Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Belichting: sluitertijd, diafragma en ISO voor beginners

Belichting: sluitertijd, diafragma en ISO voor beginners

Belichtingstijd, Lensopening en Lichtgevoeligheid zijn andere woorden voor respectievelijk sluitertijd, diafragma en ISO. De kunst van fotografie ligt onder andere in het vinden van de juiste balans tussen deze drie instellingen. Door te spelen met deze drie elementen voor de belichting kun je verschillende resultaten bewerkstelligen.

Oorspronkelijk had ‘belichting’ een vrij letterlijke betekenis: fotografische film is lichtgevoelig, dus om een foto te maken stel je de film eenvoudigweg gedurende een korte tijd aan licht bloot, een proces dat resulteert in een foto. Simpel gezegd is de belichting het beeld dat wordt opgenomen wanneer de sluiter van de camera opengaat, waardoor de film, en dus tegenwoordig de beeldsensor van een camera, wordt blootgesteld aan licht.

Er zijn dus drie primaire variabelen die een rol spelen bij het creëren van een opname. Deze drie variabelen gezamenlijk worden de ‘belichtingsdriehoek’ genoemd, omdat ze allemaal net zo belangrijk zijn en elk op een andere manier invloed hebben op de belichting.

Sluitertijd

Sluitertijd verwijst naar de duur waarmee de camerasensor aan het licht wordt blootgesteld. Het wordt gemeten in seconden of fracties van een seconde. Een lange sluitertijd (bijvoorbeeld 1 seconde) laat meer licht binnen, wat ideaal is voor situaties met weinig licht of voor het creëren van bewegingseffecten, zoals het vervagen van stromend water.

Een korte sluitertijd (bijvoorbeeld 1/1000 seconde) bevriest beweging, perfect voor het vastleggen van snelle acties zoals sportevenementen. Die zeer korte tijd is voldoende voor de beeldsensor om de foto te maken en vast te leggen, op voorwaarde dat de andere twee variabelen correct zijn aangepast.

De tijd dat de sluiter open blijft is ook van invloed op hoe een afbeelding eruit ziet. Zeer snelle onderwerpen die met zeer korte sluitertijden zijn opgenomen, zien er bijvoorbeeld bevroren uit in de tijd. Zelfs waterdruppels kunnen in de lucht haarscherp verschijnen, op voorwaarde dat je een sluitertijd kiest die snel genoeg is om ze op die manier vast te leggen.

Aan de andere kant: als je een lange sluitertijd gebruikt, leg je bewegingsonscherpte vast. Soms is dit ongewenst, maar bewegingsonscherpte kan ook creatief worden gebruikt. Met zeer lange sluitertijden kunnen bijvoorbeeld stersporen of lichtsporen van auto's worden vastgelegd, die als lange strepen in het uiteindelijke beeld verschijnen. Dit kan veel creativiteit toevoegen aan het maken van een foto.

Lange sluitertijden zijn alleen een probleem als er beweging in de opname zit en/of als je je camera niet op een statief hebt gemonteerd. Als je probeert de camera tijdens een lange belichtingstijd in de hand te houden, kan dit 'cameratrilling' veroorzaken, oftewel zichtbare onscherpte die niet wordt veroorzaakt door de beweging van de onderwerpen, maar door de beweging van jouw handen. Als de camera op een statief is gemonteerd, kun je lange belichtingstijden gebruiken voor vrijwel elk stilstaand object, maar alles wat beweegt zal nog steeds als onscherp worden weergegeven, zelfs als de camera is gestabiliseerd.

Diafragma

Het diafragma (of aperture) is de opening in de lens die kan worden vergroot of verkleind om de hoeveelheid licht die de sensor bereikt te regelen. Het diafragma wordt aangegeven met f-getallen, zoals f/2.8, f/8, enz. Een klein f-getal betekent een grotere opening en meer lichtinval, terwijl een groot f-getal een kleinere opening en minder licht aangeeft.

Het diafragma verschilt van de sluitertijd doordat het verband houdt met de grootte van de opening waardoor licht de sensor bereikt, en niet met de hoeveelheid tijd dat de sensor aan dat licht wordt blootgesteld. Met een groter diafragma kun je dus foto's maken bij weinig licht, en met een klein diafragma kun je foto's maken bij fel licht, maar er komt veel meer bij kijken.

Met grote diafragma's (laag f-getal) kun je snelle sluitertijden gebruiken, omdat je bij een grote opening minder tijd nodig hebt om het benodigde licht op de beeldsensor te krijgen. Kleine diafragma's (hoog f-getal) vereisen daarentegen relatief gezien lange sluitertijden om de tegenovergestelde reden: er valt in het algemeen minder licht door die opening, dus de sluiter moet langer open blijven.

Diafragma heeft ook nog een extra, maar uiterst belangrijke functie: het regelt de scherptediepte in een foto. Scherptediepte is een term die je vrijwel zeker hebt gehoord, maar als fotografie nieuw voor je is, heb je misschien slechts een vaag idee van wat het betekent.

Simpel gezegd is scherptediepte de hoeveelheid van de foto die scherp blijft. Een groter diafragma (kleiner f-getal) zorgt voor een ondiepere scherptediepte, waardoor de achtergrond waziger wordt en de focus op het onderwerp ligt.

• Groot diafragma: een foto met een geringe scherptediepte kan een gebied van slechts enkele centimeters hebben met een zeer scherpe focus.

• Klein diafragma: een foto met een grote scherptediepte kan een scherpe focus hebben van voorgrond tot achtergrond.

ISO

Het derde element in de belichtingsdriehoek is ISO. ISO is de gevoeligheid van de camerasensor voor licht. Een lagere ISO-waarde (bijvoorbeeld ISO 100) is minder gevoelig en ideaal voor heldere omstandigheden. Een hogere ISO (zoals ISO 3200) is gevoeliger en beter geschikt voor situaties met weinig licht, maar kan leiden tot meer ruis of korreligheid in de foto.

ISO is eigenlijk een oude term en staat voor ‘International Standards Organization’. De term komt uit de begindagen van de film, toen er geen standaard bestond voor hoe lichtgevoelig filmfabrikanten hun product zouden maken, dus fotografen hadden echt geen gemakkelijke manier om te weten welke films geschikt waren voor weinig licht en welke films beter zouden zijn. Gelukkig werd in 1974 de lichtgevoeligheid gestandaardiseerd voor alle filmmerken, wat betekende dat een rol Kodak 100 ongeveer gelijk was aan een rol Fujifilm 100, tenminste wat de lichtgevoeligheid betrof.

De term wordt in de digitale fotografie nog steeds gebruikt om lichtgevoeligheid te beschrijven. Tegenwoordig hoef je geen filmrolletje te verwisselen om de lichtgevoeligheid te wijzigen; je wijzigt gewoon de instelling in het menusysteem van je camera. Dat betekent dat je één instelling kunt maken bij zeer weinig licht en vervolgens naar buiten kunt gaan en het volgende frame kunt gebruiken om een zonnig landschap te fotograferen.

Wat voor jou belangrijk is, is hoe ISO een afbeelding beïnvloedt. Je weet al dat je camera hierdoor gevoeliger wordt voor licht, dus een van de meest waardevolle dingen die je ermee kunt doen is foto's maken bij weinig licht zonder gebruik van een statief. Hoge ISO's kunnen je ook helpen een korte sluitertijd te bereiken in semi-heldere omstandigheden, wat belangrijk is als je zeer snelle actie probeert te stoppen in minder dan optimale opnameomstandigheden.

Maar hoge ISO's hebben ook nadelen, vooral bij oudere cameramodellen. Wanneer je de ISO te hoog instelt, kun je digitale ruis in de foto's krijgen, die zich manifesteert als een soort zandige of korrelige textuur.

Zeer hoge ISO's kunnen beelden opleveren met lange verkleuringsstrepen en ruis en er korrelig uitzien. Minder voor de hand liggend zijn de problemen die hoge ISO's kunnen veroorzaken met kleur en toon, die steeds modderiger of slecht gedefinieerd kunnen lijken naarmate de ISO toeneemt.

Maar eigenlijk is dit een groter probleem voor oudere cameramodellen; nieuwe modellen kunnen heel goed overweg met hoge ISO's en het kan zijn dat je niet gemakkelijk het verschil kunt zien tussen een foto die je hebt gemaakt met ISO 400 en een foto die je hebt gemaakt met ISO 3200.

Praktische tips voor beginners

Begin met auto modus: Als je net begint, experimenteer dan eerst met de automatische modus van je camera. Dit helpt je om een gevoel te krijgen voor hoe de camera de belichting bepaalt.

Oefen met één instelling tegelijk: Probeer eerst te experimenteren met één instelling, zoals alleen de sluitertijd, terwijl je de andere op automatisch houdt. Dit helpt je om te begrijpen hoe elke instelling de foto beïnvloedt.

Maak gebruik van de ISO: Wees niet bang om met de ISO te spelen. Moderne camera's hebben uitstekende capaciteiten bij hogere ISO-waarden, waardoor je meer flexibiliteit hebt in verschillende lichtomstandigheden.

Let op bewegingsonscherpte en ruis: Lange sluitertijden kunnen leiden tot bewegingsonscherpte en hoge ISO-waarden kunnen ruis veroorzaken. Wees je bewust van deze effecten en hoe je ze kunt minimaliseren.

Conclusie

Je kunt een belichting zien als het eindresultaat van de verschillende manieren waarop je camera licht presenteert aan de beeldsensor. Ten eerste is er de grootte van het diafragma, oftewel de opening tussen je lens en de beeldsensor. Dan is er de tijdsduur dat licht door het diafragma mag gaan, en ten slotte is er de algehele gevoeligheid van de beeldsensor voor het binnenkomende licht. Deze drie factoren zorgen samen voor de belichting, of het beeld dat je in pixels vastlegt.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: