De systeemcamera blijft sinds zijn intrede in 2008 onverminderd populair, meer dan de spiegelreflexcamera of compactcamera. Nu al een classic in deze range is de Sony Alpha 6000. Een vluchtige hernieuwde kennismaking met de krachtpatser die in 2014 op het toneel verscheen – en hier en daar op internet als Beste Koop (voor de veeleisende amateurfotograaf) staat genoteerd.
Even voor de duidelijkheid: het kenmerk van een systeemcamera is het ontbreken van de spiegel - zoals die bestaat in de spiegelreflexcamera. Dat heeft zo z’n voordelen, want de behuizing van een systeemcamera is niet alleen klein en compact, maar de camera ook licht van gewicht. In technische zin brengt dat nog een voordeel mee, want een camera zonder spiegel is sneller scherp te stellen.
Goed, naar de Sony A6000, die slechts 468 gram inclusief batterijen en kitlens weegt en inderdaad klein van stuk is. Maar zijn daden zijn groot. Het meest opvallend aan het apparaat, waarin een 24.3-megapixel APS-C CMOS-sensor, zijn de vele beschikbare manuele instellingen; zeven knoppen zijn bovendien zelf een functie te geven (hallo gebruiksvriendelijkheid). Mogelijk nog opzienbarender is het grote aantal AF-punten, ofwel scherp-stelpunten: maar liefst 179! Dat betekent dat je bewegende voorwerpen door de hele compositie kunt volgen. Aan de aanwezige snelle beeldprocessor (Bionz X) om al dat geweld - 11 beelden per seconde en de autofocus – in goede banen te leiden.
Smooth
Nog meer leuks? Dan het (beperkt) kantelbaar 3-inch scherm aan de achterzijde en de elektronische zoeker (OLED-Tru-Finder), die smooth in- en uitschakelt als je oog in de buurt van de zoeker komt. Ook fijn is dat de Alpha 6000 ingebouwde wifi kent, compleet met de makkelijke NFC-chip. Je begrijpt de implicatie: op afstand de camera aan het werk zetten, is nooit eerder zo eenvoudig geweest. En ook Facebook en Instagram zijn dichterbij dan ooit.
Onze conclusie
Hij kost wat, maar dan heb je ook wat. Wat? Een handzame, maar snelle, stoere en sterke camera, als een shetlandpony. Werklustig, met een slim ontwerp en waarmee tal van nieuwe dingen zijn uit te proberen. Het belangrijkste resultaat: foto’s met een geweldige beeldkwaliteit. Nu de fotograaf.
(Red.: niet meer verkrijgbaar, ga hier naar de Sony A6700.)