Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Scott Kelby: Vignettering en hoe je ervan afkomt

Excerpt Scott Kelby’s digitale fotografie boek, Hoofdstuk 3 De waarheid over lenzen - Vignettering en hoe je ervan afkomt

Vignettering en hoe je ervan afkomt

Het is je vast weleens overkomen dat je een foto maakte en later op de computer zag dat de hoeken van de afbeelding donkerder waren dan de rest van de foto. Het gebeurt vaak. Vooral bij groothoeklenzen en bij goedkopere lenzen. Het heet vignettering en is een probleem dat ontstaat doordat de lens zelf op de foto’s verschijnt.

Gelukkig bieden beeldbewerkingsprogramma’s als Photoshop, Photoshop Lightroom en Photoshop Elements de mogelijkheid de vignettering (soms ook lensvignettering genoemd) te verwijderen.

Klik in het Camera Raw-venster van Photoshop of Elements op de tab Lenscorrecties voor de opties voor het verwijderen van vignettering. Sleep de schuifregelaar Hoeveel naar rechts zodat de hoeken lichter worden. Met de schuifregelaar Middelpunt bepaal je hoe ver het lichtere gebied naar binnen komt.

Sleep deze schuifregelaar een flink stuk naar links als je alleen de hoeken wilt oplichten. Loopt het donkere gebied vrij ver naar binnen in de foto, sleep de schuifregelaar dan naar rechts. In een paar seconden is je vignetteringsprobleem verleden tijd!

In Lightroom vind je in de module Ontwikkelen precies dezelfde regelaars, die ook precies hetzelfde werken. Blader gewoon omlaag tot je bij de vignetteringsopties bent.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: