Een doorbraak in de wereld van de fotografie: Google en softwareontwikkelaars van de MIT hebben een programma geschreven dat foto’s bewerkt nog voordat de sluiterknop ingedrukt wordt. De software is gemaakt aan de hand van de feedback van vijf fotografen op 5.000 foto’s en werkt zelf verder via machine learning en kunstmatige intelligentie aan verdere aanpassingen die gedaan moeten worden.
Dankzij deze software kan de fotograaf al voor het nemen van de foto zien wat het uiteindelijke resultaat is na de noodzakelijke bewerkingen. Een verademing voor amateurfotografen, maar ook een zegen voor de professionele fotografen die hun werk zo makkelijker, sneller en beter kunnen doen.
Gebruik van een neuraal netwerk
De softwareontwikkelaars van de MIT en Google hebben gebruik gemaakt van een neuraal netwerk. Een soortgelijk programma met neuraal netwerk was al eerder ontwikkeld door programmeurs, maar de vereiste computerkracht maakte het programma verre van geschikt. Er was meer dan 12 gigabyte aan rekenkracht nodig om de voorloper te kunnen gebruiken. De nieuwste software heeft slechts 100 megabyte aan geheugen nodig om te kunnen werken, een eis die het programma makkelijker te gebruiken maakt op meer apparaten.
Smartphonechip maakt AI al mogelijk
Mensen die graag foto’s maken met een smartphone kunnen al gebruikmaken van de smartphonechip van ARM, waarbij gebruik gemaakt wordt van kunstmatige intelligentie om aanpassingen en veranderingen te doen. Deze chip werkt op basis van machine learning: het stelt de smartphone in staat om complexe opdrachten zelfstandig uit te voeren.
Het staat sterk in lijn met de toenemende mogelijkheden rond het gebruik van neurale netwerken en kunstmatige intelligentie, waardoor de kwaliteit van de software sterk toeneemt zonder dat dit gevolgen heeft voor de benodigde rekenkracht.
De uitbreiding op de mogelijkheden past goed in het beeld van de mogelijkheden rond de verspreiding en het delen van data. Virtuele rondleidingen door huizen die te koop staan zijn al mogelijk en met de technologie van kunstmatige intelligentie kunnen we de computers en apparaten steeds meer zelf laten doen. Dit is ook te zien aan de toepassingen op het gebied van smart mobility, applicaties die communiceren met de gebruiker en ook binnen het live casino wordt steeds meer gebruik gemaakt van livestreamtechnologie waarbij beeldkwaliteit en snelheid van groot belang zijn. De kans dat dit ook op smartphones met sprongen vooruitgaat binnenkort is vergroot dankzij Tensorflow.
Tensorflow en kunstmatige intelligentie bij het maken van foto’s
Tensorflow is ook een neuraal netwerk en is een programma van Google waarmee afbeeldingen beduidend kleiner gemaakt kunnen worden zonder kwaliteitsverlies. Het staat nog in de kinderschoenen en is verre van perfect op het moment. De mogelijkheden van Tensorflow gecombineerd met de kunstmatige intelligentie van het neurale netwerk om foto’s te bekijken die nog niet gemaakt zijn maar wel bewerkt zijn zorgt ervoor dat er veel interessante ontwikkelingen mogelijk zijn op korte termijn.
De introductie van neurale netwerken en kunstmatige intelligentie maakt nieuwe features mogelijk binnen de fotografie en de filmtechniek, waarbij computer en mens samen kunnen werken aan het best mogelijke resultaat.