Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Nikon Z9 systeemcamera

Two motor bikers in dust landscape by Jered & Ashley Gruber
foto: © Jered & Ashley Gruber - Nikon Z9

De nieuwe Nikon Z9 systeemcamera betekent een belangrijke stap voorwaarts, niet alleen voor Nikon, maar ook voor professionele beeldverwerking. De Z9 is speciaal geschikt voor fotografen die de grenzen van professionele beeldverwerking willen verleggen.

De systeemcamera is uitgerust met een nieuwe gestapelde full-frame CMOS-sensor van 45,7 MP en een EXPEED 7-processor, een geavanceerd autofocussysteem en 3D-tracking, videomogelijkheden, weergave via de elektronische zoeker, snelheden tot 120 bps met volledige automatische scherpstelling en lichtmeting, en meer.

De camera is ook geschikt voor professionele wildlife- en sportfotografen en fotojournalisten die niet alleen een buitengewone EVF en AF en een gemakkelijke bediening maar ook robuustheid nodig hebben die zelfs die van de D6 overtreft.

De Nikon Z9 is ook zeer geschikt voor professionele mode- en reclamefotografen die foto's en video's met een hoge resolutie moeten creëren waarin hun volledige creativiteit tot uiting komt.

Het 493-punts AF-systeem heeft 405 AF-punten voor automatisch veld-AF. Dat is vijf keer meer dan bij de Z 7II. Met 10 AF-veldstanden kunnen gebruikers de AF-instellingen voor elke klus optimaliseren.

foto: © Kristian Schuller - Nikon Z9

Deep-learning AI maakt gelijktijdige detectie van maximaal negen verschillende soorten onderwerpen mogelijk. Dit wordt gecombineerd met 3D-tracking, een primeur voor de systeemcamera's van Nikon, waardoor deze herkent wat er wordt gefotografeerd en direct reageert op veranderingen in de positie, de richting of de snelheid van het onderwerp.

Filmmakers kunnen nu full-frame 8K 24p tot 60p, 4K 24p tot 120p video en time-lapse-video's opnemen. 8K-video-opnamen bij 30p kunnen per keer ongeveer 125 minuten worden opgenomen, wat de langste opnameduur is voor een systeemcamera.

Bovendien bestaat er compatibiliteit met het ProRes 422 HQ-opnameformaat en een aankomende firmware-update maakt het mogelijk om 8K RAW-video in zeer vloeiende 60p op te nemen. Volledige AF/AE en oogdetectie AF worden ondersteund tijdens het opnemen van video’s. Ook zorgt Nikon's nieuwe N-RAW-indeling dat bestandsgrootten beheersbaar blijven

foto: © Jered & Ashley Gruber - Nikon Z9

Meer dan 1000 RAW-beelden kunnen in één serieopname van volledige resolutie met 20 bps vastgelegd worden. Het is bovendien mogelijk om in de nieuwe C + stand foto’s met een snelheid tot 120 bps vast te leggen van ongeveer 11MP in JPEG normale beeldkwaliteit met volledige AF/AE.

Door hoge scansnelheid is rolling shutter vertekening praktisch onzichtbaar, met als gevolg dat de Z 9 niet meer is voorzien van een mechanische sluiter. Sluitertijden van 1/32.000 zijn nu mogelijk en opnamen bij ISO 64 waardoor zelfs in situaties met extreem helder licht een ongekende scherptediepte mogelijk is zonder te overbelichten.

Dual Stream technologie zorgt dat het zoekerbeeld altijd live zonder vertraging en zonder black-out is, zodat fotografen geen moment meer missen. Het scherm van de Z 9 biedt een continu real-time beeld. Wanneer een onderwerp beweegt of wanneer de kleinste verandering in de opname optreedt zal de gebruiker dit direct zien.

Een andere primeur van de Z9 is de nieuwe kantelmonitor die over 4 assen verticaal en horizontaal kan kantelen, zodat fotografen onder alle omstandigheden snel en flexibel kunnen kadreren.

Met een nieuwe knop voor de AF-stand kunnen gebruikers tijdens het fotograferen door de zoeker wisselen tussen de AF-stand en de AF-veldstand. Ook worden het lcd-bedieningspaneel aan de boven-en achterkant en de belangrijkste knoppen verlicht door de hoofdschakelaar te schuiven. Zo kunnen instellingen gemakkelijk in het donker worden gewijzigd.

De Nikon Z9 is verkrijgbaar vanaf december voor een consumentenadviesprijs van € 5.999,-.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: