeds meer zichtbaarheid, maar desondanks is hun werk nog steeds ondervertegenwoordigd in nationale collecties.

Women by Women - Kahmann Galley
Lindengracht 35, 1015 KB Amsterdam
Looptijd: vanaf 19 juni tot en met 29 augustus 2021

Belangstellenden kunnen via kahmanngallery.com een tijdslot reserveren voor een bezoek, entree is gratis.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: