Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Sony A450 review

Neem de Sony A550 en laat een van de leukste features eraf, blijft er dan nog wel een camera van betekenis over? De Sony A450 mag het proberen.

Sony A450
Sony A450

Live view plus uitklapscherm, mét behoud van de normale, snelle autofocus: het zijn dé highlights van de Sony A500 en A550. Je kunt de meeste dwaze standpunten kiezen, terwijl je toch volledige controle houdt en supersnel kunt scherpstellen. Dat kan met deze A450 dus niet.

Snelheid (1)

Wat hij wel behoudt is de opnamesnelheid: 5 beelden per seconde, en als er tussentijds geen scherpstelcorrectie nodig is (dus alleen scherpstelling op de eerste foto van de serie) zelfs 7 beelden per seconde. Dat is gewoon heel erg snel voor een amateurreflex en zit tegen de semiprofessionele waarden aan.

En dat is dan vooral het sterke punt waar deze Sony DSLR-A450 het van moet hebben. De voetbalvader langs de lijn heeft voor z'n actieshots van zoon of dochter geen live view nodig: bij zonnig weer zie je niet zoveel op zo'n schermpje en voor een stabiele camerahouding kun je de camera sowieso beter tegen je hoofd houden terwijl je je ellebogen in je zij plant.

Dat is gewoon heel erg snel voor een amateurreflex

Snelheid (2)

Snel is de A450 ook met scherpstellen. Veel objectieven voor deze camera hebben geen eigen scherpstelmotor, maar de motor van de camera is rap en sterk, zodat je toch een écht snelle scherpstelling kunt verwachten, die wordt ondersteund door een snelle aansturing vanuit de scherpstelzone met 9 sensorveldjes.

9 AF-sensors, die een redelijk groot deel van het beeldcentrum bestrijken, geven een snelle, accurate scherpstelling.

Ook oudere Minolta objectieven worden lekker snel aangedreven, wat overigens ook geldt voor A500 en A550.

Snelheid (3)

Vaak is de scherpstelling al voltooid voordat je je camera goed en wel aan het oog hebt. Dat komt door de oogsensor boven het zoekeroculair. Zodra er iets in z'n buurt komt activeert hij de scherpstelling. Dit is dus een andere manier van autofocus activeren. Half indrukken van de ontspanknop werkt dan ook niet als trigger van de autofocus, maar puur als AF-lock. Je houdt er de gevonden scherpstelling mee vast.

Wie deze oogstart niet wil, kan hem in het menu uitzetten; dan werkt het activeren van de scherpstelling op de conventionele manier (als alle andere reflexen, van de andere merken), dus met half indrukken van de ontspanknop.

Snelheid (4)

De A450 heeft de beeldsensor van de A550. 14 Miljoen pixels dus, en de back illuminated sensortechniek, die ervoor zorgt dat de ruimte tussen de pixels minimaal is, waardoor de pixels de maximale hoeveelheid licht ontvangen. Sony heeft het over een verdubbeling van de gevoeligheid ten opzichte van de conventionele techniek. En dat betekent een betere signaal/ruisverhouding.

Dit is inderdaad een erg mooie sensor die je eigenlijk zonder veel voorbehoud kunt inzetten tot ISO 1600

Dit is inderdaad een erg mooie sensor, die je eigenlijk zonder veel voorbehoud kunt inzetten tot ISO 1600, en 3200 is ook nog goed bruikbaar. 12.880 is meer voor noodgevallen, 6400 is nog verrassend goed. De ruisonderdrukking werkt slim, en Sony is er zo van overtuigd dat die goed werkt, dat ze er alleen een stand normaal en een stand extra aan hebben meegegeven. Die laatste is wel erg heftig, en geeft duidelijk verlies aan detaillering.

Deze Exmor R sensor is ook een bijdrage aan het snelle karakter van deze camera, want de goede prestaties bij hoge ISO-waarden geven je de mogelijkheid bij slecht licht relatief korte sluitertijden te gebruiken. En dat is dan erg fijn voor judo-, ballet- en manegevaders en –moeders, of liefhebbers van toneel of concerten.

Sony A450
Overzichtelijke layout, je hebt deze camera heel snel door.

Zoeker met lcd

Geen live view met snelle autofocus, je bent dus vaak aangewezen op de zoeker. Bij de A300-serie en de A500-serie is dat geen sterk punt. De zoeker is tamelijk klein, en de inkijkopening is krap, waardoor brildragers het beeld mogelijk niet in één oogopslag kunnen overzien

Dat is bij de A450 een tikje gunstiger. Deze zoeker is iets groter dan die van de A500 en A550, omdat er geen ruimte werd opgeslokt door het live view systeem, dat bij die camera's immers in de zoeker zit. Maar het blijft wat benauwd, en als Sony z'n reflexen wil perfectioneren moeten ze even door een vergelijkbare Canon kijken.

Toch live view

Voor alle duidelijkheid: live view heeft de A450 wel, maar dan volgens het conventionele principe (van de andere merken), dus: spiegel opklappen en het beeld weergeven dat de sensor live ontvangt. Sony heeft het over 'handmatige scherpstellingscontrole bij live view', en dan zou je kunnen denken dat je bij live view geen autofocus hebt en zelf moet scherpstellen.

Live view heeft de A450 wel, maar dan volgens het conventionele principe

Maar dat klopt niet, het valt mee. Druk op de AF-knop achterop de camera en de spiegel klapt even neer, de camera stelt snel scherp en je hebt je live beeld weer terug. Werkt goed. Je kunt op het live view beeld inzoomen om de scherpte te controleren.

Voor statiefwerk, productfotografie bijvoorbeeld, kun je het beste handmatig scherpstellen en inzoomen op het live view beeld voor maximale precisie. Contrastscherpstelling, op basis van contrast in het beeld (dus als een compactcamera), daar doet de A450 niet aan. Dat vindt Sony te langzaam.

Sony A450
Onder de knop D-Range vind je de D-Range Optimizer en de HDR-functie.

Auto HDR

Een echt leuke functie is Auto HDR. De camera maakt een ruime en een krappe belichting en voegt de twee beelden samen. Zo worden helderheidsverschillen overbrugd die anders nooit in een belichting te vatten zouden zijn.

Daardoor kan het ook vervreemdend overkomen. De sterkte van het effect is regelbaar, dus je kunt het subtiel houden, maar ook overdrijven.

Naast Auto-HDR is er ook een D-Range Optimizer, waarbij de helderheden binnen het normale bereik worden aangepast, als een gamma-correctie in een beeldbewerkingsprogramma. Ook hier is de sterkte regelbaar.

Bediening

Opnieuw onderscheidt Sony zich door eenvoud. De A450 is niet overdadig bedeeld met speciale instelmogelijkheden. Al het noodzakelijke is er. Maar menu- en knopjesfetisjisten zijn hier niet aan het goede adres.

Maar misschien is Sony net even iets te zuinig geweest. Het is bijvoorbeeld wel jammer dat je niet zelf het bereik van de Auto-ISO kunt regelen. Het is 200-1600, basta, en anders stel je zelf je ISO-waarde maar in. Nog jammerder is dat je de automatisch gekozen ISO-waarde niet in de zoeker of op het scherm achterop ziet.

Sony A450
Altijd inclusief bij Sony: beeldstabilisatie.

Veel lof verdient de interface, met die goede, informatieve aanduiding voor scherptediepte en actieweergave. Alle functies zijn verder ook goed en snel te vinden.

Tip: Doordat de A450 toch een soort spaarmodel is, houd je wellicht budget over om meer in optiek te investeren. Bijvoorbeeld in een van de pareltjes in het Sony objectievenpalet, de Carl Zeiss Vario-Sonnar DT 3,5-4,5/16-80 mm.

Het prijsverschil met de A550 is zo'n 150 euro. Dat is een mooie besparing als je toch het liefst op de conventionele manier fotografeert (camera aan het oog). Houd je van live view en een uitklapscherm en is de A550 te duur, dan is er ook nog de A500: vergelijkbaar met de A550, maar geen 7 bps (max. 5) en een klein, iets minder briljant live view scherm. En 'slechts' 12 miljoen pixels, maar wel een vergelijkbare beeldkwaliteit. Het prijsverschil tussen A450 en A500 is klein.

Maar: wil je vooral de snelheid en kwaliteit van de A550 en is de rest van minder belang, dan is de A450 zeker aantrekkelijk.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: